Záchranári používajú bager na odstraňovanie trosiek na mieste piatkového izraelského útoku na južnom predmestí Bejrútu. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Panika v Libanone: Explózie pagerov by mohli byť podľa komisára OSN vojnovým zločinom

21.09.2024, 14:32
Autor:
ČTKČTK

Na medzinárodné vyšetrovanie explózií komunikačných zariadení v Libanone, ktoré zabili štyri desiatky ľudí, vrátane niekoľkých detí a žien, a tisíce ďalších zranili, vyzvala v piatok aj organizácia Amnesty International.

Sériu explózií komunikačných zariadení z tohto týždňa v Libanone, ktorá cielila na členov hnutia Hizballáa a je pripisovaná Izraelu, odsúdil aj vysoký komisár OSN pre ľudské práva Volker Türk.

Podľa neho by táto akcia mohla byť považovaná za vojnový zločin. Türk to podľa tlačových agentúr povedal v piatok na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN k tejto záležitosti.

Explózia komunikačných zariadení

Na medzinárodné vyšetrovanie explózií komunikačných zariadení v Libanone, ktoré zabili štyri desiatky ľudí, vrátane niekoľkých detí a žien, a tisíce ďalších zranili, vyzvala v piatok aj organizácia Amnesty International.

Séria explózií pagerov a vysielačiek v utorok a v stredu v Libanone podľa Türka "rozšírila strach, paniku a hrôzu medzi ľuďmi v Libanone", ktorí už tak trpia pre dlhoročnú ekonomickú krízu a konflikt Hizballáhu s Izraelom.

image

Pri piatkovom izraelskom údere v Bejrúte zomrelo najmenej 31 ľudí vrátane troch detí

"Násilie s cieľom šíriť teror medzi civilistami je vojnovým zločinom," dodal Türk, ktorý vyzval tiež na nezávislé vyšetrovanie explózií komunikačných zariadení. "Medzinárodné humanitárne právo zakazuje užívanie nástražných výbušných zariadení v podobe zdanlivo neškodných prenosných predmetov," povedal Türk podľa BBC na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN.

K výbuchom pagerov a vysielačiek sa nikto neprihlásil, Hizballáh aj libanonská vláda ich ale pripísali Izraelu. Libanonská diplomacia ich označila za "teroristickú agresiu" a "porušenie medzinárodného humanitárneho práva".

"Tí, ktorí naplánovali a vykonali tieto útoky, nepreverili, kto ďalší môže byť v bezprostrednej blízkosti zariadenia v čase výbuchu a zrejme ani to, či pagery a vysielačky dostali iba bojovníci Hizballáhu," uviedla organizácia Amnesty International.

Panika v celom Libanone

Explózie nastali v supermarketoch, autách, uliciach a na ďalších rušných verejných priestranstvách a spôsobili nielen smrť a zranenia, ale aj paniku po celom Libanone. Zaťažili tiež libanonské zdravotnícke zariadenia.

Tiež podľa expertky na globálnu bezpečnosť z Oxfordskej univerzity Janiny Dillovej mohlo byť porušené medzinárodné právo.

"Každý útok vo vojne... každý výbuch zariadenia má byť namierený proti jednotlivcovi, o ktorom útočník vie, alebo sa dôvodne domnieva, že je legitímnym cieľom útoku. Bojovníci Hizballáhu sú teda legitímnymi cieľmi útokov, ale kľúčové je, že nie každý člen Hizballáhu je členom ozbrojeného krídla tohto hnutia, "povedala televízii Deutsche Welle Dillová.

image

Irán predstavil nový dron a balistickú raketu uprostred rastúceho napätia, má dosah tisíc kilometrov

"A aj keby všetky tieto útoky boli zamerané na bojovníkov Hizballáhu, z právneho hľadiska vyvstáva otázka, či útočiaca strana, potenciálne Izrael, mala prostriedky alebo spravodajské informácie na overenie, že pagery naozaj skončia v rukách zamýšľaných jednotlivcov, teda bojovníkov Hizballáhu," dodala.

Hizballáh, v preklade Alláhova strana, je militantné islamistické hnutie, ale aj politická strana. Má ministrov v libanonskej vláde aj poslancov v parlamente. Je kľúčovým spojencom Iránu aj palestínskeho hnutia Hamas a najmocnejšou vojenskou silou v Libanone.

S Izraelom bojuje už niekoľko desiatok rokov a viedol s ním dve vojny, naposledy v roku 2006. V posledných rokoch sa sporadicky ostreľovali cez hranicu, ale od vlaňajšieho októbra, keď začala vojna v Gaze, vykonáva obe strany letecké útoky cez hranicu každý deň.

Od októbra si cezhraničné útoky Hizballáhu na izraelskej strane podľa serveru ToI vyžiadali smrť 26 civilistov a 22 vojakov a v Libanone pri izraelskom ostreľovaní zomrelo takmer päť stoviek členov Hizballáhu a desiatky civilistov.

01 - Modified: 2024-09-21 10:14:28 - Feat.: 1 - Title: Pri piatkovom izraelskom údere v Bejrúte zomrelo najmenej 31 ľudí vrátane troch detí 02 - Modified: 2024-09-21 09:23:17 - Feat.: 1 - Title: Irán predstavil nový dron a balistickú raketu uprostred rastúceho napätia, má dosah tisíc kilometrov 03 - Modified: 2024-09-21 08:15:59 - Feat.: 1 - Title: Izraelský úder v Bejrúte cielil na stretnutie elitných jednotiek Hizballáhu, zomrelo najmenej 19 ľudí
01 - Modified: 2024-09-21 15:43:49 - Feat.: - Title: Izrael tvrdí, že pri útoku v Bejrúte zabil najmenej 16 bojovníkov Hizballáhu vrátane veliteľov 02 - Modified: 2024-09-21 09:57:35 - Feat.: - Title: Prezident Pellegrini odcestuje v nedeľu do USA, vystúpi aj na pôde OSN. Témou bude mier 03 - Modified: 2024-09-21 10:14:28 - Feat.: - Title: Pri piatkovom izraelskom údere v Bejrúte zomrelo najmenej 31 ľudí vrátane troch detí 04 - Modified: 2024-09-21 06:01:42 - Feat.: - Title: Ľudskoprávny odborník z OSN upozorňuje na zhoršenie situácie na Haiti, ulice ovládajú gangy 05 - Modified: 2024-09-21 05:43:13 - Feat.: - Title: Na Blízkom východe sa schyľuje k veľkému výbuchu, povedal libanonský minister v OSN po izraelskom útoku
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
21. september 2024 17:43