Bieloruský prezident Alexander Lukašenko. FOTO: Reuters
StoryEditor

V Bielorusku začali nové politické procesy s ľudskoprávnymi aktivistami

09.09.2024, 21:19
Autor:
ČTKČTK

Lukašenko a ďalší predstavitelia bieloruského režimu sú kvôli pokračujúcemu porušovaniu ľudských práv a podvodným voľbám na sankčnom zozname EÚ a USA.

V Bielorusku sa dnes začalo viacero súdnych konaní s ľudskoprávnymi aktivistami, informuje Rádio Slobodná Európa/Rádio Sloboda (RFE/RL). Dve aktivistky sú obžalovaní zo zapojenia do pomoci politickým väzňom. Desať ďalších osôb je obžalovaných z účasti na protivládnych protestoch v roku 2020.

V Minsku začal proces s 62-ročnou Alenou Tockou, ktorá je obžalovaná z "napomáhania extrémistickým aktivitám". Toto obvinenie je založené na jej údajnom zapojení do činnosti iniciatívy INeedHelpBY. Ide o neziskovú organizáciu registrovanú v Spojených štátoch, ktorá pomáha bieloruským politickým väzňom a ich rodinám poskytovaním potravinovej pomoci.

image

Vandali poškodili viacero budov spojených s Bieloruskom v Litve, exulantka Cichanovská obviňuje Lukašenka

Bieloruské úrady v januári tohto roka označili INeedHelpBY za extrémistickú organizáciu a desiatky aktivistov zatkli. Tocká je odvtedy držaná vo väzbe. Jej procesu predsedá sudca minského krajského súdu Vjačaslav Tulejka. V minulosti bol sudcom v rade politicky motivovaných súdnych konaní, a je preto na sankčnom zozname Európskej únie.

Na oblastnom súde v západobieloruskom Grodne začal proces s 26-ročnou Kacjarinou Mendrikovou, ktorá je tiež obžalovaná z napomáhania extrémistickým aktivitám. Mendriková bola zadržaná 28. januára po tom, ako sa do Bieloruska vrátila z Poľska, odkiaľ mala údajne posielať peniaze a balíčky politickým väzňom.

V západobieloruskom Breste začal proces s desiatimi aktivistami kvôli ich údajnému zapojeniu do protivládnych protestov v roku 2020. Sú obžalovaní zo "spoluúčasti na aktivitách otvorene narúšajúcich spoločenský poriadok".

Masové protesty v roku 2020 prepukli po prezidentských voľbách, v ktorých podľa úradov zvíťazil dlhoročný autoritársky vodca Alexander Lukašenko. Opozícia aj Európska únia, Spojené štáty a ďalšie krajiny považujú takýto výsledok za sfalšovaný. Bieloruské bezpečnostné zložky počas protestov zatkli desaťtisíce ľudí a niekoľko ľudí zabili.

image

Ako by vyzeral svet bez Telegramu? Sieť, ktorú milujú diktátori, generáli aj revolucionári, stojí na rázcestí

Lukašenko minulý týždeň omilostil 30 osôb väznených za účasť v protivládnych protestoch. V auguste omilostil tiež 30 ľudí, z ktorých niektorí boli vážne chorí alebo v dôchodkovom veku. Ľudskoprávna organizácia Vjasna uvádza, že v krajine je takmer 1400 politických väzňov. Jedným z nich je práve zakladateľ Vjasny a nositeľ Nobelovej ceny za mier Ales Bjaljacki.

Lukašenko vládne krajine od roku 1994 a odmieta rokovať s politickou opozíciou, ktorej mnohí predstavitelia sú vo väzení alebo v exile. Je spojencom režimu ruského prezidenta Vladimira Putina; v roku 2022 časť ruských inváznych vojsk vstúpila na územie napadnutej Ukrajiny práve z Bieloruska.

Lukašenko a ďalší predstavitelia bieloruského režimu sú kvôli pokračujúcemu porušovaniu ľudských práv a podvodným voľbám na sankčnom zozname EÚ a USA.

01 - Modified: 2024-09-27 14:13:58 - Feat.: - Title: NATO plánuje útok na Bielorusko, tvrdí Lukašenko. Hrozí jadrovými zbraňami 02 - Modified: 2024-09-26 19:13:35 - Feat.: - Title: V Poľsku odsúdili Ukrajinca a Bielorusa za špionáž v prospech Ruska 03 - Modified: 2024-09-26 17:48:26 - Feat.: - Title: Tlak na poľsko-bieloruskú hranicu vzrástol. Situácia je vážna, povedal minister obrany Varšavy 04 - Modified: 2024-09-20 15:36:24 - Feat.: - Title: Prípadná konfrontácia Kyjeva a Minska by mala katastrofálne dôsledky. Budeme Bielorusko brániť, znie z Moskvy 05 - Modified: 2024-09-20 14:11:06 - Feat.: - Title: Muža v Litve odsúdili na deväť rokov väzenia za špionáž v prospech Bieloruska
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. september 2024 22:38