Policajti pracujú na mieste izraelského úderu v centrálnpm Bejrúte. FOTO: Reuters
StoryEditor

Izrael prvýkrát od začiatku vojny zaútočil na Bejrút, zasiahol byt v centre mesta

30.09.2024, 06:48
30.09.2024, 09:02
Autor:
ČTKČTK

Úder v Bejrúte zasiahol horné poschodie obývacej budovy, napísala agentúra Reuters. Jej svedkovia počuli hlasnú ranu a videli dieru v budove, z ktorej stúpal dym.

Izraelský úder dnes skoro ráno zasiahol obytný dom v jednej zo štvrtí libanonského hlavného mesta Bejrút. S odvolaním sa na svedkov na mieste o tom informovali zahraničné agentúry, podľa ktorých ide o prvý útok Izraela na území metropoly od začiatku takmer roka trvajúceho konfliktu v regióne.

Izrael sa k incidentu zatiaľ nevyjadril, neskôr ale uviedol, že dnes pred svitaním na východe krajiny zasiahol desiatky cieľov hnutia Hizballáh.

Izraelský nálet prvýkrát od začiatku vojny zasiahol Bejrút

Úder v Bejrúte zasiahol horné poschodie obývacej budovy, napísala agentúra Reuters. Jej svedkovia počuli hlasnú ranu a videli dieru v budove, z ktorej stúpal dym. Video publikované agentúrou AP potom ukazovalo obyvateľov a záchranárov zhromaždených pri poškodenom niekoľkopodlažnom dome vo štvrti Cola.

Útok "izraelského dronu" cielil na byt patriaci skupine Džamáa Islamíja, povedal nemenovaný libanonský bezpečnostný zdroj agentúre AFP. Pri útoku podľa neho zahynuli dvaja ľudia. Ide o libanonské hnutie, ktorého ozbrojené krídlo sa podieľa na útokoch na sever Izraela.

image

Izrael letecky útočil na Libanon, podľa úradov zahynulo vyše sto ľudí. Cieľom bol Hizballáh

O smrti troch svojich členov, ktorí boli zabití pri izraelských útokoch v Libanone, informovala dnes ráno tiež Ľudová fronta pre oslobodenie Palestíny, čo je sekulárna ľavicová skupina pôsobiaca v Libanone a Pásme Gazy.

Izrael na konci víkendu pokračoval v kampani náletov naprieč Libanonom, ktorá trvá už niekoľko dní a podľa miestnych úradov zabila stovky ľudí. Teroristické hnutie Hamas oznámilo, že úder na juhu krajiny zabil jej vodcu v Libanone a tiež členov jeho rodiny.

"Stíhačky letectva zaútočili na desiatky cieľov teroristickej organizácie Hizballáh v libanonskej oblasti Bikáa," uviedla podľa AFP izraelská armáda a dodala, že "medzi napadnutými cieľmi boli desiatky odpaľovacích zariadení a budov, kde boli uskladnené zbrane".

image

Prezident Iránu vyzval na reakciu na izraelský úder, Biden nechce vojnu v regióne

Na ciele v údolí údolia Bikáa na východe Libanonu, ktoré je baštou Hizballáhu, Izrael útočil opakovane aj v predchádzajúcich dňoch. Nové údery zabili najmenej päť ľudí, uvádza televízia Al-Džazíra s odvolaním sa na miestne zdroje.

Boje medzi Izraelčanmi a Hizballáhom trvajú od vlaňajšieho októbra, keď teroristi z Hamasu a ďalších palestínskych zoskupení zaútočili na juh Izraela a izraelská armáda v odvete začala doteraz pokračujúcu vojnu v Pásme Gazy.

Hizballáh na podporu Hamasu začal ostreľovať sever Izraela, evakuovaných tam museli byť desaťtisíce ľudí a obe strany si niekoľko mesiacov vymieňali menšie útoky, keďže izraelské sily sa sústredili na boje v Pásme Gazy.

V posledných dvoch týždňoch sa ale situácia v Libanone vyostrila po sérii explózií pagerov a vysielačiek využívaných Hizballáhom a následnom zintenzívnení izraelských úderov proti Hizballáhu na juhu Libanonu ale tiež v ďalších častiach krajiny. Ide o najintenzívnejšie údery od vojny s Hizballáhom v roku 2006.

Terčom náletov, ktoré sa doteraz odohrávali hlavne na juhu Libanonu blízko hranice s Izraelom, ale tiež v okolí Bejrútu a na východe Libanonu, sú podľa izraelskej armády objekty Hizballáhu.

01 - Modified: 2024-10-01 12:29:28 - Feat.: - Title: Ako dostali Nasralláha. Izraelčania si naňho počkali, Hizballáh špehovali roky 02 - Modified: 2024-10-01 11:18:56 - Feat.: - Title: Ankara označila izraelskú operáciu v Libanone za pokus o inváziu. Obavy z eskalácie má aj Madrid či Moskva 03 - Modified: 2024-10-01 10:52:07 - Feat.: - Title: Hizballáh vypálil rakety na Izrael, najmenej dvaja ľudia sú zranení 04 - Modified: 2024-10-01 10:34:28 - Feat.: - Title: Česko v minulých týždňoch evakuovalo viacerých občanov z Libanonu 05 - Modified: 2024-10-01 09:24:17 - Feat.: - Title: Libanon zažíva jedno z najhorších období svojej histórie, vyhlásil premiér Mikátí
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
01. október 2024 14:29