Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Juraj Blanár (Smer-SD). FOTO: TASR/Jakub Kotian
StoryEditor

Blanár sa v USA stretol s ministrami krajín, v ktorých Slovensko otvorí veľvyslanectvá

25.09.2024, 22:52
Autor:
TASRTASR

Ministerstvá zahraničných vecí Malajzie a Tanzánie ocenili otvorenie slovenských zastúpení s cieľom posilnenia obojstranne prospešnej spolupráce.

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Juraj Blanár viedol v rámci zasadnutia Valného zhromaždenia OSN bilaterálne rokovania s rezortnými partnermi z Alžírska, Jordánska, Malajzie a Uzbekistanu. Informuje o tom slovenský rezort diplomacie.

Slovensko predstavilo koncom augusta zmenu siete zastupiteľských úradov a rozvoja ekonomickej diplomacie. Súčasťou úprav bolo aj vytvorenie štyroch nových slovenských veľvyslanectiev v Alžírsku, Malajzii, Tanzánii a na Filipínach.

Posilnenie spolupráce

Ministerstvá zahraničných vecí Malajzie a Tanzánie ocenili otvorenie slovenských zastúpení s cieľom posilnenia obojstranne prospešnej spolupráce.

Vyzdvihol to aj alžírsky predstaviteľ, ktorý zároveň oznámil, že Alžírsko recipročne otvorí svoje veľvyslanectvo v Bratislave. "Aj toto je znak toho, že naše rozhodnutie je správnym krokom... Máme záujem rozvíjať partnerstvo v ekonomickej sfére, a to napríklad pri možných dodávkach zemného plynu v rámci diverzifikácie a posilnenia energetickej bezpečnosti Slovenska," priblížil po utorkovom rokovaní Blanár.

image

Blanár chce hovoriť o rozsudku v prípade Chovanec s belgickou ministerkou. Rozsudok kritizuje

Alžírsko pokrýva približne 18 percent potrieb Únie v oblasti zemného plynu a s využitím existujúcej infraštruktúry je zároveň pripravené rozšíriť svoje dodávky na Slovensko. Ďalším krokom k skvalitneniu podmienok pre podnikateľov oboch krajín by malo byť podľa ministrov zriadenie spoločnej hospodárskej komisie.

Ekonomický potenciál

Posilniť ekonomický potenciál má aj Dohoda o hospodárskej spolupráci medzi vládami Slovenska a Uzbekistanu, ktorú ministri krajín podpísali na pôde OSN. Dokument umožní slovenským podnikateľom ešte viac otvoriť uzbecký trh a podporiť vzájomný obrat krajín, uviedol Blanár. Slovensko má zároveň záujem o kvalifikovaných odborníkov z Uzbekistanu.

"V tomto smere je riešením aj vznik spoločného centra duálneho vzdelávania v Uzbekistane, ktoré by celý proces zefektívnilo a skvalitnilo," vysvetlil minister.

Blanár počas rokovania s Jordánskom tiež potvrdil podporu dvojštátneho riešenia izraelsko-palestínskeho konfliktu a zdôraznil potrebu uzavrieť prímerie čo najrýchlejšie.

"V súčasnosti prichádza o život množstvo civilistov, humanitárnych pracovníkov či novinárov. Slovenská republika je jednoznačne za mierové, diplomatické riešenia a toto úsilie je potrebné zintenzívniť," zdôraznil, no dodal, že je pri tom potrebné dbať na dodržiavanie medzinárodného práva.

Šéf slovenskej diplomacie sa v utorok tiež zúčastnil na Transatlantickej večeri na pozvanie ministra zahraničných vecí USA Antonyho Blinkena.

01 - Modified: 2024-09-25 18:22:28 - Feat.: 1 - Title: Blanár chce hovoriť o rozsudku v prípade Chovanec s belgickou ministerkou. Rozsudok kritizuje 02 - Modified: 2024-09-25 16:09:01 - Feat.: 1 - Title: Slovensko podá proti rozsudku súdu v prípade smrti Chovanca sťažnosť na európsky súd, potvrdil Blanár 03 - Modified: 2024-09-25 12:00:52 - Feat.: 0 - Title: EÚ Global Gateway: Únia mobilizuje stovky miliárd eur pre projekty vo svete. Chce tým posilniť európsku značku 04 - Modified: 2024-09-25 09:57:23 - Feat.: 1 - Title: Čína by mohla prinútiť Rusko ukončiť vojnu na Ukrajine, povedal Sikorski
01 - Modified: 2024-09-26 16:37:51 - Feat.: - Title: Stretnutie Blanára s Lavrovom bolo naivné a nezodpovedné. Predlžuje utrpenie Ukrajincov, povedal Valášek 02 - Modified: 2024-09-26 15:49:27 - Feat.: - Title: Ruský súd zamietol žiadosť Američana Tatera o prepustenie z predbežnej väzby, zaútočil na policajtku 03 - Modified: 2024-09-26 13:58:13 - Feat.: - Title: Zelenskyj ukáže Bidenovi plán víťazstva. Na Biely dom dojem neurobil, svetoví lídri sú frustrovaní 04 - Modified: 2024-09-26 13:01:20 - Feat.: - Title: Ekonomika Spojených štátov vzrástla o niečo rýchlejšie, ako sa očakávalo 05 - Modified: 2024-09-26 05:47:50 - Feat.: - Title: Blanár v Spojených štátoch rokoval s ministrami zahraničných vecí krajín G20. Stretol sa aj s Lavrovom
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. september 2024 18:37