Ilustračná fotografia. FOTO: Reuters
StoryEditor

Bohaté krajiny umlčujú protesty proti klimatickým zmenám, v chudobných krajinách však moralizujú, tvrdí štúdia

10.09.2024, 09:54
Autor:
ČTKČTK

Západné vlády často kritizujú režimy v rozvojových krajinách za nedodržiavanie práva na pokojný protest, pričom na druhej strane často rozháňajú protesty na ich území.

Bohaté západné demokratické krajiny používajú tvrdé represívne opatrenia na potlačenie protestov klimatických aktivistov. Zároveň však kritizujú podobnú drakonickú taktiku úradov v rozvojových či autoritárnejších krajinách, napísal dnes denník The Guardian s odvolaním sa na štúdiu organizácie Climate Rights International.

Správa upozornila na čoraz tvrdšie zaobchádzanie s klimatickými aktivistami v Austrálii, Nemecku, Francúzsku, Holandsku, Švédsku, Británii či USA.

Sloboda prejavu

Organizácia tvrdí, že zásahy v týchto krajinách - vrátane dlhých trestov odňatia slobody, preventívneho zadržiavania či obťažovania klimatických aktivistov - sú porušením zákonnej zodpovednosti vlád za ochranu základných práv na slobodu prejavu, zhromažďovania a združovania.

Západné vlády zároveň často kritizujú režimy v rozvojových krajinách za nedodržiavanie práva na pokojný protest, zdôraznila štúdia.

image

Klimatológ Lapin pre HN: Situácia je vážna. Klimatické zmeny môžu viesť k vojnovým konfliktom (rozhovor)

"Vlády príliš často zaujímajú silné a zásadové stanovisko k právu na pokojný protest v iných krajinách - ale keď sa im nepáčia určité druhy protestov doma, prijímajú zákony a nasadzujú políciu, aby ich zastavila," povedal šéf organizácie Climate Rights International Brad Adams.

V celej Európe, USA a Británii reagovali úrady na nenásilné protesty proti klíme masovým zatýkaním a novými drakonickými zákonmi, ktoré viedli k dlhým trestom odňatia slobody, uvádza britský denník.

Právo na protest

V niektorých prípadoch boli účastníci protestov politiky a médiami označení za chuligánov, sabotérov alebo ekoteroristov. Významní obhajcovia ľudských práv a ekologickí aktivisti vyjadrili znepokojenie nad zásahmi a vyzvali vlády, aby chránili právo na nenásilný protest, upozornil The Guardian.

Stupňujúca sa klimatická kríza má v roku 2024 za následok rekordné teploty po celom svete, ktoré spôsobia nedostatok potravín, masové sťahovanie ľudí a ekonomické ťažkosti - a tiež smrtiace požiare a záplavy, napísal denník.

image

Prídeme o jeseň a ako sa zmení na Slovensku zima? Uznávaní klimatológovia zhodnotili pre HN trendy v počasí

Namiesto prijatia naliehavých opatrení na rýchle obmedzenie využívania fosílnych palív a zastavenie ekologického kolapsu sa však mnoho relatívne bohatých krajín zameralo na opatrenia vedúce k zastaveniu ľudí, ktorí bijú na poplach a zúčastňujú sa na protestoch, poznamenáva správa.

Organizácia Climate Rights International preto vyzvala demokratické vlády na celom svete, aby zastavili represie a chránili práva ľudí na protest. "Vlády by mali vnímať klimatických protestujúcich a aktivistov ako spojencov v boji proti zmene klímy, nie ako zločincov," uviedol Adams.

01 - Modified: 2024-09-05 13:29:46 - Feat.: 1 - Title: Slovensko nie je pripravené čeliť hrozbe klimatickej krízy, tvrdia experti 02 - Modified: 2024-09-06 12:41:57 - Feat.: 0 - Title: Prídeme o jeseň a ako sa zmení na Slovensku zima? Uznávaní klimatológovia zhodnotili pre HN trendy v počasí 03 - Modified: 2024-08-16 08:44:03 - Feat.: 1 - Title: Únia miest vyzýva politikov, aby venovali riešeniu klimatickej krízy viac pozornosti
01 - Modified: 2024-09-25 13:13:57 - Feat.: - Title: Čo Slovákom bráni správať sa ekologicky? Jednou z najčastejších bariér je tokenizmus, zistili vedci 02 - Modified: 2024-09-24 08:41:55 - Feat.: - Title: Zem možno prekročila sedem z deviatich planetárnych hraníc​, ukazuje správa 03 - Modified: 2024-09-16 14:30:43 - Feat.: - Title: Slovensko je tesne nad minimom Európy (komentár) 04 - Modified: 2024-09-14 06:54:00 - Feat.: - Title: Počul si už o klimateriánstve? Každé jedlo má nejakú uhlíkovú stopu, takto ju môžeš znížiť aj ty sám (podcast) 05 - Modified: 2024-09-04 08:31:44 - Feat.: - Title: Zosuvy pôdy a vlny vysoké stovky metrov. Vedci varujú pred megacunami
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. september 2024 15:14