StoryEditor

Rakúska strana FPÖ čelí sťažnosti kvôli účasti na pohrebe, kde znela pieseň, ktorá bola obľúbená v SS

29.09.2024, 11:59
Autor:
ČTKČTK

Študentská židovská skupina podala na členov FPÖ sťažnosť kvôli účasti niektorých jej členov na pohrebe, kde podľa záznamu znela pieseň obľúbená niekdajšími nacistickými jednotkami SS.

Rakúski voliči dnes vyberajú nových poslancov do dolnej komory parlamentu. Predvolebné prieskumy ukazovali na možný bezprecedentný úspech krajne pravicovej Slobodnej strany Rakúska, šancu zasadnúť v parlamente má podľa nich päť strán.

Študentská židovská skupina podala na členov FPÖ sťažnosť kvôli účasti niektorých jej členov na pohrebe, kde podľa záznamu znela pieseň obľúbená niekdajšími nacistickými jednotkami SS, informovala dnes agentúra Reuters.

Nacistická minulosť

Rozruch vyvolalo video zverejnené v sobotu denníkom Der Standard, na ktorom sú niektorí členovia Slobodnej strany Rakúska vidieť na pohrebe, kde zaznela pieseň obľúbená SS. 

Incident odsúdili strany naprieč politickým spektrom, napísal web Tagesspiegel. Rakúsko, ktoré nacistické Nemecko anektovalo v roku 1938, má zákony, ktorých cieľom je potierať aktivity podporujúce nacizmus alebo popieranie holokaustu.

image

V Rakúsku sa začali parlamentné voľby, favoritom je krajne pravicová FPÖ

FPÖ viedol v 50. rokoch minulého storočia bývalý nacistický zákonodarca Anton Reinthaller, pripomenula agentúra Reuters. Strana sa neskôr verejne dištancovala od svojich nacistických koreňov a snaží sa ukazovať umiernenejšiu tvár, ďalej je ale považovaná za krajne pravicovú.

Jej súčasný líder Herbert Kickl je polarizujúcou osobnosťou s pravicovo-populistickými politickými postojmi. FPÖ na žiadosť Reuters o vyjadrenie k víkendovému incidentu neodpovedala.

Voľby v Rakúsku

Dnes ráno sa v Rakúsku otvorili volebné miestnosti, pričom FPÖ podľa posledných prieskumov viedla pred konzervatívnou Rakúskou ľudovou stranou zhruba o tri percentuálne body s očakávaným ziskom 27 percent hlasov. Strana sa v Rakúsku podieľala už na viacerých vládach, ale ešte nikdy voľby nevyhrala.

Sociálnodemokratická strana Rakúska by s približne 20 percentami mohla obsadiť tretie miesto. Hlasovanie sa skončí o 17:00, krátko potom sa očakávajú prvé odhady výsledkov.

image

ANALÝZA: Drvivé víťazstvo v Durínsku a obrovskí favoriti v Rakúsku. Ako rastie popularita ultranacionalistov?

Terajší kancelár Karl Nehammer z ÖVP avizoval, že by ľudovci boli ochotní vstúpiť do koalície s FPÖ za podmienky, že by si ich líder Herbert Kickl nenárokoval post kancelára. Spolkový prezident Alexander Van der Bellen už však verejne povedal, že by Kickla kancelárom nevymenoval, čo mu umožňuje rakúska ústava.

"Najviac ma desí, že ak FPÖ skutočne získa najviac hlasov, získame niečo ako (maďarského premiéra) Viktora Orbána: Pomalé, postupné obmedzovanie rozmanitosti médií, demokracie a porozumenia," povedala Reuters dvadsaťdvaročná grafická dizajnérka Sarah Wolfová vo Viedni, ktorá podporuje rakúskych komunistov.

Naopak sedemnásťročný vojak Viktor de Lijzer vyhlásil, že FPÖ môže napraviť to, čo označil za príliš kriminality poháňané migráciou.

01 - Modified: 2024-09-29 05:58:17 - Feat.: 1 - Title: V Rakúsku sa začali parlamentné voľby, favoritom je krajne pravicová FPÖ 02 - Modified: 2024-09-23 08:10:34 - Feat.: 1 - Title: Týždeň pred parlamentnými voľbami v Rakúsku v prieskumoch vedie krajná pravica, očakáva sa tesný súboj 03 - Modified: 2024-09-16 19:33:40 - Feat.: 1 - Title: Rakúsky kancelár pre povodne vyzval na pauzu v kampani, ale sám v nej pokračoval
01 - Modified: 2024-10-02 19:07:57 - Feat.: - Title: Víťazstvo FPÖ v Rakúsku dokazuje podľa Moskvy únavu z protiruských postojov 02 - Modified: 2024-10-02 11:45:51 - Feat.: - Title: Rakúsky prezident požiada odchádzajúcu vládu, aby dočasne zostala vo funkcii 03 - Modified: 2024-10-01 18:00:00 - Feat.: - Title: V čom boli rakúske voľby prelomové 04 - Modified: 2024-10-01 16:00:00 - Feat.: - Title: ANALÝZA: Meloniová, Wilders, AfD a teraz Kickl. S čím uspela „nová pravica“? 05 - Modified: 2024-10-01 09:05:18 - Feat.: - Title: Víťazstvo krajne pravicovej FPÖ hlboko znepokojilo židovskú komunitu v Rakúsku
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
03. október 2024 08:19