Vysoký predstaviteľ Európskej únie pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku Josep Borrell. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Borrell odsúdil útoky prostredníctvom komunikačného zariadenia v Libanone, cieľom malo byť šírenie strachu

19.09.2024, 20:49
Autor:
ČTKČTK

Šéf Svetovej zdravotníckej organizácieTedros Adhanom Ghebreyesus dnes uviedol, že výbuchy v Libanone vážne narušili chod libanonského zdravotníctva, ktoré je už beztak v krehkom stave.

Šéf diplomacie Európskej únie Josep Borrell dnes odsúdil útoky prostredníctvom komunikačných zariadení využívaných libanonským militantným hnutím Hizballáh, ktoré sa objavili v utorok a v stredu v Bejrúte a v ďalších častiach Libanonu. Podľa vyhlásenia únijného zastúpenia v Bejrúte bolo cieľom útoku šíriť v Libanone strach, informuje agentúra Reuters.

"Použitá nevyberavá metóda je neprijateľná vzhľadom na nevyhnutné a veľké vedľajšie straty medzi civilistami a vzhľadom na širšie dôsledky pre celé obyvateľstvo, vrátane strachu a teroru aj kolapsu nemocníc," uviedol Borrell.

Narušenie chodu zdravotníctva

Šéf Svetovej zdravotníckej organizácieTedros Adhanom Ghebreyesus dnes uviedol, že výbuchy v Libanone vážne narušili chod libanonského zdravotníctva, ktoré je už beztak v krehkom stave. Dodal, že WHO v krajine distribuovala zásoby krvi a zdravotnícky materiál.

"Celý zdravotnícky systém sa naozaj veľmi rýchlo dostal pod obrovský tlak," povedal na rovnakom brífingu splnomocnenec WHO pre krízové situácie Mike Ryan.

image

Macron telefonoval libanonským lídrom, vyzval ich na zdržanlivosť po sérii výbuchov

Španielska diplomacia dnes útoky tiež odsúdila a uviedla, že ide o porušenie medzinárodného humanitárneho práva. Francúzsky prezident Emmanuel Macron medzitým vyzval všetky strany konfliktu, aby zabránili vojne. Podobne sa vyjadril aj americký minister zahraničia Antony Blinken.

"Francúzsko a Spojené štáty zhodne vyzývajú na zdržanlivosť a na deeskaláciu, pokiaľ ide o Blízky východ všeobecne a o Libanon zvlášť," uviedol Blinken po rokovaní so svojím francúzskym náprotivkom. Americký minister obrany Lloyd Austin podľa serveru Axios medzitým kvôli najnovšej eskalácii napätia odložil návštevu Izraela, kam mal priletieť na budúci týždeň.

Výzvy na zdržanlivosť

"Vyzývame všetkých aktérov na zdržanlivosť," uviedlo španielske ministerstvo zahraničných vecí vo vyhlásení. "Je potrebné zabrániť ďalšej eskalácii násilia a riziku otvorenej vojny s nepredvídateľnými dôsledkami," zdôraznilo.

Španielske vyhlásenie prišlo niekoľko hodín po tom, ako sa šéf palestínskej samosprávy na okupovanom Západnom brehu Jordánu Mahmúd Abbás stretol v Madride s premiérom Pedrom Sánchezom.

Macron podľa Elyzejského paláca hovoril s libanonskými lídrami. V telefonáte "vyjadril svoje najhlbšie znepokojenie nad sériou výbuchov v Libanone, ktoré prispievajú k nebezpečnej eskalácii napätia v regióne", a vyzval na zdržanlivosť. Hovoriť sa Macron chystá aj s izraelským premiérom Benjaminom Netanjahuom.

image

Izrael bude pokračovať v ťažení proti Hizballáhu. Nová fáza bojov prináša riziká, uviedol minister obrany

Utorková explózia pagerov a stredajšie výbuchy vysielačiek v Libanone majú na svedomí už 37 mŕtvych a viac ako 3000 zranených, z ktorých viac ako 200 je vo vážnom stave. Libanon a Hizballáh útoky pripisujú Izraelu, ten sa k nim však neprihlásil.

Hizballáh, v preklade Alláhova strana, je militantné islamistické hnutie a politická strana v Libanone, má svojich ministrov vo vláde a poslancov v libanonskom parlamente. Je kľúčovým spojencom Iránu aj palestínskeho teroristického hnutia Hamas a zároveň najmocnejšou vojenskou silou v Libanone.

Hizballáh a izraelská armáda proti sebe od vlaňajšieho 8. októbra prakticky denne vedú cezhraničné útoky. Hizballáh vtedy začal útočiť na sever Izraela na podporu Palestínčanov v Pásme Gazy, kde vedie Izrael vojnu proti Hamasu v odvete za jeho teroristický útok zo 7. októbra.

01 - Modified: 2024-09-19 18:24:50 - Feat.: 1 - Title: Macron telefonoval libanonským lídrom, vyzval ich na zdržanlivosť po sérii výbuchov 02 - Modified: 2024-09-19 17:19:15 - Feat.: 1 - Title: Izrael bude pokračovať v ťažení proti Hizballáhu. Nová fáza bojov prináša riziká, uviedol minister obrany 03 - Modified: 2024-09-19 16:08:12 - Feat.: 1 - Title: Izrael výbuchmi prekročil všetky červené čiary. Nastali v nemocniciach či na uliciach, tvrdí vodca Hizballáhu
01 - Modified: 2024-09-19 22:43:00 - Feat.: - Title: Izrael podnikol nálety na južný Libanon a hlási zásah stovky raketometov, ktoré mali útočiť na Jeruzalem 02 - Modified: 2024-09-19 22:00:00 - Feat.: - Title: ANALÝZA: Ako Mosad vymyslel svoj majstrovský ťah s explóziou pagerov 03 - Modified: 2024-09-19 21:00:30 - Feat.: - Title: Explozíva do zariadení nastražili vraj ešte predtým, než sa dostali do Libanonu. Útoky vyostrili situáciu 04 - Modified: 2024-09-19 20:54:24 - Feat.: - Title: Izraelské útoky v Libanone zasiahli 30 odpaľovacích zariadení Hizballáhu. Situáciu vyhrotili výbuchy 05 - Modified: 2024-09-19 18:24:50 - Feat.: - Title: Macron telefonoval libanonským lídrom, vyzval ich na zdržanlivosť po sérii výbuchov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. september 2024 00:43