Končiaci predseda Pirátov Ivan Bartoš. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Piráti odchádzajú z Fialovej vlády. Český premiér ocenil šéfa diplomacie Lipavského

25.09.2024, 16:40
25.09.2024, 17:03
Autor:
ČTKČTK

Ivan Bartoš neplánuje vyzývať hnutie Starostov a nezávislých na to, aby opustili Fialovu vládu spolu s Pirátmi.

Končiaci predseda Pirátov Ivan Bartoš pri rokovaní vlády podľa premiéra Petra Fialu oznámil, že Piráti odchádzajú z vlády. Kabinet schválil návrh štátneho rozpočtu na budúci rok so schodkom 241 miliárd korún.

Bartoš, ktorého chce premiér odvolať kvôli nezvládnutej digitalizácii stavebného konania, rozpočet nepodporil. Namiesto neho má ministerstvo pre miestny rozvoj dočasne viesť minister práce a sociálnych vecí Marian Jurečka.

Impulz pre koalíciu

Premiér Fiala verí, že Jurečka bude vedením ministerstva pre miestny rozvoj poverený len krátkodobo. Jurečka poverenie prijal.

"Odchod Pirátov z vlády by mal byť impulz pre celú vládnu koalíciu," povedal po rokovaní vlády premiér Fiala.

Aj bez Pirátov majú štyri ďalšie vládne strany v Snemovni 104 hlasov, respektíve už 105, vrátane Iva Vondráka, ktorý sa rozišiel s ANO po prezidentskej voľbe a bol zvolený do zastupiteľstva Moravskosliezskeho kraja ako líder kandidátky Starostovej a osobnosti pre kraj.

Bartoš na dnešnej schôdzke s predsedom Starostov a nezávislých (STAN) Vítom Rakúšanom neplánuje vyzývať Starostov na odchod z vlády. 

Motto predvolebnej koalície Pirátov so STAN "Spoločne do vlády, spoločne do opozície" platilo pred tromi rokmi, ale teraz je situácia iná, uviedol dnes v príspevku na sieti X. Hovorkyňa vlády Lucie Ješátková ČTK oznámila, že premiér Petr Fiala (ODS) už podpísal a odoslal Pirátom oznámenie o odvolaní Bartoša a žiadosť o novú nomináciu na funkciu ministra pre miestny rozvoj.

Fiala v utorok oznámil, že Bartoša navrhne ku koncu mesiaca odvolať pre problémy digitalizácie stavebného konania.

Fiala stratil dôveru Pirátov

"Oznámenie o odvolaní z funkcie podpredsedu vlády a ministra povereného riadením ministerstva pre miestny rozvoj a žiadosť o predloženie návrhu na vymenovanie osoby nominovanej za Českú pirátsku stranu do funkcie ministra pre miestny rozvoj a digitalizáciu pán premiér podpísal, doručené budú dnes," oznámila hovorkyňa vlády.

Či žiadosť o odvolanie Bartoša putuje aj k rukám prezidenta Petra Pavla, neuviedla.

Bartoš dnes k schôdzke so Starostami uviedol, že dôveru Pirátov utorkovým spôsobom rokovania premiér aj ODS finálne stratili. "Je ale na vyhodnotení každého, ako sa k tomu postaví," uviedol.

image

Bartoš predpokladá, že Piráti v českej vláde končia. Čaká ho schôdzka s ministrom Rakušanom

Piráti budú o odchode z vlády hlasovať cez web do pondelkových 20.00 h. Aktuálne vo svojom online systéme rozhodujú o tom, či rokovanie zostane vo verejnom režime, alebo bude neverejné, takže by k čítaniu aj pridávaniu príspevkov mali prístup len členovia strany. Výsledky by mali byť k dispozícii po štvrtkovom poludní.

Podľa Rakušana by mali Piráti ostať

Bartoš napísal, že rokovanie so STAN predpokladá koaličná zmluva, ktorú si Piráti vždy ctia. "Tiež je to normálna slušnosť - hovoriť s ľuďmi z očí do očí," uviedol v narážke na to, že sa od Fialy o odvolaní dozvedel po telefóne. Pre Pirátov je kľúčové, že so STAN majú ďalej spoločný program, ktorý je potrebné splniť.

"Je v ňom veľa zásadných vecí, ktoré zlepšia životy ľudí, posunú našu krajinu k lepšiemu. A tie treba dotiahnuť," dodal.

Rakušan v utorok povedal, že Piráti a STAN by ako koalícia mali vo vláde zostať. Neteší ho, že Piráti zvažujú odchod z kabinetu. STAN má v úmysle ďalej presadzovať svoje priority. "Obávam sa, že odchodom sa dôvera voličov nezískava. My, Starostovia, máme v úmysle ďalej presadzovať to, čo sme voličom sľúbili a čo od nás očakávajú," dodal.

Piráti v koalícii s hnutím STAN v minulých parlamentných voľbách doplatili na preferenčné hlasy. Ich spoločná kandidátka síce získala spolu 37 mandátov, Piráti ale obsadili kvôli takzvanému krúžkovaniu len štyri poslanecké kreslá. Spoločnú kandidatúru aj kvôli tejto skúsenosti neskôr subjekty neopakovali.

Koalícia Pirátov a STAN riešila dôsledky hesla "Spoločne do vlády, spoločne do opozície" aj pri skladaní vlády spred troch rokov, keď sa čakalo na to, až Piráti ako poslední schvália vznik vlády so Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09). Starostovia by podľa vtedajších vyjadrení straníckych lídrov do vlády pravdepodobne vstúpili aj bez Pirátov. 

Vtedajší podpredseda STAN Veslav Michalik serveru Seznam Správy povedal, že by žiadny volič STAN nepochopil, keby vznik vlády zablokovala strana so štyrmi poslancami.

Lipavský má premiérovu dôveru

Premiér Petr Fiala uviedol, že Ján Lipavský (Piráti) je výborným ministrom zahraničia, ktorý má jeho dôveru. O jeho budúcnosti sa budú baviť budúci týždeň. Vyjadrenie predsedu vlády poskytla jeho hovorkyňa Lucia Ješátková.

image

Ak Piráti odhlasujú odchod z vlády, podám demisiu a odídem zo strany, vyhlásil šéf českej diplomacie Lipavský

"Ján Lipavský je výborným ministrom zahraničia, ktorý má moju dôveru. O jeho budúcnosti sa budeme rozprávať po jeho návrate z USA a po referende Pirátskej strany o zotrvaní vo vláde," uviedol Fiala.

Lipavský v utorok novinárom v New Yorku povedal, že ak Piráti odhlasujú odchod z vlády, ako člen strany podá demisiu. Odišiel by ale rovno asi aj od Pirátov, pretože by nebol schopný podpísať všetko, čo zaznievalo na utorkovej tlačovej konferencii Pirátov v snemovni, povedal.

01 - Modified: 2024-09-25 17:52:13 - Feat.: - Title: Fiala porušil koaličnú zmluvu, chcem však, aby vláda pokračovala, tvrdí Bartoš. Piráti z nej však odchádzajú 02 - Modified: 2024-09-25 14:47:50 - Feat.: - Title: Česká vláda schválila návrh rozpočtu na budúci rok, počíta so schodkom vyše deväť miliárd eur 03 - Modified: 2024-09-25 09:04:31 - Feat.: - Title: Končiaci predseda Pirátov neplánuje vyzývať Starostov a nezávislých na to, aby opustili Fialovu vládu 04 - Modified: 2024-09-25 09:09:14 - Feat.: - Title: Netflix by si na nich zgustol. Šialený príbeh prvých českých porevolučných vrahov: V priebehu hodín za sebou nechali niekoľko tiel 05 - Modified: 2024-09-24 22:00:00 - Feat.: - Title: Sme dve silné jadrové krajiny
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. september 2024 19:52