Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová (vpravo) máva, keď spolu s poľským premiérom Donaldom Tuskom (vľavo) opúšťajú radnicu vo Vroclave. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Poľsko investuje do odstraňovania škôd po záplavách vyše päť miliárd eur, povedal Tusk

24.09.2024, 15:55
Autor:
ČTKČTK

Veľká voda podľa agentúry PAP zaliala niekoľko ulíc v meste Osieczinica, v ňom a okolitých obciach poškodila vyše sedem desiatok budov. Na kulmináciu rieky sa chystajú aj mestá ležiace ďalej po prúde smerom k Štetínu.

Poľsko bude odstraňovanie následkov nedávnych ničivých povodní štát až 23 miliárd zlotých (vyše päť miliárd eur). Povedal to dnes premiér Donald Tusk, podľa ktorého bude časť peňazí tvoriť príspevok z fondov Európskej únie.

Poľsko patrí popri Česku ku krajinám, v ktorých nechali povodne z polovice tohto mesiaca najväčšie následky. Najtragickejšie záplavy za dve desaťročia zničili množstvo miest na juhozápade Poľska, najmä v povodí rieky Odry.

image

V Poľsku museli evakuovať stovky ľudí, zrážky pokorili historický rekord

"Rozsah tejto pomoci, vrátane podpory zasiahnutých miest a plánu rekonštrukcie, ktorý pripravujeme, a vrátane európskych fondov – teraz odhadujeme, že budeme schopní mobilizovať až 23 miliárd zlotých," uviedol Tusk podľa agentúry Reuters.

Šéfka Európskej komisie Ursula von der Leyenová minulý týždeň povedala, že krajiny zasiahnuté veľkou vodou dostanú z fondov určených menej rozvinutým regiónom desať miliárd eur. Poľsku by mala pripadnúť polovica.

image

V Poľsku zasadne kvôli záplavám vláda, situácia je vážna v Dolnom Sliezsku

V krajine sa dnes s rozvodnenou Odrou stretáva množstvo obcí v Lubušskom vojvodstve na západe neďaleko hraníc s Nemeckom.

Veľká voda podľa agentúry PAP zaliala niekoľko ulíc v meste Osieczinica, v ňom a okolitých obciach poškodila vyše sedem desiatok budov. Na kulmináciu rieky sa chystajú aj mestá ležiace ďalej po prúde smerom k Štetínu.

Naproti tomu južnejšie Dolnosliezske vojvodstvo dnes hlási, že sa po záplavách podarilo sprevádzkovať všetky dôležité cesty.

01 - Modified: 2024-09-24 13:44:03 - Feat.: - Title: Poľsko je znepokojené eskaláciou napätia na izraelsko-libanonských hraniciach 02 - Modified: 2024-09-23 08:15:58 - Feat.: - Title: Odborníci sú zúfalí, nepoznajú dôvod. V záhadnom Krivom lese v Poľsku rastú stromy do tvaru písmena J 03 - Modified: 2024-09-22 05:24:10 - Feat.: - Title: Tisíce poľských firiem sa plánujú zapojiť do obnovy Ukrajiny po skončení vojny 04 - Modified: 2024-09-21 10:35:39 - Feat.: - Title: Poľsko je na zozname krajín s "deštruktívnou neoliberálnou ideológiou", znie z Moskvy 05 - Modified: 2024-09-20 18:05:24 - Feat.: - Title: Priemyselná výroba v Poľsku klesla v auguste omnoho výraznejšie, než sa čakalo
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. september 2024 15:56