Americký prezident Joe Biden. FOTO: Reuters
StoryEditor

Slovné útoky na haitských prisťahovalcov sa musia skončiť, vyhlásil Biden

13.09.2024, 21:30
Autor:
TASRTASR

Počas predvolebnej debaty Trump kritizoval kroky Bidenovej administratívy v oblasti migrácie a uviedol, že dovolila miliónom migrantov vstúpiť do USA.

Útoky na haitských migrantov v USA sa "musia skončiť", vyhlásil v piatok americký prezident Joe Biden po tom, ako prezidentský kandidát Republikánskej strany Donald Trump v predvolebnej debate s viceprezidentkou Kamalou Harrisovou šíril nepravdivé a hanlivé tvrdenia o haitských prisťahovalcoch v štáte Ohio.

Informuje o tom agentúra Reuters a denník The New York Times.

Počas predvolebnej debaty Trump kritizoval kroky Bidenovej administratívy v oblasti migrácie a uviedol, že dovolila miliónom migrantov vstúpiť do USA. Pri poukazovaní na problémy v mestách zaťažených migráciou uviedol, že haitskí prisťahovalci v meste Springfield v štáte Ohio "jedia psy a mačky" miestnych obyvateľov.

Predstavitelia mesta uviedli, že nič nenasvedčuje tomu, že tieto tvrdenia sú založené na pravde.

image

Jedia Američanom psy a mačky, povedal Trump o migrantoch. Harrisová sa mu vysmiala

"Je jednoducho nesprávne, že hrdá haitská komunita je teraz v tejto krajine vystavená útokom," povedal Biden, ktorý dodal, že "v Amerike pre takéto tvrdenia nie je miesto".

The New York Times uvádza, že v meste Springfield sa v uplynulých rokoch usadilo veľké množstvo Haiťanov. Ich prítomnosť pomohla tamojšej ekonomike, avšak na druhej strane výrazne zaťažila miestne zdravotnícke a školské zariadenia. Podľa niektorých odhadov sa ich do mesta prisťahovalo až 20-tisíc.

Bidenova administratíva poskytla dočasné útočisko státisícom haitských migrantov, ktorí opustili svoju domovinu pre pretrvávajúce násilnosti a mimoriadne zlú ekonomickú situáciu v krajine.

01 - Modified: 2024-09-19 17:00:00 - Feat.: - Title: Problém pre Harrisovú. Demokrati prišli o odborárov, prvýkrát za desiatky rokov 02 - Modified: 2024-09-19 15:38:39 - Feat.: - Title: Predaj starších domov v USA klesol v auguste na desaťmesačné minimum 03 - Modified: 2024-09-19 15:11:05 - Feat.: - Title: Európa aj Amerika sú silnejšie a bezpečnejšie, keď sú spolu, povedal šéf NATO počas svojej rozlúčky 04 - Modified: 2024-09-19 15:03:49 - Feat.: - Title: Schodok bežného účtu USA dosiahol v druhom kvartáli viac než dvojročné maximum 05 - Modified: 2024-09-19 13:50:08 - Feat.: - Title: Počet prvých žiadostí o podporu v USA klesol takmer na štvormesačné minimum
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. september 2024 19:02