Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová a ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Ukrajinský mierový plán závisí od rýchlych rozhodnutí spojencov, vyhlásil Zelenskyj

20.09.2024, 13:31
Autor:
ČTKČTK

Volodymyr Zelenskyj nedávno povedal, že mierový plán alebo tiež plán víťazstva chce ešte tento mesiac predstaviť americkému prezidentovi Joeovi Bidenovi.

Ukrajinský mierový plán týkajúci sa vojny proti Rusku závisí od rýchlych rozhodnutí, ktoré spojenci Ukrajiny urobia do konca tohto roka, povedal dnes ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj po rokovaní s predsedníčkou Európskej komisie Ursulou von der Leyenovou v Kyjeve.

Ukrajina sa vyše dva a pol roka bráni ruskej agresii, jej možnosti od bojiska však do veľkej miery závisia od dodávok zbraní a ďalšej pomoci zo Západu.

Zelenskyj nedávno povedal, že mierový plán alebo tiež plán víťazstva chce ešte tento mesiac predstaviť americkému prezidentovi Joeovi Bidenovi.

image

Von der Leyenová oznámila pôžičku Ukrajine vo výške niekoľko miliárd eur

"Väčšina bodov z plánu závisí vyložene od neho (Bidena). Od ďalších spojencov tiež, ale sú v ňom určité body, ktoré závisia od dobrej vôle a podpory zo strany Spojených štátov," povedal dnes Zelenskyj.

O svojich zámeroch chce v Spojených štátoch, kam pôjde na budúci týždeň, hovoriť tiež s oboma prezidentskými kandidátmi, teda viceprezidentkou Kamalou Harrisovou a exprezidentom Donaldom Trumpom. Plán podľa Zelenského počíta s posilnením Ukrajiny a natoľko silným "psychologickým" dopadom na Rusko, že sa Moskva rozhodne vojnu ukončiť diplomatickou cestou.

Agentúra Reuters podotýka, že Zelenskyj síce pravidelne informuje, že na pláne ďalej pracuje, ale o jeho obsahu toho zatiaľ veľmi neprezradil.

image

Zelenskyj navštívi USA, stretne sa s Bidenom, Harrisovou a Trumpom. Viceprezidentka Ukrajinu podporuje

"Celý plán závisí od rýchlych rozhodnutí našich partnerov. Plán závisí od rozhodnutí, ktoré by mali padnúť medzi októbrom a decembrom bez toho, aby tento proces naberal meškanie," povedal ukrajinský prezident.

Von der Leyenová dnes v Kyjeve so Zelenským hovorila napríklad o tom, akú podporu ukrajinskej energetiky chystá pred nadchádzajúcou zimou Európska únia.

Oznámila tiež, že EÚ poskytne Ukrajine pôžičku v hodnote až 35 miliárd eur. Podľa Zelenského poslúžia tieto peniaze na posilnenie ukrajinskej protivzdušnej obrany a energetiky a na nákup zbraní od ukrajinských zbrojoviek.

01 - Modified: 2024-09-20 14:06:43 - Feat.: - Title: Najviac padlých ruských vojakov je medzi dobrovoľníkmi. Láka ich vyššia mzda, niektorí hovoria o nátlaku 02 - Modified: 2024-09-20 13:59:54 - Feat.: - Title: Našli medzeru a využívajú ju. Ako západné firmy financujú vojnový stroj Moskvy 03 - Modified: 2024-09-20 12:30:35 - Feat.: - Title: Rusko včas dobyje späť svoje územie v Kurskej oblasti, tvrdí Peskov 04 - Modified: 2024-09-20 10:47:57 - Feat.: - Title: Von der Leyenová oznámila pôžičku Ukrajine vo výške niekoľko miliárd eur 05 - Modified: 2024-09-20 10:32:08 - Feat.: - Title: USA by mali počúvať varovania Moskvy týkajúce sa Ukrajiny, vraví Lavrovov námestník
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. september 2024 16:06