Argentínsky prezident Javier Milei. FOTO: Reuters
StoryEditor

Argentínsky prezident sľúbil, že rozpočet na budúci rok bude bez deficitu

16.09.2024, 09:17
Autor:
ČTKČTK

Za deväť mesiacov pri moci zaviedol Javier Milei drakonické úsporné opatrenia, ktoré v nedeľu označil za "najväčšie korekcie v dejinách ľudstva".

Argentínsky prezident Javier Milei v nedeľu sľúbil, že rozpočet na rok 2025 bude úplne bez deficitu. Na projekty, ktoré by tento zámer ohrozili, uplatní prezidentské veto.

Mileiov prejav k rozpočtu pred oboma komorami argentínskeho parlamentu prenášali naživo médiá. V Argentíne s ním pritom každoročne tradične vystupuje minister financií, pripomenul denník Financial Times (FT).

image

Argentínsky prezident obmedzil prístup verejnosti k informáciám. Ohrozenie demokracie, reagujú miestne médiá

Ultraliberálneho ekonóma Mileia si Argentínčania zvolili vlani vďaka jeho programu "šokovej terapie", s ktorou chce dostať ekonomiku z hlbokej krízy. Obratom oznámil stovky opatrení meniacich zákony v ekonomickej či sociálnej oblasti.

V krajine medzitým silnie tlak na rast výdavkov a klesá dôvera v prezidenta.

Rozpočet s ambicióznou prognózou

Návrh rozpočtu počíta na budúci rok s prebytkom vo výške 1,3 percenta hrubého domáceho produktu (HDP) pred zaplatením úrokov. Obsahuje aj ambiciózne prognózy hospodárskeho oživenia a prudkého spomalenia inflácie.

Predpokladá rast ekonomiky o päť percent v budúcom roku po očakávanom poklese o 3,8 percenta tento rok. Predpokladá tiež, že ceny v kalendárnom roku 2025 vzrastú o 18,3 percenta po očakávanej inflácii 122,9 percenta v tomto roku.

image

Argentína to hrá na dve strany. Američanov rozrušila záhadná "čierna skrinka"

"Po rokoch, keď politická trieda okliešťovala slobody jednotlivca, sme dnes tu my, aby sme oklieštili štát," povedal Milei v poloprázdnom Kongrese. Z radov opozície, z ktorej mnohí neprišli, zaznievala kritika, zatiaľ čo jeho priaznivci mu búrlivo tlieskali. Prezident zdôraznil, že "nie je nič, ale nič, čo by Argentínčana ochudilo viac ako rozpočtový deficit".

Strety so zákonodarcami boli v posledných dňoch ostré. Vláda úspešne obhájila svoje veto zákona o zvýšení dôchodkov, ktorý ohrozoval jej úsporný program, ktorý zatiaľ do júla vygeneroval primárny prebytok vo výške 1,4 percenta HDP.

Krátko potom bol schválený zákon o zvýšení výdavkov na vysoké školy, potom Milei avizoval na sieti X ďalšie veto.

Nový zákon o rozpočte

Argentínsky prezident v nedeľu tiež oznámil návrh zákona, ktorý podľa neho navždy zmení spôsob prípravy rozpočtov. "Deficit bol vždy výsledkom toho, že sa najprv premýšľalo o tom, koľko minúť, a potom o tom, ako to financovať. My budeme postupovať opačne, najprv budeme premýšľať o tom, koľko musíme ušetriť, a potom sa pozrieme, koľko môžeme minúť, povedal Milei.

image

Argentínska vláda zrušila štátnu tlačovú agentúru, nová bude propagovať štát

"Z Mileia sa stal rozbitý album," vyhlásil peronistický (ľavostredový) guvernér provincie Buenos Aires Axel Kicillof. "To, čo robí (Milei), zďaleka nie je novinka, je to staršie ako Metuzalem. Je to ten najhlúpejší a najotrepanejší recept ekonomickej ortodoxie (...), keď sa dostane k moci: zoškrtať všetky rozpočty okrem jedného, ​​splácanie dlhu,“ povedal muž, ktorý je podľa agentúry AFP často považovaný za jedného z mála prezidentových oponentov.

Za deväť mesiacov pri moci zaviedol Milei drakonické úsporné opatrenia, ktoré v nedeľu označil za "najväčšie korekcie v dejinách ľudstva".

Vďaka tomu sa nekontrolovateľná inflácia postupne znížila zhruba na štyri percentá mesačne, ale za cenu prudkej recesie a poklesu aktivity a spotreby. Vlani miera inflácia v Argentíne predstavovala 211 percent.

01 - Modified: 2024-09-15 07:56:31 - Feat.: - Title: Európska centrálna banka znižuje úrokové sadzby, banky ju však predbehli 02 - Modified: 2024-09-13 14:33:12 - Feat.: - Title: Sezónne zlacnenie vystriedala nečakaná otočka, ceny ovocia rástli už počas leta 03 - Modified: 2024-09-13 11:02:19 - Feat.: - Title: Inflácia by sa aj do konca roka mala pohybovať okolo troch percent, predpokladajú analytici 04 - Modified: 2024-09-13 09:01:11 - Feat.: - Title: Inflácia u nás opäť dupla na plyn. Prispeli k tomu dopravné služby a s jednou výnimkou aj potraviny 05 - Modified: 2024-09-13 06:53:22 - Feat.: - Title: Súd s obvinenými zo zabitia z nedbanlivosti Maradonu preložili na marec
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
16. september 2024 09:18