Litovský minister obrany Laurynas Kasčiunas. FOTO: Reuters
StoryEditor

Lietadlá NATO by mali likvidovať ruské drony nad Pobaltím, uviedol litovský minister

11.09.2024, 21:08
Autor:
ČTKČTK

Od pristúpenia troch pobaltských krajín k NATO v roku 2004 ich oblohu strážia aliančné stíhačky, pretože Vilnius, Riga a Tallinn nemajú potrebné lietadlá.

Litovský minister obrany Laurynas Kasčiunas dnes uviedol, že stíhačky Severoatlantickej aliancie, umiestnené na základniach v Pobaltí, by mali zostreliť ruské bezpilotné lietadlá, ak vletia do vzdušného priestoru pobaltských krajín.

Ministrovo vyjadrenie dala agentúra AFP do súvislosti s tým, že minulý týždeň sa v susednom Lotyšsku zrútil ruský dron iránskej konštrukcie Šáhed aj s výbušnou náloží bez toho, aby však explodoval.

NATO musí zasiahnuť

Od pristúpenia troch pobaltských krajín k NATO v roku 2004 ich oblohu strážia aliančné stíhačky, pretože Vilnius, Riga a Tallinn nemajú potrebné lietadlá. Českí piloti strážili nebo nad Pobaltím naposledy predvlani, so štyrmi lietadlami JAS-39 Gripen boli nasadení päť mesiacov v Litve.

Misie NATO v Pobaltí "musia nielen hliadkovať, ale aj, ak je to potrebné a ak to čas dovolí", zasiahnuť, a preto by sa tiež mal "skrátiť rozhodovací reťazec na úrovni NATO, aby lietadlá mali okamžite vzlietnuť a drony zničiť", povedal novinárom minister Kasčiunas.

image

Opatrenia sú efektívne. Poľsko predĺži uplatňovanie nárazníkovej zóny na hraniciach s Bieloruskom

V utorok lotyšský prezident Edgars Rinkévičs uviedol, že jeho krajina o tomto probléme rokuje so spojencami.

"Otázku postupu pri zachytávaní dronov predkladáme našim partnerom v NATO a požadujeme, aby boli spojenecké letecké stíhačky použité vždy, keď sa dron priblíži k našim hraniciam," povedal pre tlač.

Pomalý zásah

Prezident usúdil, že problém tkvie okrem iného v tom, že stíhačky dostávajú rozkazy z NATO, a nie na miestnej úrovni, čo spomaľuje zásah.

Tento týždeň pobaltskí predstavitelia tiež naliehali na NATO, aby urýchlilo rotáciu protivzdušnej obrany.

Krajiny NATO nemajú dostatok pozemných systémov protivzdušnej obrany, ale vlani sa dohodli na pláne ich krátkodobého rozmiestnenia na východnom krídle aliancie v rámci snahy odstrašiť Rusko.

image

Počet samovrážd sa v EÚ za desaťročie znížil. V našej spoločnosti sa o nich mlčí, varujú odborníci

V apríli Holandsko nasadilo raketové systémy Patriot na cvičenie v Litve, ale Pobaltie chce, aby protivzdušná obrana regiónu bola zabezpečená trvalo.

Poľský minister zahraničia Radoslaw Sikorski na začiatku septembra vyhlásil, že Varšava by mala mať právo zostreliť ruské strely ohrozujúce poľské územie už nad susednou Ukrajinou.

Kyjev dnes vyzval susedné štáty, ktoré sú členmi NATO, aby zostreľovali ruské drony a strely ešte nad západnou Ukrajinou. "Rusi čoraz častejšie napádajú zariadenie pri hranici NATO," vyhlásil ukrajinský minister zahraničia Andrij Sybiha a vyzval aliančné štáty na "spoločné, tvrdé a rozhodné odpovede". Zničenie ruských striel a dronov by predstavovalo "dôstojný a správny krok", dodal podľa AFP.

01 - Modified: 2024-09-11 14:16:55 - Feat.: 1 - Title: Rusko zostrelilo nad Murmanskou oblasťou tri ukrajinské drony 02 - Modified: 2024-09-11 12:18:20 - Feat.: 1 - Title: Vojna dronov a vojna nervov. Čo sleduje Kyjev svojimi vzdušnými útokmi na Rusko 03 - Modified: 2024-09-10 08:16:41 - Feat.: 1 - Title: Na ruskom pohorí zahynuli pri oprave ropovodu dvaja ľudia, ďalší štyria utrpeli popáleniny
01 - Modified: 2024-09-25 06:12:26 - Feat.: - Title: Pozor na vyzbrojenú Európu, varuje popredný americký expert. Hrozí to novou vojnou na kontinente 02 - Modified: 2024-09-24 08:55:48 - Feat.: - Title: Ukrajina tvrdí, že v ruských zbraniach sú prevažne komponenty vyrobené v Číne 03 - Modified: 2024-09-20 16:46:58 - Feat.: - Title: V Holandsku sa skončilo cvičenie NATO na boj proti dronom, zapojilo sa 20 krajín 04 - Modified: 2024-09-20 14:11:06 - Feat.: - Title: Muža v Litve odsúdili na deväť rokov väzenia za špionáž v prospech Bieloruska 05 - Modified: 2024-09-20 05:02:24 - Feat.: - Title: Rusko je rozhodnuté postaviť sa nájazdu USA a NATO. Budeme brániť svoje záujmy v Arktíde, tvrdí Lavrov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. september 2024 19:48