Americký minister obrany Lloyd Austin a ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. FOTO: Reuters
StoryEditor

Zelenskyj vyzval spojencov v Ramsteine na dodanie sľúbených protivzdušných systémov

06.09.2024, 11:37
Autor:
ČTKČTK

Na základni Ramstein sa koná schôdzka takzvanej kontaktnej skupiny pre Ukrajinu o ďalšej vojenskej pomoci pre túto krajinu. Zelenskyj je na nej prvýkrát osobne, sprevádzal ho aj minister obrany Rustom Umerov.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj dnes na začiatku rokovania na americkej základni Ramstein v Nemecku vyzval spojencov, aby jeho krajine dodali sľúbené systémy protivzdušnej obrany. Ukrajina, ktorá sa už viac ako dva a pol roka bráni rozsiahlej ruskej invázii, podľa neho potrebuje aj ďalšie stíhačky F-16.

Americký minister obrany Lloyd Austin vyzdvihol ukrajinskú obranu aj doterajšiu pomoc spojencov, vrátane českej muničnej iniciatívy. Americký prezident Joe Biden podľa neho ešte dnes schváli ďalší balík pomoci Ukrajine v hodnote 250 miliónov dolárov.

image

Americké váhanie končí. Ukrajina dostane zbraň pre údery hlboko v Rusku

Prvýkrát osobne

Na základni Ramstein sa koná schôdzka takzvanej kontaktnej skupiny pre Ukrajinu o ďalšej vojenskej pomoci pre túto krajinu. Zelenskyj je na nej prvýkrát osobne, sprevádzal ho aj minister obrany Rustom Umerov. 

Už krátko po prílete na základňu ukrajinský prezident na sieti X vyzval západných spojencov, aby Ukrajine poskytli zbrane dlhého doletu, ktoré podľa neho môžu pomôcť dosiahnuť spravodlivý mier.

"Potrebujeme rozhodnosť a prostriedky našich partnerov, aby sme zastavili ruský vzdušný teror. Je kľúčové, aby zbrane z avizovaných podporných balíkov konečne dorazili k našim bojovým oddielom," napísal Zelenskyj. "Potrebujeme tiež, aby naši partneri urobili silné rozhodnutia (o zbraniach) dlhého doletu, a priblížili tak spravodlivý mier, o ktorý všetci usilujeme," uviedol.

Pred začiatkom rokovania potom Zelenskyj v prejave zdôraznil, že Ukrajina potrebuje zbrane dlhého doletu nielen pre použitie na ukrajinskom území, ale aj na území Ruska, aby tak "malo Rusko motiváciu usilovať sa o mier".

image

„Deň prepúšťania.“ O páde Kulebu, vplyve Zelenského a vyjednávaniach s Ruskom

Niektorí spojenci odmietajú, aby Ukrajinci nimi dodané zbrane používali aj na útoky priamo na ruské územie, obávajú sa totiž eskalácie konfliktu. Zelenskyj k tomu dnes povedal, že by spojenci nemali brať ohľad na "červené línie" ruského prezidenta Vladimira Putina, pretože nič neznamenajú.

Ukrajinský prezident tiež informoval o situácii na bojisku, ktorá je teraz pre ukrajinskú obranu zložitá predovšetkým v Doneckej oblasti, najmä pri meste Pokrovsk. Povedal tiež, že pri výpade do západoruskej Kurskej oblasti sa ukrajinskej armáde podarilo dostať pod kontrolu 1300 kilometrov štvorcových ruského územia.

Augustovým vpádom do Kurskej oblasti sa Ukrajinci snažili zmierniť tlak na doneckom fronte a obmedziť ostreľovanie Sumskej oblasti z Ruska.

Vážnosť situácie

Takzvanú ramsteinskú skupinu tvorí asi päť desiatok krajín a na jej čele stojí USA. Pravidelné stretnutia skupina využíva na koordináciu vojenskej pomoci a tiež na ohlasovanie nových zbrojných dodávok.

Americký minister obrany Austin pred rokovaním chválil udatnosť Ukrajincov a ocenil aj spojencov za pomoc napadnutej krajine, vrátane českej muničnej iniciatívy.

Svojou účasťou na dnešnom zasadnutí chce Zelenskyj podľa nemeckého magazínu Der Spiegel poukázať na vážnosť situácie, v ktorej sa Ukrajina pri obrane pred ruskou inváziou nachádza.

image

Ukrajina svojou ofenzívou do Kurskej oblasti dosiahla veľa, tvrdí šéf NATO. Situácia je však nejasná

Magazín tiež poznamenal, že osobná prítomnosť ukrajinského prezidenta na stretnutí je značne neobvyklá, pretože rokovania ministrov a ich zástupcov sú na pracovnej úrovni. Príchod prezidenta ale z udalosti urobí politickú akciu.

Zelenskyj dlhodobo apeluje na spojencov, aby krajine pomohli s protivzdušnou obranou a zároveň jej povolili dodanými zbraňami útočiť v hĺbke ruského územia. Naposledy tak urobil v stredu po nočnom ruskom vzdušnom údere na západoukrajinský Ľvov, ktorý si vyžiadal sedem mŕtvych vrátane troch detí.

Zelenskyj uviedol, že sa na okraj schôdzky stretne s americkým ministrom obrany Austinom a nemeckým ministrom Borisom Pistoriusom. Neskôr ho čaká vo Frankfurte nad Mohanom tiež schôdzka s nemeckým kancelárom Olafom Scholzem. Nemecko aj napriek váhavým postojom na začiatku invázie patrí po USA k najväčším zbrojným podporovateľom Ukrajiny.

Ukrajinský prezident na X rovnako napísal, že z Nemecka poletí na hospodárske fórum The European House - Ambrosetti v Cernobbiu na severe Talianska a bude rokovať tiež s talianskou premiérkou Giorgiou Meloniovou.

01 - Modified: 2024-09-05 22:00:00 - Feat.: 1 - Title: Kremeľ nariadil vedcom, aby urýchlili výskum „nestarnutia“. Tí sú z toho v šoku, hovoria o ohromujúcom cynizme 02 - Modified: 2024-09-05 21:08:00 - Feat.: 1 - Title: USA obvinili Rusov kvôli kyberútokom proti Ukrajine. Vypísali odmenu 60 miliónov dolárov za informácie 03 - Modified: 2024-09-05 19:37:13 - Feat.: 1 - Title: Experti OSN budú na Ukrajine monitorovať aj kľúčové rozvodne, ohrozujú ich rakety a drony 04 - Modified: 2024-09-05 17:02:40 - Feat.: 1 - Title: Európsky ministri spravodlivosti chcú osobitný súd pre zločiny ruskej agresie proti Ukrajine 05 - Modified: 2024-09-05 09:08:56 - Feat.: 1 - Title: Ukrajine sa cezhraničným prienikom nepodarilo spomaliť postup Ruska, Kyjev iba oslabil svoje sily, tvrdí Putin 06 - Modified: 2024-09-04 21:31:20 - Feat.: 1 - Title: USA uvalili sankcie na prokremeľskú stanicu RT a obvinili dvoch zamestnancov, vinia ju z ovplyvňovania volieb
01 - Modified: 2024-09-18 20:40:11 - Feat.: - Title: Zelenskyj tvrdí, že Kyjev má plne pripravený "víťazný plán" na ukončenie vojny. Alternatívu nepripúšťa 02 - Modified: 2024-09-18 16:45:52 - Feat.: - Title: Členstvo Ukrajiny v NATO by vytváralo ďalšie konflikty, tvrdí Blanár. Kyjev naopak hovorí o záruke mieru 03 - Modified: 2024-09-18 14:28:54 - Feat.: - Title: NATO musí podľa Rumunska koordinovane reagovať na prenikajúce ruské drony 04 - Modified: 2024-09-18 14:22:25 - Feat.: - Title: Rusov sme v Kurskej oblasti zastavili, hrozí im obkľúčenie, tvrdia Ukrajinci 05 - Modified: 2024-09-18 12:17:47 - Feat.: - Title: Ekonomika Ukrajiny vzrástla, prispelo k tomu zlepšenie prístupu k elektrickej energii
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. september 2024 23:38