Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a americký prezident Joe Biden. FOTO: Reuters
StoryEditor

Biden oznámil pomoc Ukrajine za osem miliárd dolárov. Dostane aj kĺzavé bomby

26.09.2024, 12:19
26.09.2024, 14:14
Autor:
ČTKČTK

Súčasťou balíka sú prvýkrát tiež navádzané bomby s dosahom až 130 kilometrov.

Americký prezident Joe Biden dnes krátko pred stretnutím so svojím ukrajinským náprotivkom Volodymyrom Zelenským v Bielom dome oznámil ďalšiu pomoc Kyjevu vo výške zhruba osem miliárd dolárov. Biely dom o tom informoval vo vyhlásení.

Cieľom pomoci, ktorá zahŕňa napríklad prvé dodávky kĺzavých bômb s dosahom až 130 kilometrov či rozšírenie výcviku ukrajinských pilotov pre lietadlá F-16, je podľa Bidena podporiť Kyjev, aby mohol "túto vojnu vyhrať".

Zelenskyj vzápätí za americkú pomoc poďakoval na sieti X, pričom poznamenal, že ju Ukrajina využije "čo najefektívnejším a najtransparentnejším spôsobom".

Ukrajina sa od februára 2022 bráni ozbrojenej ruskej agresii, podpora Spojených štátov je v jej úsilí zásadná.

image

Neschvaľujeme agresiu voči Ukrajine, znie z Iránu. Kremeľ chce svoj postoj vysvetliť

Súčasťou balíka sú prvýkrát tiež navádzané bomby s dosahom až 130 kilometrov. Podľa agentúry Reuters si tak Ukrajina "zásadne polepší" v schopnosti ohroziť ruské sily z bezpečnej vzdialenosti.

Bomba, schopná zasiahnuť ciele s vysokou presnosťou, má byť vypúšťaná zo stíhacích lietadiel. Podľa nemenovaného amerického zdroja sa však americký prezident teraz nechystá oznámiť, že USA dajú Ukrajine zelenú na používanie amerických zbraní na zásahy ruských cieľov hlboko na ruskom území. To je vec, o ktorú Kyjev aj prezident Zelenskyj osobne, Washington opakovane žiadajú.

Drvivá väčšina novooznámenej pomoci, teda tá vo výške zhruba 5,5 miliardy dolárov, má byť pridelená do pondelkového konca amerického fiškálneho roka, píše Reuters. Ďalších 2,4 miliardy dolárov bude poskytnutých z Iniciatívy na podporu bezpečnosti Ukrajiny, ktorá Bidenovej administratíve umožňuje nakupovať zbrane pre Ukrajinu od firiem, namiesto toho, aby ich sťahovala z amerických zásob.

image

Únia odmieta ruské jadrové hrozby, podľa Kremľa sú signálom pre Západ

Ďalšia pomoc má posilniť ukrajinskú protivzdušnú obranu a zahŕňa tiež drony a muníciu vzduch-zem. Americké ministerstvo obrany zároveň poskytne Ukrajine ďalšiu batériu protivzdušnej obrany Patriot a viac striel používaných v tomto systéme.

Pentagon tiež podľa vyhlásenia Bieleho domu rozšíri výcvik ukrajinských pilotov na stíhacích lietadlách F-16, pričom v budúcom roku výcvikom prejde ďalších 18 pilotov ukrajinského letectva.

V rámci boja proti obchádzaniu ruských sankcií a praniu špinavých peňazí dnes americké ministerstvo spravodlivosti, ministerstvo financií a Tajná služba v koordinácii s medzinárodnými partnermi prijali opatrenia na narušenie globálnej siete kryptomien, uviedol Biely dom v rovnakom vyhlásení.

Dodal, že Spojené štáty budú svojou podporou brániacej sa Ukrajiny naďalej Rusku navyšovať jeho náklady na vojnu a pripravovať ruský vojensko-priemyselný komplex o zdroje.

01 - Modified: 2024-09-26 11:42:19 - Feat.: - Title: Únia odmieta ruské jadrové hrozby, podľa Kremľa sú signálom pre Západ 02 - Modified: 2024-09-26 09:48:28 - Feat.: - Title: Pentagón odporučil poskytnúť Ukrajine muníciu s bielym fosforom 03 - Modified: 2024-09-26 09:13:21 - Feat.: - Title: Neschvaľujeme agresiu voči Ukrajine, znie z Iránu. Kremeľ chce svoj postoj vysvetliť 04 - Modified: 2024-09-26 05:39:43 - Feat.: - Title: Lavrov diskutoval s vatikánskym štátnym sekretárom o vojne na Ukrajine, témou bola humanitárna situácia 05 - Modified: 2024-09-26 05:09:53 - Feat.: - Title: Rusko sa správa k svojim občanom ako ku kusom mäsa. Musí odísť z Ukrajiny, vyhlásil britský premiér Starmer
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. september 2024 14:14