Od vpádu ruských vojsk na Ukrajinu vo februári 2022 sa z ruského zajatia vrátilo 3569 Ukrajincov a Ukrajiniek. FOTO: X/Volodymyr Zelenskyy
StoryEditor

Z ruského zajatia sa vrátili desiatky Ukrajincov a Ukrajiniek, potvrdil Zelenskyj

13.09.2024, 15:49
Autor:
ČTKČTK

Ukrajinský koordinačný štáb upozornil, že táto výmena zajatcov bola výnimočná tým, že sa prvýkrát po dlhej dobe podarilo oslobodiť z ruského zajatia aj ženy.

Do vlasti sa vrátilo z ruského zajatia 49 Ukrajincov a Ukrajiniek, vojakov aj civilistov, oznámil dnes na internete ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Ukrajinský ombudsman Dmytro Lubinec podľa médií uviedol, že zdravotný stav oslobodených krajanov je veľmi vážny, mnohí v ruskom zajatí schudli o desiatky kilogramov.

Ruské úrady sa doteraz nevyjadrili, ruské médiá predpokladajú, že do Ruska sa vrátilo z ukrajinského zajatia 49 ruských vojakov. Väčšinu z nich podľa ukrajinských médií tvoria Rusi, povolaní na povinnú službu v ruskej armáde a zajatí ukrajinskými silami v Kurskej oblasti.

Zajatci sú doma

"Doma je 49 Ukrajincov a Ukrajiniek. Ide o vojakov ozbrojených síl a Národnej gardy, policajtov, pohraničníkov i našich civilistov," napísal Zelenskyj.

image

Rusko pozastavilo výmeny zajatcov s Ukrajinou. Na vine sú za vlasy pritiahnuté požiadavky Kyjeva, tvrdí Kremeľ

Domov sa podľa prezidenta podarilo dostať ďalšiu časť zajatých obrancov oceliarní Azovstal v Mariupole, vojenského zdravotníka Viktora Ivčuka, vyznamenaného titulom Hrdina Ukrajiny, či Leniju Umerovovú, ktorú Rusi podľa prezidenta zajali ako rukojemníčku, keď sa prišla postarať o chorého otca. "Musíme priviesť domov všetkých našich vojakov a civilistov," zdôraznil.

Chcela zachrániť otca

V decembri 2022 sa vtedy dvadsaťpäťročná Umerovová pokúsila odcestovať z Kyjeva na Ruskom okupovaný ukrajinský polostrov Krym, pretože jej otec ochorel na rakovinu. Po prekročení gruzínsko-ruskej hranice ju zadržali príslušníci ruských bezpečnostných zložiek.

image

Kyjev aj Moskva hlásia desiatky zničených nepriateľských dronov, úrady evidujú dve obete

Po troch mesiacoch ju prepustili, ale vzápätí ju znova na 15 dní zadržala policajná hliadka, pretože pri sebe nemala doklady. Vlani v máji vzal súd v Moskve Umerovovú do väzby kvôli obvineniu zo špionáže, napísal server Krym.Realii, patriaci americkej rozhlasovej stanici Rádio Sloboda.

Prvýkrát oslobodili aj ženy

Ukrajinský koordinačný štáb upozornil, že táto výmena zajatcov bola výnimočná tým, že sa prvýkrát po dlhej dobe podarilo oslobodiť z ruského zajatia aj ženy; medzi oslobodenými je ich 23.

Ide hlavne o civilistky, ktoré Rusi nezákonne uväznili ešte pred vypuknutím vojny, ale aj o vojačky z niekdajšieho pluku, terajšej brigády Azov, ktoré v zajatí strávili viac ako dva roky, poznamenal denník Ukrajinska pravda.

image

Plán víťazstva prinúti Rusko ukončiť vojnu diplomatickou cestou, tvrdí Zelenskyj

Dnešná výmena zajatcov s Ruskom bola v poradí 56., napísal server RBK-Ukrajina a dodal, že od vpádu ruských vojsk na Ukrajinu vo februári 2022 sa z ruského zajatia vrátilo 3569 Ukrajincov a Ukrajiniek.

01 - Modified: 2024-09-13 13:32:53 - Feat.: - Title: Nárazníková zóna a žiadne NATO. Trumpova dvojka má mierový plán pre Ukrajinu 02 - Modified: 2024-09-13 12:30:52 - Feat.: - Title: Ruský bombový útok v Sumskej oblasti si vyžiadal život dvoch ľudí 03 - Modified: 2024-09-13 12:27:42 - Feat.: - Title: Británia odmietla obvinenia Moskvy o špionáži diplomatov ako úplne nepodložené 04 - Modified: 2024-09-13 12:02:54 - Feat.: - Title: EÚ chystá sankcie za iránsku dodávku rakiet Rusku, povedal Borrell 05 - Modified: 2024-09-13 11:55:34 - Feat.: - Title: Inflačné tlaky pokračujú. Ruská centrálna banka zvýšila kľúčovú úrokovú sadzbu o sto bázických bodov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
13. september 2024 15:49