Ukrajinskí vojaci strieľajú z protitankového riadeného raketového zbraňového systému MILAN na vojenskom cvičení blízko frontovej línie v Doneckej oblasti. FOTO: Reuters
StoryEditor

Rusom sa otvorila cesta k ďalšiemu postupu. Ukrajinská armáda oznámila stiahnutie z kľúčového uzla

02.10.2024, 12:10
02.10.2024, 15:56
Autor:
ČTKČTK

Kontrolu nad mestom považujú obe strany za dôležitú vzhľadom na to, že leží na vyvýšenom mieste a na križovatke východného a južného frontu.

Ukrajinská armáda oznámila stiahnutie svojich vojakov z Vuhledaru, aby sa tam vyhla ruskému obkľúčeniu, informoval portál RBK-Ukrajina s odvolaním sa na vojenské zoskupenie Chortycia.

O ruskom dobytí východoukrajinského Vuhledaru, ktorý inváznym silám vzdoroval od začiatku vojny, predtým hovorili neoficiálne zdroje.

Kontrolu nad mestom považujú obe strany za dôležitú vzhľadom na to, že leží na vyvýšenom mieste a na križovatke východného a južného frontu, čo mu dodáva na význame, pokiaľ ide o zásobovanie oboch armád, napísala agentúra Reuters. Obsadenie Vuhledaru podľa nej môže ruským inváznym silám otvoriť cestu k postupu na ďalšie miesta.

Ruské jednotky dobyli ukrajinské mesto Vuhledar

O dobytí mesta písali ruskí blogeri 

Rusi podľa ukrajinskej armády utrpeli pri snahe zmocniť sa Vuhledaru značné straty, ale snahy o dobytie mesta "za každú cenu" sa nevzdali, vyslali zálohy a vyčerpali ukrajinskú obranu.

"Hrozilo obkľúčenie mesta. Velenie povolilo vykonať manéver na stiahnutie jednotiek z Vuhledaru s cieľom ochrániť personál i vojenskú techniku a zaujať pozície pre ďalšie akcie," uvádza ukrajinské zoskupenie Chortycia na telegrame.

image

Nová ruská taktika slávi úspech, ústup Ukrajincov na Donbase sa zrýchľuje

Ruské ministerstvo obrany dnes o Vuhledare podľa dostupných správ neinformovalo. Oznámilo dobytie obce Verchnokamjanske na východe krajiny.

Ruské médiá a vojnoví blogeri však podľa Reuters hlásili, že Rusi mesto úplne ovládli. Ukrajinský generálny štáb vo svojom hlásení Vuhledar nespomína, napísal portál Ukrajinska pravda. Správy o ruskom dobytí Vuhledaru prichádzali už v utorok z rôznych zdrojov vrátane projektu DeepState, ktorý je pokladaný za blízky ukrajinskej armáde.

Oporný bod ukrajinskej obrany

Opevnený Vuhledar, kde žilo pred vojnou približne 14-tisíc obyvateľov, dlho slúžil ako oporný bod ukrajinskej obrany na juhu Donbasu. Leží v Doneckej oblasti, ktorú Rusko čiastočne okupuje a vyhlásilo ju za svoju v septembri 2022 spoločne s medzinárodne neuznanou anexiou ďalších troch ukrajinských regiónov.

Moskva podľa Reuters považuje prevzatie kontroly nad Vuhledarom za dôležitý odrazový mostík k začleneniu celého regiónu do Ruska.

image

Splynúť s okolím a podrývať Rusko. Ukrajinskí agenti sa musia zatajiť aj pred manželkou

Banícke mesto odolávalo náporu inváznych vojsk v podstate od začiatku vojny v roku 2022. Ukrajinskí vojaci z neho ostreľovali ruské vojenské zásobovacie trasy. Mesto leží blízko železničnej trate vedúcej z ukrajinského polostrova Krym, ktorý Rusko anektovalo už v roku 2014, na Donbas, ktorý teraz Rusi podľa Reuters okupujú asi z 80 percent. Ovládajú 60 percent Doneckej oblasti a 98,5 percenta susednej Luhanskej oblasti, uviedla agentúra.

Podobne ako agentúra Reuters význam Vuhledaru hodnotila stanica BBC na svojom ruskojazyčnom webe, kde pred pár dňami napísala, že má strategický význam. Jeho dobytie ponúka Moskve lepšiu ochranu vlastných logistických trás i lepšiu perspektívu pre útoky na ukrajinské ozbrojené sily a ich trasy zásobujúce juh, píše agentúra AP.

Ukrajincov uzavreli v kotli

Ruské invázne sily v poslednom čase mesto postupne obkľúčili a tým čoraz viac sťažovali ukrajinským jednotkám zásobovanie alebo rotáciu, opisuje Reuters, podľa ktorého ukrajinskí vojaci čelili vo Vuhledare aj bombardovaniu ničivými leteckými bombami. Ruskí vojnoví blogeri uviedli, že invázne sily Ukrajinca uzavreli v takzvanom kotli.

Žiadna zo strán nezverejňuje vlastné ľudské straty. Obe ale tvrdia, že pri bojoch o Vuhledar tá druhá prišla o veľa vojakov. Reuters tiež upozorňuje, že veľká časť mesta je po prudkých bojoch v troskách.

image

Vuhledar v kliešťach: Rusi sa k dôležitej ukrajinskej pevnosti blížia z troch strán, jej pád by bol závažný

Rusko začalo rozsiahlu inváziu na Ukrajinu vo februári 2022. Ukrajinci vpád nepriateľských vojsk do krajiny čiastočne odrazili a niektoré svoje územia dobyli späť. Rusi ale časť východnej a južnej Ukrajiny okupujú a boje pokračujú.

Po nejaký čas vojnu do veľkej miery charakterizovali hlavne delostrelecké či dronové útoky a silne opevnený front, ale v auguste sa podľa Reuters bojisko stalo dynamickejším.

Ukrajinská armáda vtedy prenikla do ruskej Kurskej oblasti a obsadila časť ruského územia, kde teraz čelí protiútoku ruských jednotiek. Kyjev podľa médií okrem iného dúfal, že touto ofenzívou prinúti Moskvu premiestniť svoje jednotky z východu Ukrajiny a spomalí tam jej postup. Tlak ale nepovolil. Rusi na východe Ukrajiny začali postupovať rýchlejšie ako predtým, uvádza Reuters a dodáva, že Rusko má nad Ukrajinou veľkú prevahu čo do počtu vojakov i materiálu.

01 - Modified: 2024-10-01 18:46:47 - Feat.: 1 - Title: Ukrajinskí a ruskí zajatci sú vystavení mučeniu a zlému zaobchádzaniu, hlási OSN 02 - Modified: 2024-10-01 12:10:31 - Feat.: 1 - Title: Zelenského tanec na tenkom ľade v predvolebnej Amerike. Sklamanie zavŕšil trapas s Trumpom 03 - Modified: 2024-10-01 05:19:14 - Feat.: 1 - Title: Zelenskyj označil situáciu na fronte za veľmi náročnú. Najdôležitejšie je vyvíjať nátlak na Rusko, povedal 04 - Modified: 2024-10-01 05:01:58 - Feat.: 1 - Title: Putin nariadil odvod 133-tisíc nových vojakov 05 - Modified: 2024-09-30 14:37:42 - Feat.: 1 - Title: Členovia NATO by sa nemali nechať zastrašiť rétorikou Putina, vyhlásil Stoltenberg 06 - Modified: 2024-09-30 08:54:03 - Feat.: 1 - Title: ANALÝZA: Jadrová elektráreň ako bomba. Kde je najväčšie riziko súčasnej fázy rusko-ukrajinskej vojny?
01 - Modified: 2024-10-02 11:32:02 - Feat.: - Title: Ukrajina zvyšuje výrobu zbraní. Za rok môžeme vyrobiť štyri milióny dronov, vraví Zelenskyj 02 - Modified: 2024-10-02 08:40:07 - Feat.: - Title: Rusko zabralo Vuhledar na východe Ukrajiny, tvrdia vojnoví blogeri 03 - Modified: 2024-10-02 08:02:15 - Feat.: - Title: Rusko v noci útočilo na infraštruktúru v prístavnom Izmajile 04 - Modified: 2024-10-01 12:43:01 - Feat.: - Title: Rusko tvrdí, že sa zmocnilo ďalšej dediny pri Pokrovsku 05 - Modified: 2024-10-01 05:19:14 - Feat.: - Title: Zelenskyj označil situáciu na fronte za veľmi náročnú. Najdôležitejšie je vyvíjať nátlak na Rusko, povedal
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
02. október 2024 15:56