V Alpách môže v nasledujúcich dňoch v nadmorskej výške nad 1500 metrov napadnúť až 50 centimetrov čerstvého snehu. FOTO: Reuters
StoryEditor

Stredná Európa sa pripravuje na záplavy, vysoko v Alpách sa očakáva výdatné sneženie

13.09.2024, 11:48
13.09.2024, 13:10
Autor:
ČTKČTK

Sneh spôsobuje komplikácie v doprave na niektorých miestach v Rakúsku, vodiči by sa na vyššie položené miesta nemali vydávať bez zimnej výbavy, upozorňuje agentúra APA.

Východné a juhovýchodné časti Nemecka sa pripravujú na lejaky sprevádzané silným nárazovým vetrom, ktoré zdvihnú hladiny vodných tokov. Nemecká meteorologická služba (DWD) zároveň varuje pred výdatným snežením vo vyšších polohách Álp.

image

Povodne v Nemecku majú päť obetí, v Passau rýchlo stúpa hladina Dunaja

V niekoľkých regiónoch na juhu a juhozápade Poľska platí najvyšší stupeň povodňového nebezpečenstva, niekde hrozia bleskové povodne.

Výdatné sneženie v Alpách

Podľa DWD musia ľudia s trvalým dažďom počítať v podhorí Álp, kde môžu prísť aj búrky. Silné dažďové zrážky sa očakávajú aj v oblasti od Bavorského lesa po Lužici. Vo vyšších polohách Álp, Krušných hôr a na vrchu Brocken v pohorí Harz povane silný nárazový vietor.

Zatiaľ čo vo východnom Sasku má dážď počas sobotného dopoludnia ustávať, vo východnej časti podhorí Álp a v Bavorskom lese nepriaznivé počasie potrvá dlhšie.

image

Očakávané extrémne dažde v Európe sú dôsledkom mimoriadne teplých morí

Potom, čo vrcholky Álp v posledných dňoch zasypal prvý sneh, môže v nasledujúcich dňoch v nadmorskej výške nad 1500 metrov napadnúť až 50 centimetrov čerstvého snehu. Meteorológovia v tejto súvislosti hovoria o "výraznom príchode zimy".

Sneh spôsobuje komplikácie v doprave na niektorých miestach v Rakúsku, vodiči by sa na vyššie položené miesta nemali vydávať bez zimnej výbavy, upozorňuje agentúra APA.

Juh a juhovýchod Nemecka povodne postihli už tento rok v júni, zomrelo pri nich najmenej šesť ľudí.

Sneh trápi aj Slovinsko

Rakúske dráhy (ÖBB) dnes vyzvali ľudí, aby sa v najbližších dňoch radšej nevydávali na cesty, pokiaľ to nie je nutné. Táto výzva platí zatiaľ do nedeľného večera. Už v noci na dnešok bola kvôli sneženiu uzavretá trať v Salzbursku medzi mestečkami Bad Hofgastein a Bad Gastein.

Cesta pod Grossglocknerom, najvyššou rakúskou horou, je z bezpečnostných dôvodov dočasne mimo prevádzky. Ďalšie cestné ťahy na rôznych miestach Rakúska zablokovali popadané stromy. Do horských oblastí by sa vodiči nemali vydávať bez zimnej výbavy.

Sneh zasypal aj horské oblasti Slovinska, v ďalších častiach krajiny sú záplavy. Vo štvrtok hasiči zasahovali v 70 obciach. Podľa slovinských médií sa ocitli pod vodou cesty v smere z Koperu na Ľubľanu, problémy sú ale aj v strednom Slovinsku.

Tusk neočakáva katastrofu

V Poľsku platí najvyšší povodňový stupeň vo vojvodstvách pri hraniciach s Českom a Slovenskom. Vo Vroclavi sa dnes na zasadnutí vedenia Dolnosliezskeho vojvodstva zúčastnil premiér Donald Tusk.

Podľa neho predpovede počasia "nie sú dramaticky znepokojujúce", ​​zdôraznil však, že "úrady nepodceňujú žiadny signál". Podľa ministerského predsedu nie je dôvod očakávať katastrofu v celoštátnom meradle. Varoval však, že je nutné pripraviť sa na lokálne záplavy a bleskové povodne.

Námestník poľského ministra vnútra Wieslaw Leśniakiewicz na ostražitosť vyzval najmä ľudí žijúcich pri horských riekach v miestach nad nádržami.

Obyvateľov miest, kde hrozia záplavy, vyzval, aby sa pripravili na možnosť, že dočasne budú prerušené dodávky elektriny a vody. Tých, ktorí bývajú na prízemí, upozornil na možnosť zaliatia domov. Ľudia si tiež majú preparkovať autá na vyššie miesta.

Na príchod veľkej vody sa okrem iného chystá Vroclav, kde Odra v roku 1997 spôsobila rozsiahle škody. Týkalo sa to napríklad sídliska Kozanów postaveného v 70. rokoch v záplavovej oblasti.

Nepoužívajú výťahy

Server gazeta.pl píše, že bytové družstvá v niektorých panelových domoch teraz v snahe zabrániť prípadným škodám zastavili prevádzku výťahov, kvôli tomu však vo vyšších poschodiach ostali uväznení najmä starší ľudia s obmedzenou pohyblivosťou.

Podľa Leśniakiewicza dolnosliezskej metropole teraz katastrofa ako tá z roku 1997 nehrozí, informujú poľské médiá.

Ešte pred niekoľkými dňami sužovalo najmä stredné a východné Poľsko sucho a hladina Visly v centre Varšavy klesla na najnižšiu úroveň od začiatku merania.

01 - Modified: 2024-09-16 13:54:55 - Feat.: - Title: Rozbúrený Dunaj ohrozuje luxusné budovy na nábreží. Ako rieši vodu Eurovea, Aupark či SND? 02 - Modified: 2024-09-16 11:09:01 - Feat.: - Title: Poľská vláda prisľúbila finančnú pomoc oblastiam postihnutým záplavami 03 - Modified: 2024-09-16 10:56:59 - Feat.: - Title: Hladina rieky Labe naďalej stúpa. Očakáva sa, že prekročí tretí stupeň 04 - Modified: 2024-09-16 10:29:47 - Feat.: - Title: Volkswagen si môže odložiť až štyri miliardy eur na zníženie výrobnej kapacity 05 - Modified: 2024-09-16 09:30:30 - Feat.: - Title: O záplavách v Európe informujú aj svetové médiá. Obviňujú z toho klimatické zmeny
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
16. september 2024 15:55