Na snímke z videa zverejnenej ruským ministerstvom obrany ruský raketový útok na Ukrajinu z neznámeho miesta. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Ukrajina tvrdí, že v ruských zbraniach sú prevažne komponenty vyrobené v Číne

24.09.2024, 10:55
Autor:
TASRTASR

Poradca ukrajinského prezidenta povedal, že Európska únia by mohla urobiť viac, aby zastavila tok západných výrobkov do Ruska.

Približne 60 percent komponentov ruských zbraní, ktoré sa našli na bojisku na Ukrajine, pochádza z Číny. V utorok to novinárom povedal poradca ukrajinského prezidenta Vladyslav Vlasiuk. Informuje agentúra Reuters.

"Ak si zoberiete všetky bežné typy zbraní a spočítate komponenty vyrobené v zahraničí, približne 60 percent z nich bude pochádzať z Číny," povedal Vlasiuk s tým, že Čína podľa neho predstavuje "najväčší problém".

Objasnil, že dôležité komponenty používané v oblasti sledovania, bezpilotných lietadiel a rakiet majú tiež pôvod vo viacerých ďalších štátoch vrátane USA, Holandska, Švajčiarska i Japonska.

image

USA ani Británia nepovolili používanie zbraní pri útokoch v Rusku, tvrdí Zelenskyj. Putin ich predtým varoval

Čína opakovane popiera, že by dodávala zbrane ktorejkoľvek strane vojny na Ukrajine a tvrdí, že sa do tohto konfliktu nezapája. S Ruskom však udržuje silné obchodné väzby, ktoré niekoľko týždňov pred začiatkom ruskej invázie na Ukrajinu v roku 2022 povýšila na vzťahy "bez obmedzení".

Na Moskvu sú pre inváziu uvalené sankcie Západu, no aj napriek nim si dokázala doplniť svoj zbrojný arzenál mikročipmi a polovodičmi, ktoré boli pôvodne vyrobené v západných krajinách.

Vlasiuk v tejto súvislosti povedal, že Európska únia by mohla urobiť viac, aby zastavila tok západných výrobkov do Ruska, a to vrátane prijatia opatrení proti ruskej štátnej jadrovej agentúre Rosatom.

image

NATO mohlo urobiť viac, aby zabránilo vojne na Ukrajine, vyhlásil Stoltenberg

"Sme presvedčení, že (Rusko) využíva siete Rosatomu na zásobovanie ruskej armády," povedal poradca ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského s tým, že EÚ by sa mohla zamerať aj na logistiku Ruska, napríklad letiská a prístavy, či finančné inštitúcie.

Členské štáty eurobloku sa podľa Reuters zdráhajú prijať akékoľvek opatrenia, keďže Rusko má dominantné postavenie v oblasti dodávok pre ich jadrové elektrárne.

Vlasiuk tiež vyzdvihol nedávny balík amerických sankcií, ktorý sa zameral na sektor informačných technológií (IT) v Rusku. Balík nadobudol účinnosť v septembri a podľa poradcu je veľmi efektívny.

01 - Modified: 2024-09-26 04:39:21 - Feat.: - Title: Opatrenia na urýchlenie podpory Ukrajine budú oznámené dnes, avizuje Biden. Vyhlásenie podpísalo 30 krajín 02 - Modified: 2024-09-26 04:33:46 - Feat.: - Title: USA poskytnú Ukrajine vojenskú pomoc v hodnote 375 miliónov dolárov, bude obsahovať aj muníciu pre HIMARS 03 - Modified: 2024-09-25 20:05:52 - Feat.: - Title: Čína by podľa Pavla mala tesný vzťah s Ruskom využiť na ukončenie bojov na Ukrajine 04 - Modified: 2024-09-25 19:21:36 - Feat.: - Title: Musíme byť pripravení na jadrový incident na Ukrajine, tvrdí Pellegrini. Mohlo by to viesť k druhému Černobylu 05 - Modified: 2024-09-25 18:37:11 - Feat.: - Title: "Krajiny už majú dosť doplácania na vojnu." Szijjártó sa stretne s Lavrovom, chce hovoriť o Ukrajine
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. september 2024 06:39