Šéf únijnej diplomacie Josep Borrell. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

EÚ chystá sankcie za iránsku dodávku rakiet Rusku, povedal Borrell

13.09.2024, 14:02
Autor:
ČTKČTK

Únia za doterajšiu iránsku vojenskú podporu Ruska potrestala už mnoho činiteľov alebo organizácií.

Európska únia zareaguje na iránsku dodávku balistických rakiet Rusku novými, výraznými sankciami. Uviedol to dnes šéf únijnej diplomacie Josep Borrell, podľa ktorého vyhlásenia Teherán pomáha pokračovať Rusku v agresii na Ukrajine a bezprostredne ohrozil bezpečnosť v Európe.

Francúzsko si kvôli dodávke, ktorú Teherán popiera, predvolalo iránskeho chargé d‘affaires, informovala agentúra Reuters.

Americký minister zahraničia Antony Blinken v utorok oznámil, že Rusko od Iránu dostalo balistické rakety a v nasledujúcich týždňoch ich použije proti Ukrajine. Zopakoval tak skôr zverejnenú informáciu amerických tajných služieb.

image

Rusko dostalo od Iránu balistické rakety, potvrdil Blinken v Londýne

Irán potom odmietol, že by Rusku dodával balistické rakety určené na nasadenie proti Ukrajine, Moskva to však priamo nepoprela.

"Tento transfer je priamym ohrozením bezpečnosti v Európe a predstavuje podstatnú materiálnu eskaláciu," uviedol Borrell v dnešnom vyhlásení. Pripomenul v ňom, že Teherán doteraz Moskve dodával drony a muníciu.

EÚ podľa Borrella v reakcii na krok Iránu prijme nové sankcie, ktoré zasiahnu "jedincov aj subjekty zapojené do iránskych programov balistických rakiet a dronov".

Únia za doterajšiu iránsku vojenskú podporu Ruska potrestala už mnoho činiteľov alebo organizácií.

Na sankčnom zozname je okrem iného iránsky minister obrany Mohammad Rezá Aštíání, veliteľ Islamských revolučných gárd či Iránska organizácia leteckého priemyslu. Sankcie spočívajú v zmrazení majetku v EÚ a v zákaze vstupu na územie únie.

image

Irán mal dodať Rusku balistické rakety. Kremeľ to priamo nepoprel, Teheránu teraz hrozia ďalšie sankcie

Spojené štáty už tento týždeň v reakcii na dodávku rakiet uvalili nové sankcie na Irán a Rusko.

Odvetné opatrenia sa týkajú leteckej spoločnosti Iran Air, šiestich iránskych spoločností vyrábajúcich bezpilotné lietadlá a balistické rakety, niekoľkých ich zamestnancov a manažérov a niekoľkých ruských lodí. Washington a jeho spojenci zakážu lety Iran Air na svoje územie.

01 - Modified: 2024-09-19 10:19:06 - Feat.: - Title: Maďarsko sa pridáva k Holandsku, bude žiadať o výnimku z novej migračnej politiky 02 - Modified: 2024-09-19 10:21:37 - Feat.: - Title: Kremeľ nečaká, kým sa Biden rozhýbe. Vrtuľníky budú "skákať", stíhačkám to neprekáža 03 - Modified: 2024-09-19 09:12:23 - Feat.: - Title: Británia vyhrala spor s Európskou úniou, nemusí od britských firiem vymáhať milióny eur 04 - Modified: 2024-09-19 09:06:47 - Feat.: - Title: Česko dokončilo svoju najväčšiu investíciu na Ukrajine, projekt stál vyše 60 miliónov eur 05 - Modified: 2024-09-19 07:15:48 - Feat.: - Title: Predaj nových áut v EÚ v auguste klesol, dosiahol najnižšiu úroveň za ostatné tri roky
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. september 2024 12:21