Iránske balistické rakety. FOTO: Reuters
StoryEditor

USA považujú možné dodávky iránskych balistických striel do Ruska za alarmujúce

07.09.2024, 12:49
Autor:
ČTKČTK

Západné krajiny v posledných mesiacoch so zvýšeným znepokojením sledujú prehlbovanie vzťahov medzi Iránom a Ruskom, pripomínajú agentúry.

Akékoľvek presuny balistických striel z Iránu do Ruska by predstavovali výraznú eskaláciu v ruskej vojne proti Ukrajine. Varovali predtým podľa agentúry Reuters Spojené štáty po tom, čo niektoré médiá s odvolaním sa na nemenované zdroje priniesli správy o prehĺbení vzťahov medzi oboma krajinami, sprevádzanom práve presunom zbraní.

Rusko, ktoré už od februára 2022 vedie útočnú vojnu proti susednej Ukrajine, využívalo doteraz napríklad iránske drony na útoky na ukrajinskú infraštruktúru.

Agentúra Reuters už v auguste napísala, že Rusko očakáva v najbližšej dobe dodávku stoviek balistických rakiet krátkeho doletu Fath-360 z Iránu a že desiatky ruských vojakov podstupujú v Iráne výcvik na týchto satelitom navádzaných zbraniach.

Strely krátkeho doletu teraz Irán Rusku začal dodávať, napísal v piatok denník The Wall Street Journal s odvolaním sa na nemenovaného amerického predstaviteľa.

image

Irán dodal Rusku stovky balistických rakiet, píše Reuters. Ukrajina o tom nevie

"Varujeme pred prehlbujúcim sa bezpečnostným partnerstvom medzi Ruskom a Iránom od začiatku plnohodnotnej invázie na Ukrajinu a sme týmito správami znepokojení," reagoval bezpečnostný hovorca Bieleho domu Sean Savett. "Akýkoľvek iránsky transfer balistických striel do Ruska by predstavoval dramatickú eskaláciu v iránskej podpore ruskej agresívnej vojne proti Ukrajine," dodal.

Iný americký predstaviteľ Reuters povedal, že USA pozorne sledujú potenciálne presuny rakiet z Iránu do Ruska.

Spojené štáty a ich partneri v poslednej dobe varovali, že takýto krok by sa stretol s následkami. Západné krajiny v posledných mesiacoch so zvýšeným znepokojením sledujú prehlbovanie vzťahov medzi Iránom a Ruskom, pripomínajú agentúry.

image

Chcú odvrátiť veľký konflikt. USA tlačia na Irán zo všetkých strán, Teherán preto odvetu prehodnocuje

Iránske zastúpenie pri OSN v New Yorku v piatok uviedlo, že postoj Teheránu voči konfliktu na Ukrajine sa nezmenil. "Irán považuje poskytovanie vojenskej pomoci stranám zapojeným do konfliktu - čo vedie k zvýšeným ľudským obetiam, ničeniu infraštruktúry a vzďaľovaniu sa od rokovaní o prímerí - za nehumánne," cituje Reuters diplomatickú misiu.

"Irán sa teda takých krokov nielenže nezúčastňuje, ale tiež vyzýva ostatné štáty, aby prestali dodávať zbrane stranám zapojeným do konfliktu," dodala misia.

V Iráne vyvinuté bezpilotné stroje Šáhid 131/136 však ukrajinská protivzdušná obrana opakovane zostreľuje pri ruských vzdušných útokoch.

01 - Modified: 2024-09-09 09:03:25 - Feat.: - Title: V ruských regionálnych voľbách vyhrali Kremľom podporovaní kandidáti, píšu médiá 02 - Modified: 2024-09-09 08:18:45 - Feat.: - Title: GPS je zraniteľný, obáva sa Pentagon. Čína chce systém nahradiť vlastným 03 - Modified: 2024-09-09 08:04:49 - Feat.: - Title: Najlepšia nádej pre demokraciu. Šéf americkej diplomacie Blinken sa zastal lídra venezuelskej opozície 04 - Modified: 2024-09-09 07:20:22 - Feat.: - Title: Sabotáž, špionáž, aj pokusy o atentát. Západné tajné služby varujú pred ruskou hackerskou jednotkou 05 - Modified: 2024-09-09 05:07:00 - Feat.: - Title: V ruských regionálnych voľbách priebežne vedú podporovatelia Putina
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
09. september 2024 11:04