Vodca libanonského hnutia Hizballáh Hasan Nasralláh. FOTO: Reuters
StoryEditor

Zabili sme šéfa hnutia Hizballáh, oznámila izraelská armáda. Biden označil jeho smrť za akt spravodlivosti

28.09.2024, 10:16
28.09.2024, 21:55
Autor:
ČTKČTK

Izraelské sily vykonali letecký útok v čase, keď malo vedenie Hizballáhu schôdzku vo svojom sídle v Dahíji, južnom predmestí Libanonu.

Izraelská armáda dnes oznámila zabitie najvyššieho vodcu šiitského militantného hnutia Hizballáh Hasana Nasralláha pri piatkovom vzdušnom útoku v Bejrúte. Informovali o tom zahraničné tlačové agentúry aj izraelské médiá.

O osude Nasralláha panovali nejasnosti od mohutného izraelského úderu na centrále libanonského hnutia na južnom predmestí libanonskej metropoly. Nasralláh viedol Hizballáh viac ako tri desaťročia. 

Smrť svojho vodcu neskôr potvrdilo aj libanonské hnutie Hizballáh. Podľa izraelského premiéra Benjamina Netanjahua smrťou Nasralláha boj nekončí.

image

Mocný vodca Hizballáhu a blízky spojenec Iránu. Kto bol Hasan Nasralláh

Netanjahu: Naša práca sa neskončila

Naša práca zabitím šéfa Hizballáhu neskončila, uviedol Netanjahu. Nasralláhova smrť je nutná pre zmenu pomerov v regióne, dodal. "Nasralláh nebol obyčajný terorista, bol to pán terorista," zdôraznil ministerský predseda, podľa ktorého šéf Hizballáhu bol hlavným iniciátorom spojenectva s Iránom.

Izraelská armáda uviedla, že sídlo Hizballáhu bolo legitímnym cieľom podľa medzinárodného práva. Izraelský minister obrany Joav Galant v prejave zdôraznil, že Izrael nebojuje s libanonským ľudom.

Hnutie, ktoré v uplynulých týždňoch kvôli izraelským útokom prišlo o viacero svojich popredných predstaviteľov, uviedlo, že bude pokračovať v boji proti Izraelu.

"Nasralláh patril medzi najväčších nepriateľov Izraela všetkých čias," uviedol popoludní v ďalšom vyhlásení hovorca izraelskej armády Daniel Hagari.

Podľa neho však tým boje proti Hizballáhu nekončia, pretože hnutie má ďalšie kapacity. "Ľuďom v Libanone hovorím - naša vojna nie je proti vám," uviedol v sobotňajšom popoludňajšom prejave izraelský minister obrany Joav Galant.

image

Izrael podnikol ďalšie údery v Bejrúte, cieľom podľa neho boli zbrane Hizballáhu

Hizballáh predtým oznámil, že vypálil rakety na sever Izraela v reakcii na izraelské útoky na libanonské mestá, dediny a civilistov.

"Útok bol vykonaný vo chvíli, keď sa najvyšší predstavitelia Hizballáhu zišli vo svojom veliteľstve, aby koordinovali teroristické aktivity proti občanom štátu Izrael," oznámila izraelská armáda.

"Izrael dúfa, že zabitie vodcu Hizballáhu zmení správanie hnutia, armáda je však pripravená na ďalšiu eskaláciu vrátane pozemnej operácie," uviedol jej hovorca.

Najvyšší iránsky duchovný vodca ajatolláh Ali Chameneí v reakcii vyzval všetkých moslimov, aby sa postavili za libanonský ľud a za „hrdý Hizballáh“ a aby všetkými dostupnými prostriedkami pomohli v konfrontácii s Izraelom.

Iránskeho najvyššieho duchovného vodcu premiestnili

Izraelská armáda ďalej uviedla, že spolu s Nasralláhom prišiel o život aj šéf Hizballáhu pre operácie na južnom fronte Alí Karakí a ďalší velitelia. Tí sa podľa armády v okamihu úderu nachádzali v hlavnom ústredí Hizballáhu, ktoré bolo umiestnené pod obytnými budovami na bejrútskom predmestí Dahíja, ktoré je baštou hnutia v libanonskom hlavnom meste.

Karakí sa stal terčom izraelského úderu v Bejrúte už na začiatku týždňa, ale Hizballáh vtedy vyhlásil, že útok prežil.

Podľa poslednej bilancie libanonského ministerstva zdravotníctva pri piatkovej sérii mohutných vzdušných útokov Izraela na južnom predmestí Bejrútu prišlo o život najmenej šesť ľudí a ďalších 91 bolo zranených.

Izraelské médiá uviedli, že hlavným cieľom bol práve Nasralláh, o ktorého osude sa odvtedy špekulovalo.

image

Netanjahu v OSN: Izrael sa usiluje o mier, ale je nútený brániť svoju existenciu pred "divokými nepriateľmi"

Náčelník generálneho štábu izraelskej armády Hercovi Halevi po oznámení smrti Nasralláha vyhlásil, že Izrael dostihne každého, kto sa vyhráža židovskému štátu alebo jeho občanom.

„Tým nástroje v našom arzenáli nekončia. Odkaz všetkým, ktorí ohrozujú občanov štátu Izrael, je jednoduchý: budeme vedieť, ako ich dostať,“ povedal Halevi.

Najvyšší iránsky duchovný vodca Alí Chameneí bol prevezený na bezpečné miesto na území Iránu, kde platia zvýšené bezpečnostné opatrenia, oznámili agentúre Reuters dvaja predstavitelia blízkovýchodného regiónu informovaní o krokoch Teheránu.

Dodali, že Irán je v neustálom kontakte s Hizballáhom a ďalšími spojeneckými skupinami, s ktorými konzultuje ďalší postup.

Hovorca izraelskej armády povedal, že Izrael dúfa, že zabitie vodcu Hizballáhu zmení správanie hnutia. Súčasne ale zdôraznil, že armáda je pripravená na ďalšiu eskaláciu vrátane prípadnej pozemnej operácie.

Netanjahu skrátil svoj pobyt v New Yorku

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v piatok skrátil svoj pobyt v New Yorku, kde v ten istý deň popoludní hovoril na zasadnutí Valného zhromaždenia OSN, a odletel späť do vlasti, oznámil jeho úrad. Dodal, že premiér úder na ústredie Hizballáhu schválil zo svojej hotelovej izby v New Yorku.

Podľa denníka Times of Israel dal Netanjahu úderu zelenú zjavne ešte predtým, než sa odobral predniesť svoj prejav do sídla OSN na Manhattane.

image

Izrael chce možnú ofenzívu proti Hizballáhu v Libanone vykonať čo najrýchlejšie

Hizballáh začal intenzívnejšie ostreľovať územie severného Izraela vlani 8. októbra, deň po prekvapivom útoku palestínskeho teroristického hnutia Hamas na južný Izrael. Armáda na to pravidelne reaguje vzdušnými útokmi na pozície Hizballáhu na libanonskom území.

Tento týždeň však svoju aktivitu výrazne zosilnila, keď zasiahla tisíce cieľov spájaných s Hizballáhom na juhu aj na východe krajiny a opakovane udrela zo vzduchu aj proti veliteľom hnutia v Bejrúte. Tieto operácie si od začiatku týždňa podľa libanonských úradov vyžiadali najmenej 700 obetí.

Libanon vyhlásil trojdňový smútok

Vývoj v Libanone av regióne sledujú ďalšie štáty so znepokojením. Francúzsky premiér Michel Barnier uviedol, že situácia v Libanone je extrémne vážna. Talianska diplomacia vyzvala na obnovenie diplomatického dialógu.

Podľa českého prezidenta Petra Pavla zabitie Nasralláha predstavuje potenciál na ďalšiu eskaláciu situácie na Blízkom východe. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan vyzval na zastavenie Izraela, ktorý sa podľa neho dopúšťa brutálnych úderov na Libanon a pokračuje vo svojej politike genocídy a invázie.

Irak vyhlásil kvôli Nasralláhovi trojdňový smútok. Štátny smútok prebehne aj v Libanone. Premiér Nadžíb Míkátí vyzval svoj národ k jednote a zodpovednosti.

Libanonská vláda na sobotňajšom mimoriadnom zasadnutí rozhodla, že štátny smútok bude trvať od pondelka do stredy. Vyhlásila ho kvôli „mučeníckej smrti“ Nasralláha, ktorého označila za ďalšiu obeť „trestuhodnej izraelskej agresie proti Libanonu“.

Mikátí tiež vyzval libanonské strany k jednote. „Dnes vás prosím, nechajme bokom naše politické rozdiely, odlišné postoje a voľby, spojme sa okolo toho, čo udržuje a ochraňuje našu vlasť,“ uviedol premiér.

Ruské ministerstvo zahraničia vo vyhlásení odsúdilo "ďalšiu politickú vraždu spáchanú Izraelom" a vyzvalo Izrael, aby zastavil krviprelievanie. Podľa Moskvy bude Izrael zodpovedný za dramatické následky Nasralláhovej smrti.

Biden označil smrť Nasralláha za akt spravodlivosti

Americký prezident Joe Biden podľa agentúr označil Izraelský úder na Nasralláha ako akt spravodlivosti za tisíce jeho obetí. Biden k tomu vyjadril podporu Izraela na sebaobranu.

Biden tiež nariadil posilniť americký vojenský aparát na Blízkom východe, čo má odstrašiť agresiu proti Izraelu a predísť rozšíreniu vojny v regióne. Útoky niekoľkokrát pohrozil samotný Hizballáh či jeho blízky spojenec Irán.

image

Borrell ľutuje, že sa nikomu nepodarilo zastaviť Netanjahua. Nemôžeme sa spoliehať len na USA, povedal

Krátko na to americké ministerstvo zahraničia nariadilo časti personálu veľvyslanectva v Bejrúte odcestovať z Libanonu kvôli zhoršenej bezpečnosti, píše agentúra Reuters.

Barnier nechcel situáciu v Libanone viac komentovať. Dodal iba, že ho znepokojuje bezpečnosť Francúzov v krajine. Taliansky minister zahraničných vecí Antonio Tajani uviedol, že je potrebné vyvinúť všetko úsilie na „obnovenie dialógu medzi stranami konfliktu“. Obe krajiny majú v Libanone niekoľko tisíc vojakov v rámci misie OSN UNIFIL, ktorá pôsobí na juhu krajiny.

Na zastavenie Izraela v sobotu naopak vyzval turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. „Libanon a libanonský ľud sú novými cieľmi izraelskej politiky genocídy, okupácie a invázie,“ uviedol Erdogan, ktorý v posledných mesiacoch ostro kritizuje Izrael za bojové akcie v Pásme Gazy, ktorými Izraelčania reagujú na minuloročný rozsiahly teroristický útok Hamasu na juhu Izraela.

Iracký premiér Muhammad Sudanie uviedol, že Izrael zabitím šéfa Hizballáhu prekročil všetky medze, a Irak vyhlásil trojdňový smútok. Svoj zármutok na sociálnych sieťach vyjadril napríklad vplyvný iracký šiitsky duchovný Muktada Sadr.

01 - Modified: 2024-09-29 06:12:47 - Feat.: - Title: Irán požiadal o zvolanie Bezpečnostnej rady OSN pre zabitie vodcu Hizballáhu 02 - Modified: 2024-09-29 05:15:55 - Feat.: - Title: Izrael pokračuje v bombardovaní Libanonu, oznámil desiatky nových úderov 03 - Modified: 2024-09-28 22:25:40 - Feat.: - Title: Obrovská rana pre Hizballáh a odkaz pre Irán. Izrael ukázal dominanciu, hovorí expert na Blízky východ 04 - Modified: 2024-09-28 21:21:48 - Feat.: - Title: Strela odpálená z Libanonu spôsobila požiar na Západnom brehu Jordánu 05 - Modified: 2024-09-28 20:09:22 - Feat.: - Title: Viaceré krajiny vyzývajú svojich občanov, aby opustili Libanon
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
29. september 2024 08:35