Ukrajinský kamikadze dron zasiahol muničný sklad v Tverskej oblasti v Rusku. FOTO: Profimedia
StoryEditor

Ukrajinci zasiahli strelami a bombami ruský muničný sklad. Mesto evakuovali, oheň zachytila ​​aj NASA

18.09.2024, 09:14
18.09.2024, 13:28
Autor:
ČTKČTK

Niektoré stanice monitorujúce zemetrasenie zaznamenali otrasy, ktoré senzory vyhodnotili ako slabšie zemetrasenie v Tverskej oblasti.

Ruské úrady dnes oznámili čiastočnú evakuáciu mesta Toropec v Tverskej oblasti. Médiá informujú o silných explóziách a o útoku ukrajinských dronov, ktoré podľa nich zasiahli muničný sklad.

Nemenovaný zdroj z ukrajinskej tajnej služby SBU neskôr viacerým ukrajinským a medzinárodným médiám povedal, že ukrajinský dronový útok tam zničil veľký sklad s riadenými strelami, navádzanými bombami a delostreleckou muníciou.

Regionálni činitelia informujú len o útoku ukrajinských bezpilotných lietadiel a o požiari. Toropec, kde žije okolo 13-tisíc obyvateľov, leží niekoľko sto kilometrov severozápadne od Moskvy neďaleko hraníc s Bieloruskom.

Ukrajina zasiahla muničný sklad v Rusku

Sklad rakiet, munície a výbušnín

Na ruský sklad v Toropci zaútočili drony SBU, vojenské rozviedky HUR a ukrajinských síl pre špeciálne operácie, povedal agentúre Reuters, ruskej službe BBC, portálu Ukrajinska pravda alebo agentúre Ukrinform nemenovaný zdroj z SBU.

Ruské ministerstvo obrany tam podľa neho skladovalo strely pre systémy Iskander, Točka-U, navádzané letecké bomby KAB alebo delostreleckú muníciu, ktoré ruská armáda používa vo svojom ťažení proti Ukrajine.

Po prílete ukrajinských dronov sa začali silné detonácie, dodal zdroj. Silné explózie v Toropci sú pozorovateľný fakt, ale ďalšie podrobnosti nemožno vo vojnových podmienkach nezávisle overiť, podotkla BBC na svojom ruskojazyčnom webe.

O útoku na muničný sklad píše napríklad telegramový kanál Astra s odvolaním sa na svedectvo miestnych obyvateľov, ktorý rovnako zverejnil nočné zábery, na ktorých sú vidieť a počuť vzdialené explózie a požiare. Podľa štátnej tlačovej agentúry RIA Novosti z roku 2018 budovalo Rusko v Toropci miesto na skladovanie rakiet, munície a výbušnín, píše Reuters.

Gubernátor regiónu Igor Rudena podľa serveru Meduza uviedol, že oblasť v noci napadli ukrajinské drony a v dôsledku pádu ich trosiek vypukol požiar. Správa medzitým nariadila čiastočnú evakuáciu obyvateľov Toropca do susedného mesta, napísala BBC.

image

Vysoké straty Ruska. Vo vojne na Ukrajine prišlo o viac ako desaťtisíc obrnencov

Úrady Zapadodvinského okresu Tverskej oblasti neskôr podľa Reuters ohlásili výpadky v dodávkach elektriny. Dôvod neuviedli. Miestne školy prešli na online výučbu. Tento región susedí s okresom, kde leží Toropec. Správy sa zatiaľ nezmieňujú o prípadných obetiach alebo zranených.

Požiare zachytila aj NASA

Ruské ministerstvo obrany informovalo o zostrelení 54 ukrajinských dronov nad piatimi ruskými regiónmi, Tverskú oblasť nespomenulo. Ruskí predstavitelia zriedka zverejňujú plný rozsah škôd spôsobených ukrajinskými útokmi, poznamenal Reuters.

image

Putinovi hrozia kvôli Kursku problémy, nemusí zabrať ani špinavý trik

Agentúra zároveň upozornila, že niektoré stanice monitorujúce zemetrasenie zaznamenali otrasy, ktoré senzory vyhodnotili ako slabšie zemetrasenie v Tverskej oblasti. 

Služba amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA), ktorá monitoruje požiare na Zemi cez satelity, detekovala východne od Toropca veľké ohnisko požiarov, upozornila BBC.

image

Služba amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA) detekovala východne od Toropca veľké ohnisko požiarov. FOTO: NASA

"Demilitarizácia Ruska"

Kyjev uvádza, že ukrajinské údery na Rusko sú zamerané na vojenskú, energetickú a dopravnú infraštruktúru, ktorá je kľúčová pre vojnové úsilie Moskvy v jej ťažení na Ukrajine.

Šéf ukrajinskej prezidentskej kancelárie Andrij Jermak dnes na Telegrame zverejnil video, ktoré sa šíri po sociálnych sieťach a má zachytávať zábery explózií v regióne, a sprevádzal ho poznámkou: "Demilitarizácia Ruska je nevyhnutná na ukončenie teroru."

Ukrajina sa ruskej vojenskej agresii bráni už tretím rokom. Inváziu nariadil v roku 2022 ruský prezident Vladimir Putin s argumentom, že treba zabezpečiť "denacifikáciu a demilitarizáciu" susednej krajiny.

01 - Modified: 2024-09-17 22:00:00 - Feat.: 1 - Title: Rusi stratili veľkú časť európskeho trhu. Koláč, čo sa delí v Moskve, je čoraz menší, vraví expert (rozhovor) 02 - Modified: 2024-09-17 21:44:50 - Feat.: 1 - Title: Nepretržite a dlhodobo. Iránsky prezident na stretnutí so Šojguom prisľúbil prehĺbenie vzťahov s Moskvou 03 - Modified: 2024-09-17 13:10:16 - Feat.: 1 - Title: Nemecko poskytne Ukrajine balík zimnej pomoci na energie 04 - Modified: 2024-09-16 13:35:55 - Feat.: 1 - Title: Kremeľ označil pozvanie OSN a Červeného kríža do Kurskej oblasti za provokáciu 05 - Modified: 2024-09-16 09:50:45 - Feat.: 1 - Title: Ukrajina pozvala OSN a Červený kríž na obsadené územie ruskej Kurskej oblasti 06 - Modified: 2024-09-15 20:35:41 - Feat.: 1 - Title: Situácia je veľmi ťažká. Ukrajina stále čaká na súhlas Washingtonu s útokmi v hĺbke Ruska, vraví Zelenskyj
01 - Modified: 2024-09-19 19:01:05 - Feat.: - Title: Zelenskyj navštívi USA, stretne sa s Bidenom, Harrisovou a Trumpom. Viceprezidentka Ukrajinu podporuje 02 - Modified: 2024-09-19 17:02:10 - Feat.: - Title: Nemecký minister oznámil ďalšiu vojenskú pomoc pre Ukrajinu, teraz za 1,4 miliardy eur 03 - Modified: 2024-09-19 16:55:56 - Feat.: - Title: Ukrajinský parlament schválil premenovanie 327 miest s ruskými a sovietskymi názvami 04 - Modified: 2024-09-19 16:00:48 - Feat.: - Title: Muža najbohatšej Rusky po prestrelke zatkli a obvinili z vraždy, spôsobili ju nezhody vo vedení spoločnosti 05 - Modified: 2024-09-19 13:19:34 - Feat.: - Title: Rusko získalo v Kurskej oblasti späť dve obce, tvrdí čečenský veliteľ
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. september 2024 21:01