Irán vypálil salvu balistických rakiet na Izrael. FOTO: Reuters
StoryEditor

Iránsky raketový útok poškodil aj sto domov v meste pri Tel Avive

02.10.2024, 11:45
Autor:
ČTKČTK

Radnica mesta Hod Hašaron uviedla, že iránsky útok poškodil stovku domov, z toho niektoré vážne. Škody spôsobila tlaková vlna či časti striel.

Pri utorkovom iránskom raketovom útoku na Izrael bola poškodená aj stovka domov v meste Hod Hašaron, ktoré ležia na okraji Tel Avivu, informoval dnes portál The Times of Israel (ToI). Irán v utorok zaútočil na Izrael takmer dvoma stovkami rakiet, väčšinu z nich zostrelila izraelská protivzdušná obrana a niektoré tiež pomohli odraziť Spojené štáty a zrejme tiež Francúzsko a Británia.

Radnica mesta Hod Hašaron uviedla, že iránsky útok poškodil stovku domov, z toho niektoré vážne. Škody spôsobila tlaková vlna či časti striel.

image

Špirála eskalácie? Izrael chystá odvetu, v Iráne môže cieliť aj na jadrové zariadenia

Rozsah škôd, ktoré spôsobili v utorok iránske rakety na izraelskom území, nie je presne známy. Niektoré strely dopadli do stredného a južného Izraela a podľa tlačových agentúr niekoľko ľudí utrpelo ľahké zranenia.

Explózie boli podľa portálu ToI počuť po celom Izraeli, jedna raketa poškodila aj budovu školy v meste Chadera v centrálnej časti krajiny, nikto však nebol zranený. Portál BBC ukázal napríklad fotografiu veľkého krátera v jednej z ciest na predmestí Tel Avivu.

Izraelčania sa po varovných sirénach ako vždy schovali v krytoch. V kryte neďaleko Jeruzalema sa po útoku konalo tiež rokovanie bezpečnostného kabinetu vedené premiérom Benjaminom Netanjahuom. Ten odkázal Iránu, že "urobil veľkú chybu" a zaplatí za ňu.

image

Irán odpálil viac než dvesto rakiet na Izrael, sirény znejú po celom území. Revolučné gardy hovoria o odplate

"Ktokoľvek útočí na nás, dočká sa útoku od nás," povedal v utorok Netanjahu. Dodal, že izraelská armáda bude útočiť všade, kde bojuje s "osou zla", teda na Západnom brehu, v Gaze, Libanone, Jemene, Sýrii i Iráne, napísal portál ToI.

Na Izraelom okupovanom Západnom brehu zomrel počas iránskeho útoku Palestínčan, ktorého zasiahla strela neďaleko Jericha. Nie je ale jasné, či to súviselo s iránskym útokom.

Traja ľudia boli ľahko zranení kvôli iránskemu útoku tiež v Jordánsku, uviedol podľa BBC hovorca tamojšej vlády v miestnej televízii. Časti striel dopadli v Jordánsku na viacero miest, vážne zranenia nespôsobili.

01 - Modified: 2024-10-02 16:20:28 - Feat.: - Title: Teherán usporiadal smútočný obrad za vodcu Hizballáhu Hasana Nasralláha. Účastníci sľubujú pomstu Izraelu 02 - Modified: 2024-10-02 16:03:53 - Feat.: - Title: Generálny tajomník OSN po zákaze vstupu do Izraela odsúdil raketový útok Iránu na 03 - Modified: 2024-10-02 15:58:13 - Feat.: - Title: Izraelská armáda prišla počas bojov s Hizballáhom v Libanone o ôsmich vojakov 04 - Modified: 2024-10-02 15:28:34 - Feat.: - Title: Rakety vypálené z Iránu zasiahli letecké základne v Izraeli, nespôsobili však žiadne škody 05 - Modified: 2024-10-02 15:00:29 - Feat.: - Title: V Berlíne oslavovali iránsky útok na Izrael. Polícia zakročí, varuje Faeserová
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
02. október 2024 18:20