Šéfka komisie Ursula von der Leyenová. FOTO: Reuters
StoryEditor

Novú eurokomisiu sa dozvieme najskôr až o týždeň v Štrasburgu

10.09.2024, 11:16
Autor:
ČTKČTK

Pôvodne sa špekulovalo, že nová unijná exekutíva bude oznámená túto stredu po tom, čo sa šéfka komisie zúčastní rokovania Konferencie predsedov v Európskom parlamente.

Nová Európska komisia nebude predstavená tento týždeň v stredu, ako sa doteraz očakávalo, ale až o týždeň. Podľa zdrojov redakcie sa čaká ešte na definitívne schválenie slovinskej kandidátky.

Vláda v Ľubľane síce diplomatku Martu Kosovú nominovala v pondelok, tá ale musí byť ešte potvrdená príslušným výborom slovinského parlamentu, čo sa zrejme stane v piatok.

Šéfka komisie Ursula von der Leyenová by potom mala zloženie svojho nového tímu predstaviť budúci týždeň na plenárnom zasadnutí Európského parlamentu v Štrasburgu.

image

Belgicko navrhlo na eurokomisárku ministerku Lahbibovú, nominácie sú kompletné

Pôvodne sa špekulovalo, že nová unijná exekutíva bude oznámená túto stredu po tom, čo sa šéfka komisie zúčastní rokovania Konferencie predsedov v Európskom parlamente.

Práve tam mala vedeniu europarlamentu predstaviť navrhované zloženie novej komisie. Konferencia predsedov sa skladá zo šéfky Európského parlamentu a šéfov jednotlivých parlamentných frakcií.

Ešte do minulého piatka bol kandidátom Slovinska na eurokomisára Tomaž Vesel, ktorý deväť rokov viedol slovinský Účetný dvor a bol tiež predsedom nezávislej audítorskej komisie Medzinárodnej futbalovej federácie.

image

Portugalsko posiela do eurokomisie ženu. Je ňou exministerka Albuquerqueovú, viedla úsporné opatrenia

Vesel ale kandidatúru stiahol, podľa serveru Politico kvôli tomu, že sa von der Leyenová snaží presadiť, aby v novej exekutíve zasadlo viac žen. Následne bola oznámená nominácia bývalej slovinskej veľvyslankyne v Nemecku a neskôr vo Švajčiarsku Marty Kosovej, celý proces sa tím ale pozdržal.

Česko už skôr rozhodlo, že kandidátom na budúceho českého eurokomisára bude minister priemyslu a obchodu Jozef Síkela. V dosluhujúcej Európskej komisii Slovensko zastupuje Věra Jourová.

01 - Modified: 2024-09-13 11:30:31 - Feat.: - Title: V Slovinsku majú spor o eurokomisára, môže to oddialiť vytvorenie novej Európskej komisie 02 - Modified: 2024-09-10 11:10:41 - Feat.: - Title: Von der Leyenová predstaví novú eurokomisiu 17. septembra, potvrdila hovorkyňa europarlamentu 03 - Modified: 2024-09-09 14:48:59 - Feat.: - Title: Zastavenie eurofondov pre Slovensko je nepravdivá informácia, tvrdí Blanár a rokuje s eurokomisiou 04 - Modified: 2024-09-09 13:28:05 - Feat.: - Title: Únia nerozhodla o zablokovaní eurofondov pre Slovensko, reaguje eurokomisia na správy o ich zastavení 05 - Modified: 2024-09-09 11:25:37 - Feat.: - Title: Platenie daní priamo Únii? Bývalý šéf ECB v tom vidí budúcnosť, mali by pomôcť konkurencieschopnosti
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
15. september 2024 15:20