Po izraelských útokoch sa nad južným Libanonom valí dym. FOTO: Reuters
StoryEditor

Izrael pokračuje v úderoch v Libanone, vyzval civilistov na odchod

23.09.2024, 08:30
Autor:
ČTKČTK

Obojstranná intenzívna paľba v posledných dňoch nasleduje po sérii výbuchov pagerov a vysielačiek z minulého týždňa, ktoré v Libanone zabili štyri desiatky ľudí a niekoľko tisíc osôb zranili.

Izrael pokračuje v ostreľovaní cieľov v južnom Libanone, odkiaľ hnutie Hizballáh odpaľuje na židovský štát rakety. Podľa webu Times of Israel (ToI) to dnes uviedol hovorca izraelskej armády Daniel Hagari, ktorý vyzval civilistov, aby opustili domy, v ktorých Hizballáh skladuje zbrane. Libanonské médiá informujú o desiatkach úderov, píše agentúra AFP.

"Hizballáh plánuje vyslať tieto zbrane na Izrael, okamžite sa od nich vzdajte v záujme vašej vlastnej bezpečnosti," odkázal dnes ráno Hagari ľuďom žijúcim v domoch, kde šiitské militantné hnutie podporované Iránom chystá rakety k odpalom smerom cez južnú hranicu krajiny.

Podľa AFP dnes libanonská agentúra ANI informovala o viac ako 80 útokoch izraelských vzdušných síl počas pol hodiny na juhu krajiny a o ďalších intenzívnych úderoch vo východnom údolí Bikáa.

image

Bojíme sa aj telefónov. Libanon je po útokoch v šoku, očakáva vojnu s Izraelom

Obojstranná intenzívna paľba v posledných dňoch nasleduje po sérii výbuchov pagerov a vysielačiek z minulého týždňa, ktoré v Libanone zabili štyri desiatky ľudí, vrátane dvoch detí, a niekoľko tisíc osôb zranili. Väčšina mŕtvych aj zranených boli zrejme členovia Hizballáhu.

Hnutie aj libanonská vláda akciu pripísali Izraelu, ktorý sa k veci nevyjadril. Jeho premiér Benjamin Netanjahu však v nedeľu vyhlásil, že Izrael v niekoľkých predchádzajúcich dňoch zasadil Hizballáhu sériu rán, ktoré si hnutie nevedelo ani predstaviť.

Explózia komunikačných zariadení ďalej vyostrila dlhoročný konflikt medzi Izraelom a Hizballáhom, ktorý eskaloval vlani v októbri po útoku palestínskeho teroristického hnutia Hamas na Izrael. Hizballáh je spojencom Hamasu a Iránu.

Odvtedy sa izraelská armáda a Hizballáh denne ostreľujú cez izraelsko-libanonskú hranicu, čo si vyžiadalo životy najmenej 26 civilistov a 22 vojakov na izraelskej strane a viac ako päťsto členov Hizballáhu a desiatok civilistov na libanonskej strane.

01 - Modified: 2024-09-23 11:48:36 - Feat.: - Title: Izraelské údery v Libanone podľa úradov zabili najmenej 100 ľudí. Zasiahli aj zdravotníkov a deti 02 - Modified: 2024-09-23 11:24:20 - Feat.: - Title: Pokračujúca izraelská agresia má znaky vyhladzovacej vojny, tvrdí libanonský premiér 03 - Modified: 2024-09-23 09:10:03 - Feat.: - Title: Iránske revolučné gardy oznámili, že zatkli 12 ľudí za spoluprácu s Izraelom 04 - Modified: 2024-09-23 09:00:10 - Feat.: - Title: Proiránske šiitské milície zaútočili dronom na izraelskú vojenskú základňu na okupovanom území 05 - Modified: 2024-09-23 08:01:10 - Feat.: - Title: Izraelský minister obrany informoval USA o útokoch na pozície Hizballáhu v Libanone
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. september 2024 13:48