Izraelský premiér Benjamin Netanjahu. FOTO: Reuters
StoryEditor

Netanjahu odmietol tvrdenia o blížiacom sa prímerí na hranici s Libanonom

26.09.2024, 12:00
Autor:
ČTKČTK

Na trojtýždňové prímerie na hranici vo vyhlásení na okraj Valného zhromaždenia OSN vyzvali Spojené štáty, Francúzsko a ďalšie arabské aj západné krajiny.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu dnes odmietol správy, že v nasledujúcich hodinách bude uzavreté prímerie na izraelsko-libanonskej hranici, kde Izrael v posledných dňoch zintenzívnil vzdušné údery namierené proti Iránom podporovanému militantnému hnutiu Hizballáh.

Informuje o tom spravodajský web The Times of Israel (ToI). Na trojtýždňové prímerie na hranici vo vyhlásení na okraj Valného zhromaždenia OSN vyzvali Spojené štáty, Francúzsko a ďalšie arabské aj západné krajiny.

image

Izrael hlási zásah 75 cieľov Hizballáhu, pri útokoch zahynulo 13 ľudí

"Ide o americko-francúzsky návrh, na ktorý premiér ani nereagoval," uviedol dnes podľa ToI úrad izraelskej vlády.

Jeho vyhlásenie zároveň označuje za nepravdivú správu televízie Channel 12, podľa ktorej Netanjahu nariadil armáde zmierniť údery v Libanone. Netanjahu naopak podľa vyhlásenia vyzval armádu na pokračovanie v úderoch plnou silou a dodal, že tiež izraelská ofenzíva v Pásme Gazy bude pokračovať, kým nebude dosiahnutý izraelský vojnový cieľ.

Hizballáh a izraelská armáda proti sebe od vlaňajšieho 8. októbra prakticky denne vedú cezhraničné útoky. Hizballáh vtedy začal útočiť na sever Izraela na podporu Palestínčanov v Pásme Gazy, kde vedie Izrael vojnu proti teroristickému hnutiu Hamas v odvete za jeho krvavý útok na juh Izraela zo 7. októbra.

image

Spojené štáty, Európska únia a arabské krajiny vyzvali na dočasné prímerie v Libanone

V poslednom týždni sa situácia v Libanone vyostrila po sérii explózií pagerov a vysielačiek využívaných Hizballáhom a následnom zintenzívnení izraelských úderov proti Hizballáhu na juhu Libanonu ale tiež v ďalších častiach krajiny.

Hizballáh a Libanon výbuchy komunikačných zariadení, pri ktorých zahynuli desiatky ľudí a tisíce ďalších boli zranené, pričítal Izraelu. Ten sa k nim oficiálne neprihlásil, ale vykonáva tento týždeň v Libanone najintenzívnejšie údery od vojny s Hizballáhom v roku 2006.

Terčom náletov, ktoré sa odohrávajú hlavne na juhu Libanonu blízko hranice s Izraelom, ale tiež v okolí Bejrútu a na východe Libanonu, sú podľa izraelskej armády objekty Hizballáhu.

01 - Modified: 2024-09-26 21:30:00 - Feat.: - Title: Spojené štáty poskytnú Izraelu finančnú pomoc vo výške takmer deväť miliárd 02 - Modified: 2024-09-26 19:53:43 - Feat.: - Title: Austin upozornil na riziko totálnej vojny medzi Izraelom a Hizballáhom, stále verí aj v diplomatické riešenie 03 - Modified: 2024-09-26 19:40:53 - Feat.: - Title: Hizballáh oznámil, že na izraelské mesto Cfat vypálil 80 rakiet. Jedna z nich zasiahla dom 04 - Modified: 2024-09-26 19:20:11 - Feat.: - Title: Izrael zarazí všetky dodávky zbraní z Iránu pre Hizballáh, povedal šéf letectva 05 - Modified: 2024-09-26 18:58:57 - Feat.: - Title: Erdogan kritizuje Západ za situáciu v Libanone, chce však lepšie vzťahy s USA
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. september 2024 23:32