Muž bez domova prechádza Brooklynským mostom. Nedostatočné kapacity sa zatiaľ riešia zriadením veľkokapacitného tábora z bývalého letiska na okraji Brooklynu. FOTO: Reuters
StoryEditor

Nalákala ich otvorená náruč, teraz končia na ulici. New York nezvláda imigrantov

09.09.2024, 18:00
  • New York čelí narastajúcej kríze s imigrantmi, pre ktorých už nestačia existujúce azylové domy.
  • Nové opatrenia nútia prisťahovalcov hľadať si vlastné bývanie.
  • Náklady na ubytovanie sú však astronomické a mnoho rodín končí bez strechy nad hlavou.

New York nevie, čo si počať s imigrantmi. Mesto na ich ubytovanie zriadilo 215 azylových miest, ale už od vlaňajšieho októbra dostáva časť z novo prichádzajúcich výzvy na vysťahovanie a od konca mája mesto obmedzuje počet žiadostí o azyl. Rodiny s deťmi majú výhodu, o nový azyl môžu žiadať každých 60 dní, ostatní len 30.

Novým pravidlom chce newyorský starosta za demokratov Eric Adams prinútiť imigrantov, aby si hľadali nové bývanie sami. Odporcovia však nové pravidlo kritizujú. Podľa nich len prehĺbi pocit neistoty, v ktorom už aj tak prisťahovalci prakticky neustále žijú. Mnohí novo prichádzajúci potom končia na ulici, pretože nemajú stály príjem, ktorým by pokryli nájom v najdrahšom meste USA. Kvôli svojmu statusu získavajú pracovné povolenie len veľmi zložito.

New York robí z ľudí bezdomovcov

Hovorca neziskovej organizácie New York Immigration Coalition Kim Corona rozhodnutie starostu kritizuje. „Nútiť rodiny s deťmi žiadať každých 60 dní o nové udelenie povolenia nie je dlhodobé riešenie,“ vytýka. „Má to vplyv hlavne na deti. Častá zmena bydliska môže negatívne ovplyvniť ich vzdelanie,“ povedala španielskemu denníku El País.

Od roku 2022, keď program azylových domov pre imigrantov vznikol, do New Yorku prišlo okolo 200-tisíc ľudí. Až 70 percent z nich je z krajín Latinskej Ameriky, predovšetkým z Venezuely. Väčšina z nich si vyberá New York kvôli programu „právo na prístrešok“, o ktorom sa bežne dočítajú na sociálnych sieťach. Pravidlo, ktoré garantuje lôžko každému, kto oň v azylovom dome požiada, by v iných veľkých mestách USA hľadali márne.

image

Harrisová a Trump sa pripravujú na prvú spoločnú televíznu debatu. Ich súboj bude tesný

Až 400 dolárov za noc

V uplynulých štyroch dekádach bol zákon z 80. rokov cielený predovšetkým na ľudí bez domova. Posledné dva roky sa však povedomie o jeho existencii rozšírilo medzi utečencov. Už v lete roku 2023 počet imigrantov prekonal počet newyorských bezdomovcov. Vtedy sa ešte newyorská radnica tvárila, že jej príliv migrantov nevadí.

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 44% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-09-18 04:51:31 - Feat.: - Title: FBI skúma výhražné listy zaslané volebným funkcionárom v šiestich štátoch USA 02 - Modified: 2024-09-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Spojené štáty desí venezuelský gang. Ovládol budovy v Colorade, vraždí v New Yorku 03 - Modified: 2024-09-16 21:18:37 - Feat.: - Title: Na americkom odvolacom súde pokračuje súdny spor ohľadom zákazu TikToku 04 - Modified: 2024-09-14 06:30:00 - Feat.: - Title: FOTO Ubytovanie v oblakoch už nie je možné len vo filmoch. Takto to vyzerá v najvyššie postavenom hoteli sveta 05 - Modified: 2024-09-14 06:29:41 - Feat.: - Title: Pár predal jeden dom v Anglicku a kúpil si celú dedinu vo Francúzsku. Manželia žijú svoj sen, takto to u nich vyzerá
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. september 2024 21:34