Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Zelenskyj odsúdil streľbu v blízkosti Trumpa. Politické násilie nemá miesto nikde vo svete, odkázal

16.09.2024, 15:28
Autor:
TASRTASR
  • Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov v reakcii na incident uviedol, že väzbami medzi údajným útočníkom a Ukrajinou by sa mali zaoberať americké špeciálne služby.
  • "Hra s ohňom má svoje následky...," uviedol Peskov.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pondelok odsúdil streľbu v blízkosti republikánskeho kandidáta na amerického prezidenta Donalda Trumpa. Informuje agentúra Reuters.

"Som rád, že Donald Trump je v bezpečí a nie je zranený.... politické násilie nemá miesto nikde vo svete," napísal Zelenskyj v príspevku na sociálnej sieti X.

Nedeľňajší incident so streľbou v blízkosti golfového klubu patriaceho Donaldovi Trumpovi vo West Palm Beach na Floride vyšetruje americký Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI) ako pokus o atentát.

Trump hral v čase incidentu golf, pričom agenti Tajnej služby USA (USSS), ktorá je zodpovedná za bezpečnosť súčasných i bývalých amerických prezidentov, zbadali v kríkoch neďaleko hranice golfového ihriska hlaveň pušky.

image

Trump sa podľa FBI stal terčom zjavného pokusu o atentát. Podozrivý vyjadroval podporu Ukrajine

Podozrivého sa podarilo zadržať, keď utekal z miesta činu na aute. Americké úrady identitu páchateľa nezverejnili. Viaceré americké médiá však útočníka identifikovali ako 58-ročného Ryana Wesleyho Routha, pričom si všimli, že muž v minulosti vyjadril podporu Ukrajine.

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov v reakcii na incident uviedol, že väzbami medzi údajným útočníkom a Ukrajinou by sa mali zaoberať americké špeciálne služby. "Hra s ohňom má svoje následky. V prvom by to mala byť hlavná starosť a hlavybôľ špeciálnych služieb USA," uviedol Peskov.

image

Trump sa zúčastnil na svojom prvom mítingu pod holým nebom od atentátu napriek odporúčaniam tajnej služby

K nedeľňajšej streľbe v blízkosti bývalého amerického prezidenta pritom prišlo len približne dva mesiace po tom, čo bol Trump ranený, keď na neho na predvolebnom podujatí vystrelil ozbrojený útočník. Ten bol následne zabitý pri paľbe, ktorú v reakcii na streľbu spustili bezpečnostné zložky.

Medzi politikmi, ktorí odsúdili nedeľňajšiu streľbu v blízkosti Trumpa, je i britský premiér Keir Starmer. Ten uviedol, že incident ho hlboko znepokojil. "Násilie nemá nikde žiadne miesto v politickej diskusii," uviedol Starmer.

01 - Modified: 2024-09-19 11:21:34 - Feat.: - Title: Von der Leyenová navštívi Kyjev, stretne sa so Zelenským 02 - Modified: 2024-09-19 11:59:47 - Feat.: - Title: Cieľom EÚ je v zime zabezpečiť pre Ukrajinu štyri a pol gigawattov elektriny 03 - Modified: 2024-09-19 04:53:48 - Feat.: - Title: Trump sa v nedeľu stretne s Dudom, chce si tým získať poľsko-amerických voličov 04 - Modified: 2024-09-18 20:40:11 - Feat.: - Title: Zelenskyj tvrdí, že Kyjev má plne pripravený "víťazný plán" na ukončenie vojny. Alternatívu nepripúšťa 05 - Modified: 2024-09-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Spojené štáty desí venezuelský gang. Ovládol budovy v Colorade, vraždí v New Yorku
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. september 2024 16:15