Vladimir Putin povedal, že americké ozbrojené sily začali nacvičovať transport a rozmiestnenie pokročilých raketových systémov v Ázii a Tichomorí. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

USA sa podľa Putina snažia vyprovokovať nové preteky v zbrojení

10.09.2024, 16:46
Autor:
ČTKČTK

Vladimir Putin už na konci júna hovoril o tom, že USA nielenže vyrábajú rakety stredného a krátkeho doletu, ale že už ich priviezli aj do Európy na cvičenie. Rusku podľa neho nezostáva nič iné, len tieto komplety začať vyrábať a následne rozmiestniť.

Spojené štáty sa snažia vyprovokovať nové preteky v zbrojení, v Ázii a v Tichomorí sa chystajú rozmiestniť strely krátkeho a stredného doletu. Dnes to podľa agentúry TASS v prejave na začiatku rozsiahleho cvičenia ruského námorníctva vyhlásil ruský prezident Vladimir Putin.

"USA a ich spojenci otvorene deklarujú plány rozmiestniť rakety stredného a krátkeho doletu v takzvaných predsunutých zónach. Oblasti ostrovov v západnom Tichomorí a tiež niektoré krajiny v ázijsko-tichomorskom regióne preto považujú za svoje prioritné zóny," povedal Putin, ktorý k účastníkom manévrov prehovoril cez videohovor.

image

Putin ukazuje, ako ďaleko je schopný zájsť. Rusko sa vystavuje riziku veľkej katastrofy

Putin, ktorého rozkaz zaútočiť vo februári 2022 na Ukrajinu rozpútal v Európe najväčší vojenský konflikt od konca druhej svetovej vojny, tiež povedal, že americké ozbrojené sily už začali nacvičovať transport a rozmiestnenie pokročilých raketových systémov v Ázii a Tichomorí.

Ruský prezident už na konci júna hovoril o tom, že Spojené štáty nielenže vyrábajú rakety stredného a krátkeho doletu, ale že už ich priviezli aj do Európy na cvičenie a tiež na Filipíny. Rusku tak podľa neho nezostáva nič iné, len tieto komplety tiež začať vyrábať a následne rozmiestniť.

image

USA nemôžu potvrdiť správy, že Irán dodal Rusku balistické rakety

Strely tohto typu boli predtým zakázané zmluvou o likvidácii rakiet stredného a krátkeho doletu (INF). Tú v decembri 1987 v Bielom dome podpísali sovietsky vodca Michail Gorbačov a prezident Spojených štátov Ronald Reagan. Zmluva zanikla v lete 2019, keď od nej Washington a Moskva odstúpili.

Obe veľmoci sa predtým vzájomne obviňovali z jej porušovania. Zmluva signatárom zakazovala výrobu, skúšky a rozmiestňovanie pozemných rakiet a striel s plochou dráhou letu s doletom od 500 do 5500 kilometrov. Obmedzenie sa týkalo aj odpaľovacích zariadení.

01 - Modified: 2024-09-19 22:00:00 - Feat.: - Title: Prečo európska ekonomika výrazne zaostáva za hlavnými svetovými konkurentmi 02 - Modified: 2024-09-19 20:37:06 - Feat.: - Title: Akciové indexy v USA dnes vystúpili na rekordy, darilo sa technológiám 03 - Modified: 2024-09-19 20:14:30 - Feat.: - Title: Stoltenberg varuje Spojené štáty a Európu pred izolacionizmom, chce aby Kyjev vyjednával z "pozície sily" 04 - Modified: 2024-09-19 17:43:53 - Feat.: - Title: Hlavná americká odborová organizácia odmietla podporiť Harrisovú aj Trumpa. Prvýkrát od roku 1996 05 - Modified: 2024-09-19 17:00:00 - Feat.: - Title: Problém pre Harrisovú. Demokrati prišli o odborárov, prvýkrát za desiatky rokov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. september 2024 04:44