Čiastočne zrútený most Carolabrücke do rieky Labe v Drážďanoch. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

V Drážďanoch sa do Labe zrútila ďalšia časť mosta Carolabrücke, technické čaty už odpratávajú trosky

13.09.2024, 07:55
13.09.2024, 15:01
Autor:
ČTKČTK

Predstavitelia Drážďan odhadujú, že obnova mosta vyjde na sto miliónov eur, na čo mesto nemá peniaze. Predpokladajú, že technici časť A nechajú stáť, píše mdr.de.

Počas demolácie mosta Carolabrücke v Drážďanoch sa v noci na dnešok kontrolovane zrútila jeho ďalšia časť. Dnes ráno o tom informoval hovorca hasičov.

Technické čaty, ktoré odpratávajú trosky, sú pod časovým tlakom, pretože v saskej metropole sa v nedeľu očakáva veľká voda.

Poškodenú konštrukciu, po ktorej jazdili električky, sa vo štvrtok zásahové čaty rozhodli strhnúť a podnikli prípravné práce, pri ktorých pomocou pyrotechnickej zmesi oddelili koľaje a teplovodné potrubia. V noci na dnešok sa potom časť konštrukcie na strane Nového Mesta kontrolovane zrútila, čiastočne na breh a čiastočne do Labe.

image

V Drážďanoch sa zrútila časť mosta Carolabrücke, konštrukcia spadla do Labe

Ťažká technika potom z trosiek začala vyťahovať koľaje, potrubia a stĺpy vedenia. Kusy betónu robotníci rozbíjajú na menšie časti a nakladajú do kontajnerov, ktoré odvážajú nákladné autá.

Ďalšie odstrely neplánujú

Dnes popoludní na miesto dorazia dva vyslobodzovacie tanky bundeswehru. Ďalšie odstrely plánované nie sú, informovala rozhlasová stanica MDR na svojich internetových stránkach. Práca sa teraz sústredí na strhávanie trosiek pri Novom Meste. S odpratávaním časti, ktoré ležia vo vode, sa ešte nezačalo.

image

V Drážďanoch začala demolácia časti mosta, ktorý sa zrútil do Labe

Most Carolabrücke sa skladal z troch častí označených A, B a C. Po častiach A a B jazdili automobily, na časti C boli tramvajové koľaje a chodník. V stredu sa nečakane zrútil asi stometrový úsek mostnej časti C, ktorej teraz hrozí extrémne riziko celkového zrútenia. Hovorca hasičov Michael Klahre povedal, že laserové merania ukázali, že zbytky tejto časti pomaly klesajú.

Server Sächsiche Zeitung píše, že oproti pôvodným informáciám sa nemajú strhávať časti mosta na strane drážďanského Starého Mesta, ktoré sa však možno zrútia samé.

Labe stúpne hladina

Úrady v meste sa zároveň pripravujú na veľkú vodu na Labe, spôsobenú vydatnými zrážkami v Česku aj na východe Saska. Podľa súčasných predpovedí sa očakáva, že na prvej zo štyroch povodňových stupňov sa hladina rieky dostane v nedeľu ráno a potom bude naďalej stúpať.

image

Príčinou čiastočného zrútenia mosta v Drážďanoch by mohla byť korózia

Podľa drážďanských úradov trosky mosta Carolabrücke, ktoré ležia v riečnom koryte, nebudú mať zásadný vplyv na výšku hladiny Labe.

Pokračuje vyšetrovanie príčin zrútenia mosta. Odborníci zo stavebného odboru dnes odoberú vzorky materiálu zo zrútenej časti. Ďalej sa chystá odber vzoriek z mostnej časti B. Riečna polícia časti mosta ležiace v Labe označí bójkami, aby sa v prípade povodne vedelo, kde sa presne nachádzajú.

Predstavitelia Drážďan odhadujú, že obnova mosta vyjde na sto miliónov eur, na čo mesto nemá peniaze. Predpokladajú, že technici časť A nechajú stáť, píše mdr.de.

01 - Modified: 2024-09-13 10:55:58 - Feat.: - Title: V Bavorsku zadržali Sýrčana, ktorý podľa polície plánoval útok mačetami na vojakov 02 - Modified: 2024-09-13 10:52:01 - Feat.: - Title: Deindustrializácia Nemecka sa začala. Firmy obmedzujú výrobu a miznú z krajiny 03 - Modified: 2024-09-13 10:50:47 - Feat.: - Title: Manažérka Duálnej Akadémie pre HN: Na Slovensko sme priniesli nemecký typ vzdelávania. Na Západe má úspech 04 - Modified: 2024-09-13 11:10:53 - Feat.: - Title: Stredná Európa sa pripravuje na záplavy, vysoko v Alpách sa očakáva výdatné sneženie 05 - Modified: 2024-09-13 08:12:14 - Feat.: - Title: Vládne strany dostali na frak, tvrdí v reakcii na krajinské voľby v Nemecku politológ
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
13. september 2024 15:26