Vláda vedená nacionalistickou PVV Geerta Wildersa, ktorá je pri moci od júla, sa usiluje o vyhlásenie národnej azylovej krízy. FOTO: Reuters
StoryEditor

Holandsko požiadalo EÚ o trvalú výnimku z migračných pravidiel

18.09.2024, 13:34
Autor:
ČTKČTK

Vláda vedená krajnou pravicovou Stranou pre slobodu Geerta Wildersa sa usiluje o vyhlásenie národnej azylovej krízy.

Nová holandská pravicová vláda oficiálne požiadala Európsku komisiu o trvalú výnimku z úniových pravidiel pre migráciu a udeľovanie azylu. Na sieti X to dnes oznámila ministerka pre migráciu Marjolein Faberová z krajne pravicovej Strany pre slobodu (PVV).

Vláda už niekoľko dní po nástupe k moci predstavila najprísnejšie imigračné pravidlá, aké kedy v Holandsku platili, napísala dnes agentúra AFP.

"Práve som informovala Európsku komisiu, že chcem pre Holandsko opt-out (trvalú výnimku) z migrácie v rámci Európy. Musíme znovu vziať našu azylovú politiku do vlastných rúk! "uviedla Faberová.

Vláda vedená nacionalistickou PVV Geerta Wildersa, ktorá je pri moci od júla, sa usiluje o vyhlásenie národnej azylovej krízy. To by jej umožnilo kontroly bez súhlasu parlamentu. Wilders už niekoľko mesiacov hovorí, že chce o túto výnimku usilovať, ale priznáva, že získať ju môže trvať roky.

image

Holandská vláda predstavila opatrenia na obmedzenie imigrácie

Výhrady k holandskému postoju má aj Európska únia, pretože európske krajiny vrátane Holandska sa na pakte o migrácii a azyle už dohodli. Hovorca Európskej komisie Eric Mamer minulý týždeň uviedol, že "prijatá legislatíva sa v EÚ neberie späť, to je všeobecný princíp".

Po rokoch rozpočtových škrtov zostalo v Holandsku jediné migračné stredisko, ktoré je preplnené, a stovky žiadateľov musia niekedy spať pod šírym nebom. Podľa štatistík EÚ si v Holandsku podali prvú žiadosť o azyl dvaja ľudia na 1000 obyvateľov, čo je úniový priemer. Podiel žiadateľov na počet obyvateľov je vyšší v desiatich členských štátoch EÚ, píše Reuters.

Takzvaná výnimka je trvalá výnimka z práva Európskej únie pre členský štát. Doteraz opt-out dostali tri krajiny. Dánsko nemusí prijať euro. Dáni sa tiež nezúčastňujú na európskej spolupráci v oblasti bezpečnosti a spravodlivosti, ako aj Íri. Tí tiež nie sú súčasťou schengenského priestoru. Poľsko má výnimku z Charty základných práv Európskej únie.

01 - Modified: 2024-09-18 09:42:17 - Feat.: - Title: Miera inflácie v eurozóne v auguste klesla, najvyššiu zaznamenalo Rumunsko 02 - Modified: 2024-09-18 09:00:00 - Feat.: - Title: Tlak na odklad zákazu rastie: ACEA chce posunúť emisné ciele, Stellantis to odmieta 03 - Modified: 2024-09-18 08:58:11 - Feat.: - Title: Google vyhral na súde EÚ spor o pokutu vyše miliardy eur za obmedzovanie konkurencie 04 - Modified: 2024-09-17 19:27:57 - Feat.: - Title: Holandský kráľ predstavil program vlády: Prísnejšia azylová politika a obmedzenie rozvojovej pomoci 05 - Modified: 2024-09-17 11:29:25 - Feat.: - Title: Nemecký minister dopravy vyzýva na prehodnotenie emisných limitov EÚ
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. september 2024 13:35