Námestník ruského ministra obrany plukovník generál Alexander Fomin (vpravo) sa rozpráva so singapurským ministrom obrany Ng Eng Henom v strede po účasti na prvom plenárnom zasadnutí 11. fóra Xiangshan v Pekingu. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Čína a Rusko chcú multipolárny svet, tvrdia ich predstavitelia. Politiku USA voči nim označili za silovú

13.09.2024, 09:52
Autor:
ČTKČTK
  • Zatiaľ čo čínsky minister obrany kritizoval Washington skôr nepriamo, adresnejšie slová volil ruský námestník Fomin.
  • Podľa neho sa USA snažia Číne a Rusku vnútiť politiku sily a pripravujú si spojencov na vojnu v Ázii.

Predstavitelia Pekingu a Moskvy dnes kritizovali Spojené štáty za ich politiku voči Číne a Rusku, ktorú označili za silovú, a za snahu zasahovať do konfliktov v Ázii a v Tichomorí.

Čínsky minister obrany Tung Ťün počas pekinského obranného fóra vyhlásil, že jeho krajina podporuje multipolárny svet a chce hľadať spojencov v Ázii.

Námestník ruského ministra obrany Alexander Fomin zase uviedol, že krajiny NATO sa chystajú vyslať svoje jednotky na Ukrajinu, píše agentúra Reuters.

Čína narážala na šikanu

Peking podľa čínskeho ministra plánuje posilniť väzby na svojich susedov, najmä na rozvíjajúce sa krajiny. V zjavnej narážke na Washington Tung vyhlásil, že veľké krajiny "by mali prestať šikanovať malých a slabých" a "mali by zaistiť globálnu bezpečnosť".

"Mali by sme sa zbaviť arogancie a predsudkov, nikdy nezasahovať do vnútorných záležitostí iných krajín, nikdy nenarušiť práva a záujmy iných krajín," povedal podľa Reuters počas obsiahleho prejavu.

image

Čína a Rusko prehĺbia vojenské vzťahy. Naše armády udržiavajú svetovú bezpečnosť a stabilitu, tvrdia

Čína a USA sa v súčasnosti snažia o intenzívnejšiu vojenskú komunikáciu, hoci majú množstvo sporov, napríklad okolo armádnych aktivít Pekingu v Juhočínskom mori, jeho hrozieb smerom k Taiwanu či jeho nejednoznačného prístupu k ruskej agresii na Ukrajine.

Trojdňové pekinské bezpečnostné fórum, na ktorom sa zišli zástupcovia piatich desiatok krajín vrátane USA, môže podľa niektorých pozorovateľov naznačiť, kam sa budú uberať ďalšie vojenské vzťahy medzi oboma najväčšími ekonomikami sveta.

image

Čína a Rusko posilnia spoluprácu v energetickom sektore, chcú sa zamerať aj na jadrovú energiu

Zatiaľ čo Tung kritizoval Washington skôr nepriamo, adresnejšie slová volil ruský námestník Fomin. Podľa neho sa Spojené štáty snažia Číne a Rusku vnútiť politiku sily a pripravujú si spojencov na vojnu v Ázii.

Nebezpečná hra s Ruskom

"S cieľom vytvoriť podmienky, za ktorých by prinútili Rusko vstúpiť do rokovaní založených na požiadavkách Kyjeva, chystajú sa krajiny NATO vyslať svoje jednotky na Ukrajinu. To je nebezpečná hra, ktorá môže skončiť priamym konfliktom jadrových mocností," varoval Fomin, ktorého krajina predvlani napadla Ukrajinu a v súčasnosti vedie ofenzívu v jej východnej časti.

Čína a Rusko podľa Fomina podporujú "spravodlivý, multipolárny svetový poriadok založený na rovnosti a vzájomnom rešpekte".

image

Rusko tvrdí, že v prípade hrozby z USA môže spojiť svoj potenciál s Čínou

Niektorí účastníci fóra sa vyjadrovali aj ku konfliktu na Blízkom východe.

Náčelník generálneho štábu iránskej armády podľa Reuters vyhlásil, že "anarchizmus a bezpečnostné vákuum v regióne núti Teherán k budovaniu vlastných vojenských kapacít". Irán bude naďalej reagovať na hrozby zo strany "sionistov a superveľmocí", povedal na adresu Izraela a USA.

01 - Modified: 2024-09-13 22:00:00 - Feat.: - Title: Arménsko sa zbližuje s Európskou úniou. A vojensky pomáha Ukrajine, podozrievajú ho Rusi 02 - Modified: 2024-09-13 21:41:52 - Feat.: - Title: USA obvinili ruskú štátnu stanicu RT z vyberania peňazí na podporu armáde, oznámili aj nové sankcie 03 - Modified: 2024-09-13 19:30:59 - Feat.: - Title: Slovné útoky na haitských prisťahovalcov sa musia skončiť, vyhlásil Biden 04 - Modified: 2024-09-13 16:16:24 - Feat.: - Title: Rumunsko a NATO odsúdili ruský útok na obchodnú loď v Čiernom mori 05 - Modified: 2024-09-13 14:02:17 - Feat.: - Title: Západ má strach čo i len diskutovať o zostreľovaní ruských rakiet, tvrdí Zelenskyj
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
14. september 2024 00:04