Ilustračná fotografia. FOTO: Reuters
StoryEditor

"Vraciame vojnu domov." Ruské útoky na Ukrajine majú päť obetí, Kyjev zasiahol armádne sklady

21.09.2024, 22:19
Autor:
ČTKČTK

Rezidenčnú štvrť v meste Kryvyj Rih podľa ukrajinských úradov zasiahla ruská raketa, ktorá zničila dva domy a okolo 20 ďalších poškodila.

Najmenej päť ľudí prišlo o život počas útokov, ktoré za posledný deň podniklo Rusko v ukrajinskej Dnepropetrovskej oblasti. Troch mŕtvych hlásili úrady po nočnom raketovom údere na Kryvyj Rih, dve obete si neskôr vyžiadal útok bezpilotného lietadla na auto s civilistami v Nikopole. Ukrajinské vojenské vedenie informovalo o zničení dvoch veľkých ruských vojenských skladov.

Rezidenčnú štvrť v meste Kryvyj Rih podľa ukrajinských úradov zasiahla ruská raketa, ktorá zničila dva domy a okolo 20 ďalších poškodila. Zabila 12-ročného chlapca a dve ženy vo veku 75 a 79 rokov. Zranenia utrpeli traja ďalší ľudia, vrátane 17-ročného mladíka. Všetci sú v nemocnici so stredne ťažkými poraneniami.

Ruské útoky

Dnes večer v Nikopole ležiacom na juhovýchod od Kryvého Rihu prišla o život 12-ročná dievčina a 25-ročná žena. Auto, ktorým cestovali s ďalšími dvoma ľuďmi, zasiahol dron. Štvorročné dievčatko a 25-ročný muž sú zranení, informoval na telegrame šéf vojenskej správy Dnepropetrovskej oblasti Serhij Lysak.

Navádzanými bombami KAB ruská armáda zaútočila na mesto Sumy na severe Ukrajiny. Jeden civilista utrpel zranenia.

Ukrajinský útok podľa Kyjeva zasiahol vojenské sklady v Tichorecku v Krasnodarskom kraji a v obci Oktjabrskij v Tverskej oblasti.

image

Ruské úrady po dronovom útoku uzavreli časť diaľnice a museli evakuovať ľudí

"Objekt v Tichorecku patrí medzi tri najväčšie muničné sklady okupantov (Rusov - pozn. red) a je jedným z kľúčových bodov v logistike ruskej armády, "uviedol ukrajinský generálny štáb vo vyhlásení na telegrame. Ukrajina má podľa neho informácie, že v čase útoku bol v areáli skladu vlak naložený 2000 tonami munície, vrátane tej zo Severnej Kórey. Ukrajinci zaútočili tiež na radar, ktorý sledoval vzdušné objekty blížiace sa ku skladu.

"Vraciame vojnu domov"

Agentúra Reuters poznamenáva, že toto tvrdenie nemožno nezávisle overiť.

Nemenovaný ukrajinský bezpečnostný činiteľ povedal, že ukrajinská armáda a tajná služba na tieto útoky použili drony.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo svojom pravidelnom večernom prejave povedal, že takéto údery "vracajú vojnu domov" do Ruska.

Dodal, že ich Ukrajinci vykonali svojimi vlastnými zbraňami, bez prostriedkov, aké Kyjevu poskytujú jeho spojenci. O možnostiach nasadenia amerických zbraní v ruskom týle bude znovu rokovať v najbližších dňoch pri svojej ceste do Spojených štátov.

Z okolia Tichorecku v Krasnodarskom kraji úrady evakuovali najmenej 1200 ľudí. Gubernátor regiónu Veniamin Kondraťjev v tomto okrese vyhlásil režim mimoriadnej situácie "kvôli organizácii pomoci a operatívnemu riešeniu všetkých otázok" súvisiacich s aktuálnym dianím v regióne. Ruskojazyčný servis BBC podotýka, že o tom, čo sa v Tichorecku stalo, sa nezmienil.

Rusko, ktoré proti Ukrajine už vyše dva a pol roka vedie vojnu, uviedlo, že jeho sily v noci zachytili 101 ukrajinských dronov nad celkovo ôsmimi regiónmi. Najviac - 53 - ich zničili nad Brjanskou oblasťou, ktorá susedí s Ukrajinou. Podľa ruských správ spôsobili ukrajinské útoky len obmedzené škody a neviedli k žiadnym obetiam.

Ruské ministerstvo obrany tiež informovalo o tom, že v noci zasiahlo viacero ukrajinských zariadení energetického sektora.

01 - Modified: 2024-09-21 13:28:22 - Feat.: 1 - Title: Ruské úrady po dronovom útoku uzavreli časť diaľnice a museli evakuovať ľudí 02 - Modified: 2024-09-21 20:18:08 - Feat.: 1 - Title: USA ani Británia nepovolili používanie zbraní pri útokoch v Rusku, tvrdí Zelenskyj. Putin ich predtým varoval 03 - Modified: 2024-09-21 10:35:39 - Feat.: 1 - Title: Poľsko je na zozname krajín s "deštruktívnou neoliberálnou ideológiou", znie z Moskvy
01 - Modified: 2024-09-21 21:18:05 - Feat.: - Title: Rusko sa nezúčastní na mierovom summite navrhovanom Zelenským, uviedla Moskva 02 - Modified: 2024-09-21 21:15:41 - Feat.: - Title: Ruská bomba zasiahla obytný dom v Charkove, 12 ľudí je podľa starostu zranených 03 - Modified: 2024-09-21 20:06:46 - Feat.: - Title: Srbské armádne vozidlo sa zrazilo s civilným autom, päť ľudí zomrelo 04 - Modified: 2024-09-21 16:51:02 - Feat.: - Title: Ukrajinský útok na muničný sklad v ruskom Toropci má ovplyvniť pozemné operácie v Kurskej oblasti 05 - Modified: 2024-09-21 14:53:43 - Feat.: - Title: Rusko podľa Kyjeva chystá útoky na ukrajinskú jadrovú energetiku, drony sa pohybujú v blízkosti infraštruktúry
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
21. september 2024 23:18