Ľudia kontrolujú miesto izraelského útoku na južnom predmestí Bejrútu v Libanone. FOTO: Reuters
StoryEditor

Hizballáh vyslal tri vlny rakiet, Izrael cielene udrel v Bejrúte

20.09.2024, 15:20
20.09.2024, 15:39
Autor:
ČTKČTK

Dočasná misia OSN v Libanone vyzvala na okamžité zmiernenie napätia a nepriateľských akcií na libanonsko-izraelskej hranici, ktoré sa podľa nich za posledných 12 hodín výrazne zintenzívnili.

Izraelské lietadlá podnikli nálety na ciele hnutia Hizballáh v južnom Libanone. Libanon nálety označil za najintenzívnejší za posledný rok. Hizballáh následne odpálil na severný Izrael v troch vlnách asi 150 rakiet. Izraelská armáda tiež oznámila, že vykonala cielený úder v Bejrúte.

Svedkovia počuli výbuch na južnom predmestí Bejrútu kontrolovanom Hizballáhom. Nad oblasťou bol vidieť stúpajúci dym. Podľa bezpečnostných zdrojov Reuters útok mieril na vysoko postaveného člena Hizballáhu.

"Izraelské ozbrojené sily budú pokračovať v operáciách, ktorých cieľom je znehodnotiť infraštruktúru a schopnosti teroristickej organizácie Hizballáh, aby ochránili Štát Izrael," uviedla armáda.

image

Bojíme sa aj telefónov. Libanon je po útokoch v šoku, očakáva vojnu s Izraelom

Izrael v noci na piatok odpálil desiatky bômb na južnej Libanon, povedali predtým Reuters tri nemenované libanonské bezpečnostné zdroje, podľa ktorých izraelské vzdušné sily zasiahli najmenej tri dediny. Izraelská armáda tvrdí, že mierila na budovy využívané členmi Hizballáhu.

Hizballáh následne podľa agentúry AP oznámil, že zaútočil raketami typu Kaťuša na sedem rôznych cieľov na izraelské územie pozdĺž libanonskej hranice, vrátane niekoľkých základní protivzdušnej obrany či veliteľstva obrnenej brigády, ktorú podľa vlastného tvrdenia zasiahol prvýkrát.

Dodal, že rakety vyslal v odvete za izraelské údery na dediny a domy v južnom Libanone. Izraelská záchranná služba uviedla, že nemá bezprostredné správy o prípadných obetiach.

image

ANALÝZA: Ako Mosad vymyslel svoj majstrovský ťah s explóziou pagerov

Dočasná misia OSN v Libanone (UNIFIL) vyzvala dnes ráno na okamžité zmiernenie napätia a nepriateľských akcií na libanonsko-izraelskej hranici, ktoré sa podľa nich za posledných 12 hodín "výrazne zintenzívnili".

Súčasný konflikt medzi Izraelom a šiitským hnutím Hizballáh, ktorý sa rozhorel už vlani v októbri po vypuknutí vojny v Pásme Gazy, nabral mimoriadnu dynamiku tento týždeň po bezprecedentnom útoku na členov Hizballáhu cez výbuchy ich komunikačných zariadení.

Pri explóziách pagerov a vysielačiek v utorok a stredu zomrelo najmenej 37 ľudí a zhruba 3500 ďalších bolo zranených, stovky z nich vážne. Izrael sa k útoku neprihlásil, Hizballáh mu ho však pripisuje.

Líder hnutia Hasan Nasralláh vo štvrtok pohrozil židovskému štátu odvetou; pritom vyhlásil, že Izrael prekročil všetky medze a de facto vyhlásil Hizballáhu vojnu. Dnešná salva rakiet vypálená na Izrael bola mohutnejšia v porovnaní s inými útokmi, poznamenala agentúra AP.

01 - Modified: 2024-09-20 14:36:01 - Feat.: - Title: Izrael pri údere v Bejrúte zabil šéfa elitných síl Hizballáhu, uviedol zdroj AFP 02 - Modified: 2024-09-20 12:32:23 - Feat.: - Title: Bojíme sa aj telefónov. Libanon je po útokoch v šoku, očakáva vojnu s Izraelom 03 - Modified: 2024-09-20 10:17:37 - Feat.: - Title: Izrael vyšetruje incident, pri ktorom zhadzovali vojaci telá obetí zo strechy 04 - Modified: 2024-09-19 22:43:00 - Feat.: - Title: Izrael podnikol nálety na južný Libanon a hlási zásah stovky raketometov, ktoré mali útočiť na Jeruzalem 05 - Modified: 2024-09-20 05:43:57 - Feat.: - Title: ANALÝZA: Ako Mosad vymyslel svoj majstrovský ťah s explóziou pagerov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. september 2024 16:36