Hasiči sa pokúšajú uhasiť lesný požiar v Canas de Senhorim v Portugalsku. FOTO: Reuters
StoryEditor

Požiare na severe Portugalska majú štyri obete, Európska únia pošle hasičské lietadlá

17.09.2024, 14:29
Autor:
ČTKČTKTASRTASR

Kvôli hustému dymu a plameňom zostávajú uzavreté početné cesty aj diaľnice medzi Lisabonom a Portom. Pozastavená je aj železničná doprava v oblastiach požiaru.

Počet obetí lesných požiarov v severnom Portugalsku stúpol na štyroch, vyše 40 ľudí je zranených. So 48 aktívnymi ohniskami bojuje na 5000 hasičov, majú 21 hasiacich lietadiel. Zhoreli desiatky domov, počas noci úrady evakuovali obyvateľov niekoľkých dedín. Teplé a horúce počasie meteorológovia hlásia najmenej na ďalšie dva dni, uviedla dnes agentúra Lusa.

Najnebezpečnejšia situácia je v okrese Aveiro na severozápade Portugalska. Len v tomto okrese za posledné dva dni zhorelo vyše 10-tisíc hektárov lesov a pasienkov. Zhruba rovnakú plochu zelene spálili požiare v celom Portugalsku od začiatku roka do konca augusta, píše Reuters.

Veliteľ národného krízového štábu a civilnej ochrany André Fernandes varoval, že by v Aveire mohla zhorieť až dvojnásobná plocha, kým sa požiar podarí uhasiť.

Kvôli hustému dymu a plameňom zostávajú uzavreté početné cesty aj diaľnice medzi Lisabonom a Portom. Pozastavená je aj železničná doprava v oblastiach požiaru.

EÚ pošle protipožiarne lietadlá

Európska komisia v utorok oznámila, že mobilizovala osem protipožiarnych lietadiel, ktoré pomôžu Portugalsku hasiť silné lesné požiare v severnej časti krajiny. 

K vyslaniu lietadiel dôjde po portugalskej aktivácii Mechanizmu EÚ v oblasti civilnej ochrany (rescEU). Skupinu ôsmych protipožiarnych lietadiel tvoria dve zo Španielska, dve z Talianska, dve z Francúzska a dve z Grécka.

Ide už o druhý prípad cez toto leto, keď Portugalsko aktivovalo mechanizmus rescEU kvôli lesným požiarom. Lietadlá ako súčasť flotily rescEU a Európskeho rezervného fondu civilnej ochrany finančne podporuje Európska komisia.

"Naša rýchla reakcia s ôsmymi hasičskými lietadlami zo štyroch členských štátov podčiarkuje silu európskej spolupráce v čase krízy. Nepretržite pracujeme na zabezpečení aby sa potrebná podpora dostala k tým, ktorí bojujú s požiarmi v teréne," vysvetlil eurokomisár pre krízové ​​riadenie Janez Lenarčič.

Koordinačné centrum EK pre núdzové reakcie (ERCC), ktoré je v nepretržitej prevádzke, vyslalo svojho styčného dôstojníka, ktorý podporí komunikáciu portugalských orgánov s EÚ.

01 - Modified: 2024-09-17 14:53:29 - Feat.: - Title: Počet obetí požiarov v Portugalsku vzrástol na sedem 02 - Modified: 2024-09-16 19:54:15 - Feat.: - Title: Rozsiahle požiare v Portugalsku si vyžiadali najmenej dve obete 03 - Modified: 2024-09-14 15:45:44 - Feat.: - Title: Pellegrini vyjadril úprimnú sústrasť blízkym hasiča, ktorý zomrel pri likvidácii požiaru v Nízkych Tatrách 04 - Modified: 2024-09-08 20:10:37 - Feat.: - Title: Horskí záchranári pomáhali pri hasení požiaru v Slovenskom raji 05 - Modified: 2024-09-08 15:07:29 - Feat.: - Title: Rozsiahly požiar nad Račou. Zasahujú tam hasiči, polícia vyzýva ľudí, aby sa lokalite vyhli
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
17. september 2024 16:53