Venezuelská opozičná líderka María Corina Machadová. FOTO: Reuters
StoryEditor

Líderka opozície vo Venezuele sa z krajiny nechystá odísť

10.09.2024, 12:11
Autor:
TASRTASR

Venezuelský súd po prezidentských voľbách, ktoré sa uskutočnili 28. júla, vydal na prezidentského kandidáta Gonzáleza Urrutiu zatykač za to, že sa vyhlasuje za právoplatného víťaza volieb.

Líderka venezuelskej opozície María Corina Machadová v pondelok večer prisľúbila, že ostáva v krajine a nechystá sa z nej odísť.

Uviedla tak deň po tom, čo jej spojenec a prezidentský kandidát Edmundo González Urrutia požiadal o azyl v Španielsku. Informuje agentúra AFP.

"Rozhodla som sa zostať vo Venezuele a viesť boj odtiaľto, zatiaľ čo on (González Urrutia) tak bude robiť zo zahraničia," uviedla Machadová prostredníctvom videokonferencie, keďže sa skrýva pred venezuelskými orgánmi. "Všetci vieme, že González Urrutia je zvoleným prezidentom, či sa nachádza vo Venezuele alebo kdekoľvek inde na svete," dodala Machadová, ktorá potvrdila, že opozičný líder z krajiny utiekol, pretože bol v ohrození života.

image

Povolebné demonštrácie vo Venezuele si vyžiadali už 24 obetí

González Urrutia dorazil do Madridu v nedeľu večer. Po príchode vyhlásil, že sa rozhodol odísť, "aby sa veci mohli zmeniť a aby sme mohli vybudovať novú etapu pre Venezuelu".

Predstavitelia EÚ a USA označili odchod Gonzaléza Urrutiu za dôsledok represií voči opozičným predstaviteľom, ktoré zaviedol prezident Maduro.

Venezuelský prezident v pondelok v televíznom prejave vyjadril "rešpekt" k rozhodnutiu Gonzáleza Urrutiu odísť z krajiny a zaželal mu všetko dobré "v jeho novom živote".

image

Opozičný kandidát Urrutia vyhral prezidentské voľby vo Venezuele, uznala ho Argentína

Venezuelský súd po prezidentských voľbách, ktoré sa uskutočnili 28. júla, vydal na prezidentského kandidáta Gonzáleza Urrutiu zatykač za to, že sa vyhlasuje za právoplatného víťaza volieb. Pred odchodom z krajiny sa mesiac skrýval a trikrát po sebe ignoroval predvolanie na prokuratúru s odôvodnením, že by mu hrozilo väzenie.

Venezuelské úrady naklonené vláde vyhlásili za víťaza prezidentských volieb súčasného prezidenta Nicolása Madura. Opozícia voľby považuje za zmanipulované a tvrdí, že má dôkazy o tom, že s pohodlným náskokom zvíťazil jej kandidát.

01 - Modified: 2024-09-19 13:48:04 - Feat.: - Title: Europoslanci uznali za prezidenta Venezuely opozičného kandidáta Gonzáleza 02 - Modified: 2024-09-19 12:57:13 - Feat.: - Title: Venezuela vydá zatykač na argentínskeho prezidenta, dôvodom je zadržanie lietadla v roku 2022 03 - Modified: 2024-09-18 19:33:49 - Feat.: - Title: Opozičný kandidát González povedal, že musel podpísať dokument potvrdzujúci Madurovo víťazstvo vo Venezuele 04 - Modified: 2024-09-18 04:34:45 - Feat.: - Title: Pre údajné sprisahanie vo Venezuele zadržali ďalšieho Američana, vo väzbe akončil aj Čech 05 - Modified: 2024-09-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Spojené štáty desí venezuelský gang. Ovládol budovy v Colorade, vraždí v New Yorku
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. september 2024 15:48