Zničená ruská technika pri Vuhledare. FOTO: Ozbrojené Síly Ukrajiny
StoryEditor

Rusko hlási dobytie ukrajinských obcí, podľa Kyjeva sa snaží obkľúčiť Vuhledar

25.09.2024, 18:56
Autor:
ČTKČTK

Šéf správy Doneckej oblasti Vadym Filaškin uviedol, že Rusi sa pokúšajú toto mesto obkľúčiť, pričom ukrajinskí vojaci odrážajú pokusy ruských sabotážnych a prieskumných skupín o preniknutie do Vuhledaru.

Rusko oznámilo dobytie ďalších dvoch obcí na východe Ukrajiny a informuje tiež o útoku na mesto Vuhledar. Napísali o tom dnes agentúry Reuters a AFP.

Šéf správy Doneckej oblasti Vadym Filaškin podľa portálu Ukrajinska pravda uviedol, že Rusi sa pokúšajú toto mesto obkľúčiť, pričom ukrajinskí vojaci odrážajú pokusy ruských sabotážnych a prieskumných skupín o preniknutie do Vuhledaru.

Obkľúčenie mesta

"Situácia okolo Vuhledaru sa výrazne vyostrila. Rusi sa snažia mesto obkľúčiť, "uviedol Filaškin v televíznom vysielaní, kde Vuhledar označil za pevnosť ukrajinských ozbrojených síl.

"Odohrávajú sa tam veľké tankové bitky, nepriateľ sa snaží prelomiť ukrajinskú obranu, teraz sa Rusi presunuli k pokusu mesto obkľúčiť," uviedol ukrajinský činiteľ.

V meste, kde pred ruským vpádom na Ukrajinu v roku 2022 žilo asi 14-tisíc obyvateľov, zostáva podľa Filaškina približne stovka z nich a nechce odísť.

image

Ukrajina nikdy neprijme dohodu o prímerí nanútenú zvonka, vyhlásil Zelenskyj v OSN

"Je veľmi ťažké doručiť humanitárnu pomoc, pretože nepriateľ útočí na všetky dostupné cesty. Rusi používajú všetky druhy zbraní: Tanky, delostrelectvo, drony, "dodal oblastný šéf.

Agentúra Reuters o deň skôr s odvolaním sa na ruských blogerov a médiá písala, že ruské jednotky začali útočiť na Vuhledar, ktorý odoláva náporu inváznych vojsk de facto od začiatku súčasnej vojny. Jeden proruský vojnový bloger tvrdil, že ruské sily do mesta už vstúpili. Ruské ministerstvo obrany v utorok oznámilo, že jeho jednotky porazili ukrajinských obrancov pri viacerých obciach v regióne vrátane Vuhledaru a zlepšili tam svoje taktické pozície.

Dnes ministerstvo obrany v Moskve ohlásilo dobytie dvoch obcí na východe Ukrajiny - dediny Hostre a Hryhorivka v Doneckej oblasti, ktoré sa podľa AFP nachádzajú pri mestách Kurachove a Časiv Jar.

Zhoršujúca sa situácia

Moskvou dosadený správca okupovanej časti Doneckej oblasti Denis Pušilin medzitým podľa ruskej agentúry TASS tvrdil, že boje sa odohrávajú vo vnútri Vuhledaru. Hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov dnes k vývoju bojov pri Vuhledare uviedol, že "dynamika je pozitívna".

O zhoršujúcej sa situácii - z pohľadu ukrajinských vojsk - v okolí Vuhledaru informovali už skôr okrem iného analytici z projektu DeepState, ktorý má blízko k ukrajinskej armáde. 

image

OSN je napriek všetkému kostrou svetového poriadku, povedal Pellegrini a vyzval na ukončenie vojny na Ukrajine

"Situácia v okolí mesta je kritická a stále sa zhoršuje," uviedol v utorok DeepState, podľa ktorého sa Rusi pokúšajú Vuhledar obkľúčiť a bombardujú ho pomocou navádzaných bômb a delostrelectva.

Vuhledar sa nachádza na vyvýšenej planine a podľa ruskojazyčného webu stanice BBC má strategický význam. Leží na mieste pretnutia dvoch frontov - východnej v Doneckej oblasti a južnej v Záporožskej oblasti.

Logistický uzol

Asi 20 kilometrov východne sa podľa BBC nachádza železničná trať, po ktorej môžu Rusi presúvať vojakov a techniku na trase medzi Doneckom a Voľnovachou a ďalej na juh.

Kým zostáva Vuhledar pod kontrolou Kyjeva, môže ukrajinské delostrelectvo trať ostreľovať, uviedla BBC. Rusi sa snažia Vuhledar dobyť od začiatku svojej invázie na Ukrajinu, až doteraz ich útoky zlyhali.

Americký Inštitút pre štúdium vojny dnes k situácii pri Vuhledare napísal, že Rusi zrejme zosilňujú tlak na mesto. Analytici inštitútu sa zároveň domnievajú, že dobytie tohto mesta by pravdepodobne zásadne nezmenilo ďalší priebeh ofenzívnych operácií v regióne, pretože invázne sily už teraz ovládajú väčšinu hlavných ciest vedúcich do mesta. "Vuhledar nie je zvlášť dôležitým logistickým uzlom," domnieva sa ISW.

image

Lídri krajín G7 veria v dosiahnutie dohody o ruských aktívach. Ostávajú však opatrní

Rusko začalo rozsiahlu inváziu na Ukrajinu vo februári 2022. Ukrajinci vpád nepriateľských vojsk do svojej krajiny čiastočne odrazili a niektoré svoje územia dobyli späť. Rusi ale časti ukrajinských regiónov na východe a juhu krajiny naďalej okupujú a boje pokračujú.

Na začiatku augusta ukrajinská armáda prenikla do ruskej Kurskej oblasti a obsadila časť ruského územia. Teraz tam Ukrajinci čelia protiútoku ruských jednotiek a Moskva v uplynulých dňoch uvádzala, že dobyla množstvo obcí späť.

Rusi tiež naďalej tlačia na fronte na východe Ukrajiny. V auguste postupovali na východe Ukrajiny najrýchlejším tempom za posledné dva roky, píše Reuters.

01 - Modified: 2024-09-25 16:33:46 - Feat.: 1 - Title: Ukrajina nikdy neprijme dohodu o prímerí nanútenú zvonka, vyhlásil Zelenskyj v OSN 02 - Modified: 2024-09-25 15:45:15 - Feat.: 1 - Title: OSN je napriek všetkému kostrou svetového poriadku, povedal Pellegrini a vyzval na ukončenie vojny na Ukrajine 03 - Modified: 2024-09-25 13:37:01 - Feat.: 1 - Title: Rusko zosilnilo údery na ukrajinské obilie. Koridor musíme udržať, hovoria námorníci 04 - Modified: 2024-09-24 22:00:00 - Feat.: 1 - Title: Výcvik a dezercia, zacyklené problémy ukrajinskej armády. Prvý útek z frontu už sa netrestá 05 - Modified: 2024-09-24 16:09:42 - Feat.: 1 - Title: Bolo by nebezpečné nasadiť západné zbrane proti cieľom v Rusku, vraví šéf maďarskej diplomacie Szijjártó 06 - Modified: 2024-09-24 13:39:34 - Feat.: 1 - Title: Koniec vojny s Ruskom je bližšie, než si mnohí myslia. Musíme byť veľmi silní, povedal Zelenskyj
01 - Modified: 2024-09-25 16:33:46 - Feat.: - Title: Ukrajina nikdy neprijme dohodu o prímerí nanútenú zvonka, vyhlásil Zelenskyj v OSN 02 - Modified: 2024-09-25 15:13:33 - Feat.: - Title: Ruský útok na ukrajinskú baštu na Donbase zabil dvoch ľudí a 12 zranil, uviedol šéf správy Doneckej oblasti 03 - Modified: 2024-09-25 14:48:00 - Feat.: - Title: Zdá sa, že Rusko plánuje útoky na jadrové elektrárne, povedal Zelenskyj v OSN 04 - Modified: 2024-09-25 13:37:01 - Feat.: - Title: Rusko zosilnilo údery na ukrajinské obilie. Koridor musíme udržať, hovoria námorníci 05 - Modified: 2024-09-25 12:37:04 - Feat.: - Title: Ruské jednotky zatiaľ nedosiahli predmestia Vuhledaru, hlási gubernátor Doneckej oblasti
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. september 2024 18:56