Ruský prezident Vladimir Putin. FOTO: Reuters/Sputnik
StoryEditor

Únia odmieta ruské jadrové hrozby, podľa Kremľa sú signálom pre Západ

26.09.2024, 13:42
Autor:
ČTKČTK

Diskusie o zmene ruskej jadrovej doktríny prichádzajú v čase, keď USA a Veľká Británia uvažujú o poskytnutí povolenia Ukrajine na použitie nimi dodaných rakiet pri útokoch hlboko v ruskom vnútrozemí.

Európska únia rázne odmieta ruské jadrové hrozby v podobe úpravy nukleárnej doktríny krajiny útočiacej na Ukrajinu. Vyhlásil to dnes hovorca úniovej diplomacie v reakcii na stredajšie slová ruského prezidenta Vladimira Putina o možnosti použitia jadrového arzenálu v prípade ruského napadnutia konvenčnými zbraňami.

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov dnes vyhlásil, že vyjadrenie o zmenách doktríny bolo jasným signálom pre Západ, informovali tlačové agentúry. Moskvu dnes pred zmenou prístupu varoval poľský prezident Andrzej Duda.

image

Neschvaľujeme agresiu voči Ukrajine, znie z Iránu. Kremeľ chce svoj postoj vysvetliť

Putin na stredajšom zasadnutí ruskej bezpečnostnej rady na tému jadrového odstrašovania navrhol uskutočniť zmeny v ruskej jadrovej doktríne. Moskva podľa návrhu zmien bude považovať útok zo strany akéhokoľvek nejadrového štátu, ale s účasťou alebo podporou jadrového štátu, za ich spoločný útok na Rusko.

Krajina si v takom prípade vyhradzuje právo použiť jadrové zbrane aj v prípade masívneho útoku konvenčnými zbraňami, ak ohrozí bezpečnosť Ruska, dodal Putin.

Ukrajina sa už tretím rokom bráni rozsiahlej ruskej vojenskej agresii a nalieha na spojencov, aby jej umožnili používať západné strely, vrátane amerických ATACMS, pri úderoch hlboko v ruskom tyle. Ukrajinci tak chcú obmedziť možnosti Moskvy útočiť na ich území.

image

Musíme byť pripravení na jadrový incident na Ukrajine, tvrdí Pellegrini. Mohlo by to viesť k druhému Černobylu

"Nie je to prvýkrát, čo si Putin zahrá so svojím nukleárnym arzenálom. Nie je to nič iné, ako pokračovanie nezodpovedného a neprijateľného správania," vyhlásil dnes hovorca šéfa úniovej diplomacie Josepa Borrella Peter Stano.

Kriticky sa dnes vyjadril aj poľský prezident Andrzej Duda, podľa ktorého by svetové spoločenstvo neodpustilo Rusku, ak by ako prvé použilo v konflikte jadrové zbrane.

"Vladimir Putin aj jeho vojenskí velitelia dobre vedia, že ktokoľvek použije jadrové zbrane ako prvý, bude odsudzovaný," povedal Duda v rozhovore s poľskými televíziami. Poľsko patrí k najaktívnejším stúpencom Ukrajiny a poskytuje jej vojenskú pomoc.

Hovorca Kremľa dnes stredajšie Putinove slová označil za odkaz adresovaný Západu. "Toto je signál pre tie krajiny, že útok proti našej krajine, ktorý nemusí nevyhnutne byť jadrový, bude mať následky," vyhlásil Peskov.

01 - Modified: 2024-09-26 22:06:21 - Feat.: - Title: Irán odmieta návrat inšpektorov do svojich jadrových zariadení, povedal šéf agentúry OSN 02 - Modified: 2024-09-26 22:00:00 - Feat.: - Title: Ruské muničné sklady sú podľa amerických analytikov zraniteľné. Potvrdzujú to satelitné snímky 03 - Modified: 2024-09-26 21:17:31 - Feat.: - Title: Návrhy, aby sa Ukrajina vzdala územia, sú nebezpečné, povedala Harrisová a uistila Zelenského o jej podpore 04 - Modified: 2024-09-26 20:19:00 - Feat.: - Title: Rusko vo vojne nezvíťazí, vyhrá Ukrajina, povedal Biden počas návštevy Zelenského 05 - Modified: 2024-09-26 18:15:10 - Feat.: - Title: Balázs Orbán tvrdí, že jeho slová o ruskej agresii prekrútili. Zopakoval, že Maďarsko chce mier
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. september 2024 00:14