Vladimir Putin. FOTO: Reuters
StoryEditor

Agresia nejadrového štátu s podporou jadrovej krajiny bude spoločný útok, varuje Putin a chce zmeniť doktrínu

25.09.2024, 20:08
Autor:
ČTKČTK

Šéf Kremľa dnes uviedol, že Moskva si vyhradzuje právo použiť jadrové zbrane, ak by sa Rusko alebo jeho spojenec Bielorusko stalo terčom "agresie" inej krajiny.

Moskva bude považovať agresiu zo strany ktoréhokoľvek nejadrového štátu s podporou jadrovej krajiny za ich spoločný útok. Podľa štátnej agentúry TASS to dnes na zasadnutí ruskej bezpečnostnej rady na tému jadrového odstrašovania vyhlásil prezident Vladimir Putin, ktorý navrhol uskutočniť zmeny v ruskej jadrovej doktríne. Moskva by v prípade útoku na Rusko mohla podľa šéfa Kremľa použiť jadrové zbrane.

"V aktualizovanej verzii dokumentu sa navrhuje, aby agresia proti Rusku zo strany akéhokoľvek nejadrového štátu, ale s účasťou alebo podporou jadrového štátu, bola považovaná za ich spoločný útok na Ruskú federáciu," uviedol Putin na začiatok zasadnutia rady.

Ukrajinské žiadosti

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj už dlho nalieha na spojencov, aby ukrajinskej armáde umožnili používať západné strely, vrátane amerických ATACMS, pri svojich úderoch hlboko v ruskom týle a Ukrajinci tak mohli obmedziť možnosti Moskvy útočiť na ich územie. Ukrajina sa ruskej vojenskej agresii bráni už tretím rokom.

image

Ukrajina nikdy neprijme dohodu o prímerí nanútenú zvonka, vyhlásil Zelenskyj v OSN

Šéf Kremľa dnes ďalej uviedol, že Moskva si vyhradzuje právo použiť jadrové zbrane, ak by sa Rusko alebo jeho spojenec Bielorusko stalo terčom "agresie" inej krajiny.

A to aj v prípade, keď by sa tak stalo s využitím konvenčných zbraní, ale "vytvorilo by to kritickú hrozbu" pre suverenitu Ruskej federácie.

Jadrové zbrane

"Podmienky na prechod Ruska na použitie jadrových zbraní sú jasne stanovené. Túto možnosť zvážime už vtedy, ak obdržíme spoľahlivé informácie o masívnom štarte prostriedkov vzdušného útoku a ich prekročení našej štátnej hranice," predniesol šéf Kremľa a dodal, že má na mysli lietadlá, riadené strely alebo napríklad drony.

Agentúra AP v súvislosti s Putinovým oznámením napísala, že vyhlásenie o zmene ruskej jadrovej doktríny nasleduje po skoršom varovaní Moskvy, že ak západní spojenci Ukrajiny povolia Kyjevu používať nimi dodané zbrane dlhého doletu k úderu na ruské územie, bude to znamenať vojnu medzi Ruskom a Severoatlantickou alianciou.

Zelenskyj je v súčasnosti na návšteve v Spojených štátoch, kde sa snaží ďalej budovať podporu pre svoju krajinu. Usiluje sa o súhlas USA s možnosťou využívať západné zbrane na útoky na ciele v ruskom týle.

Zároveň ďalej presadzuje svoj "mierový vzorec", ktorý počíta s obnovením územnej celistvosti Ukrajiny a o ktorého častiach sa na jar rokovalo na summite vo Švajčiarsku.

01 - Modified: 2024-09-25 16:33:46 - Feat.: 1 - Title: Ukrajina nikdy neprijme dohodu o prímerí nanútenú zvonka, vyhlásil Zelenskyj v OSN 02 - Modified: 2024-09-25 15:45:15 - Feat.: 1 - Title: OSN je napriek všetkému kostrou svetového poriadku, povedal Pellegrini a vyzval na ukončenie vojny na Ukrajine 03 - Modified: 2024-09-25 13:37:01 - Feat.: 1 - Title: Rusko zosilnilo údery na ukrajinské obilie. Koridor musíme udržať, hovoria námorníci
01 - Modified: 2024-09-26 21:17:31 - Feat.: - Title: Návrhy, aby sa Ukrajina vzdala územia, sú nebezpečné, povedala Harrisová a uistila Zelenského o jej podpore 02 - Modified: 2024-09-26 20:19:00 - Feat.: - Title: Rusko vo vojne nezvíťazí, vyhrá Ukrajina, povedal Biden počas návštevy Zelenského 03 - Modified: 2024-09-26 13:58:13 - Feat.: - Title: Zelenskyj ukáže Bidenovi plán víťazstva. Na Biely dom dojem neurobil, svetoví lídri sú frustrovaní 04 - Modified: 2024-09-26 13:00:51 - Feat.: - Title: Rusko v noci masívne útočilo na ukrajinskú energetiku, hlási Šmyhal 05 - Modified: 2024-09-26 12:55:06 - Feat.: - Title: Putin ocenil spoluprácu so skupinami BRICS a OPEC+
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. september 2024 23:17