Záchranári Nemocnice Milosrdných bratov v Brne evakuujú pacientov. FOTO: X/Michal Hrabal
StoryEditor

Nemocnicu v Brne museli evakuovať. Pre stúpajúcu hladinu rieky mohla skratovať elektrina

14.09.2024, 18:14
Autor:
TASRTASR
  • Podľa ministra vnútra Víta Rakušana Česká republika zatiaľ krízovú situáciu v súvislosti s povodňami zvláda.
  • Treba však počítať aj s evakuáciami obyvateľstva.

Stúpajúca hladina rieky Svratka v Brne prinútila tamojšiu nemocnicu k evakuácii všetkých pacientov. Kvôli veľkej vode by totiž v zariadení mohla skratovať elektrina, čo by ohrozilo pacientov napojených na prístroje, informuje portál iDNES.cz.

Podľa vedenia Nemocnice Milosrdných bratov v Brne bola už v sobotu napoludnie evakuovaná väčšina pacientov, uviedlo zariadenie na brífingu. Povodňová situácia je v tomto meste zatiaľ stabilizovaná a katastrofický scenár podľa predpovedí nehrozí.

image

Vyše 46-tisíc domácností v Česku bolo dopoludnia bez elektriny, situáciu komplikuje silný vietor na Morave

Evakuácia sa v nemocnici dotkla viac než 180 pacientov, píše iDNES.cz. Akútne prípady boli ešte v piatok prevezené do ostatných brnianských nemocníc, sobotný prevoz mieril do zdravotníckych zariadení inde na južnej Morave.

V piatok boli evakuovaní pacienti z anestéziologicko-resuscitačného oddelenia a jednotky intenzívnej starostlivosti, v sobotu dopoludnia z chirurgie. Zostávalo ešte evakuovať liečebňu dlhodobo chorých, ktorá je najväčším oddelením.

Nemocnica vzhľadom na hydrometeorologickú situáciu už v piatok uzavrela akútny príjem na všetky oddelenia vrátane pôrodníckeho i gynekologickú pohotovosť.

image

Intenzívne zrážky v Česku dvíhajú hladiny riek, závažná situácia sa očakáva na rieke Sázava

Zakázala zároveň aj návštevy na všetkých oddeleniach. Kedy sa budú môcť pacienti do nemocnice vrátiť, nebolo bezprostredne jasné.

Podľa ministra vnútra Víta Rakušana (STAN) Česká republika zatiaľ krízovú situáciu v súvislosti s povodňami zvláda. Treba však počítať aj s evakuáciami obyvateľstva. Pripomenul v tejto súvislosti, že "každá obec má svoj evakuačný plán".

01 - Modified: 2024-09-16 14:02:59 - Feat.: - Title: Ľudí v tom nenecháme, zatiaľ však nie je čas vyčísľovať škody, tvrdí Fiala 02 - Modified: 2024-09-16 09:32:10 - Feat.: - Title: Na večernom rokovaní českej vlády k povodňovej situácii sa zúčastní aj prezident Pavel 03 - Modified: 2024-09-13 12:23:06 - Feat.: - Title: Z chatovej oblasti v Česku evakuovali 125 osôb. Študenti Masarykovej univerzity nastúpia na internáty neskôr 04 - Modified: 2024-09-13 11:43:05 - Feat.: - Title: Pripravme sa na najhoršie, varuje český krízový štáb. V pohotovosti majú stotisíc hasičov 05 - Modified: 2024-09-13 10:59:56 - Feat.: - Title: Česko čakajú náročné dni. Na niektorých tokoch hrozí viac než storočná voda, varoval Fiala
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. september 2024 18:17