Policajné auto jazdí v areáli kasární v Horných Frankoch v nemeckom Hofe, kde zatkli Sýrčana za plánovanie útoku na vojakov Bundeswehru. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

V Bavorsku zadržali Sýrčana, ktorý podľa polície plánoval útok mačetami na vojakov

13.09.2024, 12:55
Autor:
ČTKČTK
  • Muž je podozrivý z prípravy závažného trestného činu ohrozujúceho štát.
  • Je vo vyšetrovacej väzbe a jeho prípad vyšetruje bavorská ústredňa pre boj proti extrémizmu a terorizmu.

Polícia v Bavorsku zadržala 27-ročného Sýrčana, ktorý podľa nej plánovať útoky na vojakov Bundeswehru. Dnes o tom s odvolaním sa na generálne štátne zastupiteľstvo v Mníchove informuje agentúra DPA.

Muž chcel podľa vyšetrovateľov v meste Hof dvoma mačetami zabiť čo najviac vojakov, ktorí do centra chodia v obednej prestávke. Policajti ho zadržali vo štvrtok v okolí tohto východobavorského mesta, ktoré leží neďaleko českých hraníc.

image

V Nemecku sa odohral ďalší útok nožom, prevádzkovateľ ubytovne pre utečencov neprežil

Vyšetrovatelia podľa DPA vychádzajú z toho, že muž bol prívržencom radikálneho islamizmu a svojím útokom chcel zneistiť obyvateľov Nemecka a získať si uznanie. Zbrane pre svoj plánovaný čin už mal nakúpené.

Muž je podozrivý z prípravy závažného trestného činu ohrozujúceho štát. Je vo vyšetrovacej väzbe a jeho prípad vyšetruje bavorská ústredňa pre boj proti extrémizmu a terorizmu, ktorá pôsobí pri mníchovskej generálnej prokuratúre.

Nemecko sa s prípadmi násilia, ktoré páchajú útočníci ovplyvnení radikálnym islamizmom, stretáva v poslednej dobe pomerne často.

image

Útočník z Mníchova vystrelil na viacero budov, vrátane izraelského konzulátu

V auguste polícia v Mníchove neďaleko izraelského generálneho konzulátu po prestrelke zastrelila mladého Rakúšana s bosnianskymi koreňmi, ktorého úrady v minulosti vyšetrovali kvôli podozreniu z náboženskej radikalizácie.

Koncom augusta polícia zadržala mladého Sýrčana, ktorý bol podozrivý, že na mestské slávnosti v Solingene pobodal troch ľudí. Podľa vyšetrovateľov sa muž pripojil k teroristickej organizácii Islamský štát.

01 - Modified: 2024-09-19 17:55:37 - Feat.: - Title: Nemecká vláda zvažuje možnosti na pomoc automobilke Volkswagen, reaguje Habeck na prepúšťanie 02 - Modified: 2024-09-19 17:02:10 - Feat.: - Title: Nemecký minister oznámil ďalšiu vojenskú pomoc pre Ukrajinu, teraz za 1,4 miliardy eur 03 - Modified: 2024-09-19 15:02:00 - Feat.: - Title: Nemecko poskytne Ukrajine ďalšiu vojenskú pomoc za takmer 400 miliónov eur 04 - Modified: 2024-09-19 08:31:57 - Feat.: - Title: Odbory zopakovali požiadavku na zachovanie nemeckých závodov Volkswagenu 05 - Modified: 2024-09-18 14:42:04 - Feat.: - Title: Nemecká vláda odobrila predĺženie nasadenia vojakov v Iraku
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. september 2024 00:00