Budova parlamentu Fínska potom, čo bola čiastočne pokrytá červenou farbou, počas protestu proti zberu rašeliny spoločnosťou Neova. FOTO: Reuters/Lehtikuva/
StoryEditor

Aktivisti natreli červenú farbu na budovu fínskeho parlamentu, protestovali proti priemyslu s rašelinou

25.09.2024, 13:31
Autor:
TASRTASR

Niekoľko pilierov pri hlavnom vchode do budovy fínskeho parlamentu environmentálni aktivisti natreli červenou farbou pripomínajúcou krv.

Environmentálni aktivisti v stredu natreli červenú farbu na budovu fínskeho parlamentu v Helsinkách, aby vyjadrili protest proti priemyslu s rašelinou. Politici ich za to ostro skritizovali, napísala agentúra AFP.

Za protestnou akciou stoja aktivisti z fínskej iniciatívy Extinction Rebellion Finland (Vzbura proti vyhynutiu) a švédskej organizácie Aterstall Vatmarker (Obnova mokradí).

Niekoľko pilierov pri hlavnom vchode do budovy parlamentu natreli červenou farbou pripomínajúcou krv. Pre AFP uviedli, že takto protestujú proti fínskej štátnej spoločnosti Neova, ktorá v švédskych mokradiach ťaží rašelinu.

image

Klimatickí aktivisti vykonali najrozsiahlejšiu demonštráciu, zablokovali diaľnicu smerujúcu do Haagu

Takto vyťažená rašelina sa často používa ako zdroj energie alebo na poľnohospodárske účely, čo vedie k vypúšťaniu veľkého množstva oxidu uhličitého do atmosféry. Rašeliniská vo svojom prirodzenom stave práve množstvá oxidu uhličitého zadržiavajú.

"Stĺpy sme natreli touto ľahko umývateľnou farbou, aby sme ukázali, že Fínsko sa aktívne podieľa na urýchľovaní klimatickej krízy," povedal jeden z fínskych aktivistov. Ďalší hovorili o potrebe postupne sa zbaviť všetkých fosílnych palív vrátane rašeliny.

Na miesto protestu v stredu ráno prišla aj polícia, ktorá vyviedla desiatich demonštrantov sediacich na schodoch s transparentmi v rukách. Tento incident sa podľa nej vyšetruje ako poškodenie majetku s priťažujúcimi okolnosťami.

Fínsky premiér Petteri Orpo označil konanie aktivistov za úplne nepochopiteľný a neprijateľný vandalizmus. Fínsko je podľa neho slobodou demokraciou, kde je možné protestovať a ovplyvňovať záležitosti, ale civilizovaným spôsobom.

01 - Modified: 2024-09-25 08:03:32 - Feat.: - Title: Fínska zoo vráti do Číny dve pandy veľké, ako dôvod uvádza infláciu 02 - Modified: 2024-09-23 08:22:14 - Feat.: - Title: Krajiny, ktorým planéta nie je ukradnutá. Prinášame ti zoznam ekologických destinácií, ktoré sa pýšia nielen krásnou prírodou 03 - Modified: 2024-09-21 18:28:37 - Feat.: - Title: Mníšsky život priťahuje čoraz viac mladých mužov vo Fínsku 04 - Modified: 2024-09-18 15:11:46 - Feat.: - Title: Fínsky prezident obhajuje kúpu zbraní od Izraela i neuznanie palestínskeho štátu. Je to otázka času, tvrdí 05 - Modified: 2024-09-18 10:47:40 - Feat.: - Title: Fínsky prezident vyzval na zrušenie práva veta v Bezpečnostnej rade OSN
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. september 2024 13:32