Maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó. FOTO: Reuters
StoryEditor

Záujmom Maďarska je udržiavať férový vzťah s Ruskom, povedal Szijjártó po rokovaní s Lavrovom

26.09.2024, 10:21
Autor:
TASRTASR

Rusko bude podľa slov šéfa maďarskej diplomacie vždy súčasťou stredoeurópskej reality, a preto si Maďarsko nemôže dovoliť vzdať sa udržiavania tohto vzťahu.

Záujmom Maďarska je udržiavať vzťah s Ruskom založený na férovosti a vzájomnom rešpekte a rozvíjať spoluprácu s Ruskom v oblastiach, ktoré nepostihli sankcie.

Po rokovaní so šéfom ruskej diplomacie Sergejom Lavrovom to v stredu večer v New Yorku uviedol maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó, ktorý sa v New Yorku zúčastňuje na 79. zasadnutí Valného zhromaždenia Organizácie Spojených národov. Informuje o tom agentúra MTI.

Szijjártó podotkol, že ruský minister zahraničných vecí sa vždy snažil splniť požiadavky maďarskej vlády, je pozitívny a otvorený riešeniu otázok dôležitých pre obe strany.

image

"Krajiny už majú dosť doplácania na vojnu." Szijjártó sa stretne s Lavrovom, chce hovoriť o Ukrajine

Rusko bude podľa slov Szijjártóa vždy súčasťou stredoeurópskej reality, a preto si Maďarsko nemôže dovoliť vzdať sa udržiavania tohto vzťahu.

Za nevyhnutný označil Szijjártó rozvoj bilaterálnej spolupráce v oblastiach, ktoré nie sú ovplyvnené medzinárodnými sankciami. Vyzdvihol, že minulý týždeň sa na maďarsko-ruskom podnikateľskom fóre v Budapešti zúčastnili zástupcovia mnohých spoločností, čo podľa neho jasne ukazuje ochotu akceptovať túto skutočnosť.

Minister Szijjártó ocenil flexibilitu Ruska pri zabezpečovaní dodávok ropy po nedávnom kroku Ukrajiny, ktorý ohrozil tranzit ropovodom Družba, čím sa Maďarsko a Slovensko dostali do zložitej situácie. "Prípad sa napokon vyriešil vďaka flexibilite ruských dodávateľov, takže stále prichádzajú plné množstvá," dodal Szijjártó.

01 - Modified: 2024-09-26 05:39:43 - Feat.: - Title: Lavrov diskutoval s vatikánskym štátnym sekretárom o vojne na Ukrajine, témou bola humanitárna situácia 02 - Modified: 2024-09-26 05:09:53 - Feat.: - Title: Rusko sa správa k svojim občanom ako ku kusom mäsa. Musí odísť z Ukrajiny, vyhlásil britský premiér Starmer 03 - Modified: 2024-09-25 20:05:52 - Feat.: - Title: Čína by podľa Pavla mala tesný vzťah s Ruskom využiť na ukončenie bojov na Ukrajine 04 - Modified: 2024-09-25 19:27:31 - Feat.: - Title: Orbánova vízia hospodárskej neutrality je nezmysel. Nemajú žiadny plán, tvrdí maďarský analytik 05 - Modified: 2024-09-26 06:27:45 - Feat.: - Title: "Krajiny už majú dosť doplácania na vojnu." Szijjártó sa stretne s Lavrovom, chce hovoriť o Ukrajine
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. september 2024 10:47