Čínsky prezident Si Ťin-pching. FOTO: Reuters
StoryEditor

Špičkový čínsky ekonóm zmizol po tom, ako kritizoval ekonomiku a prezidenta

25.09.2024, 12:37
Autor:
ČTKČTK

Čína sa podľa médií potýka s hospodárskymi problémami a panujú obavy, že druhá najväčšia ekonomika sveta tento rok nesplní vládny cieľ päťpercentného rastu.

Špičkový čínsky ekonóm Ču Cheng-pcheng z vládnej expertnej skupiny údajne zmizol po tom, čo v súkromnej diskusnej skupine na sieti WeChat kritizoval ekonomiku a zrejme aj prezidenta Si Ťin-pchinga. 

Napísal to britský portál The Guardian. Americký denník The Wall Street Journal (WSJ) s odvolaním sa na anonymné zdroje uviedol, že päťdesiatpäťročný expert bol následne v apríli zadržaný a vyšetrovaný.

Ču pracoval viac ako 20 rokov pre Čínsku akadémiu sociálnych vied (CASS), naposledy ako zástupca riaditeľa Ekonomického inštitútu a riaditeľ Centra pre výskum verejnej politiky. Na verejnosti sa údajne neobjavil od apríla, keď vystúpil na verejnej akcii. Snahy WSJ kontaktovať ho doma boli neúspešné, akadémia na otázky denníka The Guardian neodpovedala.

image

Čínska centrálna banka zavádza najväčšie opatrenia na podporu ekonomiky od pandémie

Začiatkom tohto mesiaca hongkongské médiá informovali o zmenách vo vedení inštitútu, kedy boli súčasne s Čuom odvolaní z funkcie aj jeho riaditeľ a tajomník. Podľa čínskej tlače boli druhí dvaja úradníci preradení na iné miesto, ale Ču nie a na webovej stránke CASS už nie je uvedený.

CASS je popredná čínska expertná skupina, ktorá podlieha priamo vláde, a dlhodobo je vplyvným politickým poradným orgánom, ktorý niekedy poskytuje pomerne úprimné analýzy, napísal The Guardian. Pod čoraz viac autoritárskou vládou Si Ťin-pchinga sa ale kritika strany a jednotlivých vedúcich predstaviteľov stáva čoraz väčším tabu a vedie k postihom a trestom.

image

Svet sa zmenil, nastáva čas Ázie. Moc USA už nie je neobmedzená, musí sa snažiť zabrzdiť Číňanov

Čínski akademici už skôr denníku The Guardian povedali, že v ich profesii narastá strach informovať o negatívnych hodnoteniach ekonomickej, sociálnej alebo politickej situácie v krajine alebo o nich diskutovať, pretože sa obávajú represií.

Diskusiu o čínskom prezidentovi ako jednotlivcovi, najmä v online priestore, ktorý je cenzurovaný a monitorovaný, sa väčšinou vyhýbajú alebo ju vedú prostredníctvom vágnych či kódovaných vyhlásení.

Čína sa podľa médií potýka s hospodárskymi problémami a panujú obavy, že druhá najväčšia ekonomika sveta tento rok nesplní vládny cieľ päťpercentného rastu, ktorý je vzhľadom na doterajší rast pomerne skromnou ambíciou.

V utorok centrálna banka oznámila najväčšie podporné opatrenia za posledné roky v snahe podporiť rast, ale odborníci vyjadrili obavy, že zverejnené opatrenia, ktoré zahŕňajú aj zníženie úrokových sadzieb, nebudú dostatočné.

01 - Modified: 2024-09-25 09:57:23 - Feat.: - Title: Čína by mohla prinútiť Rusko ukončiť vojnu na Ukrajine, povedal Sikorski 02 - Modified: 2024-09-25 08:03:32 - Feat.: - Title: Fínska zoo vráti do Číny dve pandy veľké, ako dôvod uvádza infláciu 03 - Modified: 2024-09-25 07:19:56 - Feat.: - Title: Ceny ropy mierne klesli, investori prehodnotili schopnosť čínskych stimulov naštartovať dopyt 04 - Modified: 2024-09-25 06:47:26 - Feat.: - Title: Šéf čínskej diplomacie Wang I prisľúbil podporu Iránu 05 - Modified: 2024-09-25 05:40:54 - Feat.: - Title: Čína uviedla, že nad Pacifikom otestovala medzikontinentálnu balistickú raketu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. september 2024 12:37