Britský premiér Keir Starmer si podáva ruku s predsedníčkou Európskej komisie Ursulou von der Leyenovou. FOTO: Reuters
StoryEditor

V neistých časoch je potrebné posilniť spoluprácu medzi EÚ a Britániou, vyhlásila šéfka eurokomisie

02.10.2024, 15:44
02.10.2024, 16:48
Autor:
ČTKČTK

Európska únia podľa Ursuly von der Leyenovej aj naďalej vyzýva na prímerie na hraniciach Izraela s Libanonom i Izraela s palestínskym Pásmom Gazy.

V neistých časoch, ktoré teraz celý svet prežíva, je podľa predsedníčky Európskej komisie potrebné posilňovať spoluprácu medzi Európskou úniou a Britániou. Ursula von der Leyenová to uviedla dnes v Bruseli pred stretnutím s britským premiérom Keirom Starmerom. Obaja politici tiež ostro odsúdili iránsky útok na Izrael.

"Už minulý týždeň na zasadnutí Valného zhromaždenia OSN v New Yorku, kde sme sa rovnako stretli, sme diskutovali o množstve výziev, ktorým náš svet čelí, o geopolitickej situácii, ktorá sa mení veľmi rýchlo pred našimi očami," uviedla Ursula von der Leyenová.

Príkladom je podľa nej aj dianie na Blízkom východe v posledných dňoch. "Veľmi ostro odsudzujem balistický raketový útok, ktorý podnikol Irán proti Izraelu. Špirála násilia ohrozuje životy nevinných civilistov, tomu je potrebné za akúkoľvek cenu zabrániť," dodala šéfka úniovej exekutívy.

image

Starmer cestuje do Bruselu, chce zlepšiť vzťahy s Európskou úniou

Európska únia podľa Ursuly von der Leyenovej aj naďalej vyzýva na prímerie na hraniciach Izraela s Libanonom i Izraela s palestínskym Pásmom Gazy. "Vyzývame tiež na prepustenie všetkých rukojemníkov," vyhlásila.

Ako dodala, v neistých časoch je potrebné, aby partneri ako Európska únia a Británia posilňovali svoju spoluprácu. Spomenula pritom už fungujúcu spoluprácu oboch strán pri podpore Ukrajiny, ktorá čelí už viac ako dva a pol roka ruskej agresii.

Aj britský premiér hovoril o spoločnom posilňovaní bezpečnosti Británie a Európskej únie aj o snahách spoločne čeliť výzvam. Okrem rokovaní s Ursulou von der Leyenovou má dnes Keir Starmer v pláne stretnutie aj s odchádzajúcim predsedom Európskej rady Charlesom Michelom a predsedníčkou Európskeho parlamentu Robertou Metsolaovou.

"Pevne verím, že britská verejnosť chce návrat k pragmatickému a rozumnému vedeniu, pokiaľ ide o rokovania s našimi najbližšími susedmi," povedal Starmer počas spoločného tlačového vyhlásenia so šéfkou EK.

"Mali by sme preskúmať priestor pre väčšiu spoluprácu, zároveň sa však zamerať na úplné a svedomité vykonávanie dohody o vystúpení (z EÚ)," uviedla von der Leyenová.

image

Británia pokukuje po reštarte brexitu. Tak začnite niečo robiť, znie z Bruselu

Britský premiér už skôr vylúčil akýkoľvek návrat k jednotnému trhu EÚ, jej colnej únii či dojednania o slobode pohybu. Usiluje sa však o novú veterinárnu dohodu zameranú na zníženie počtu hraničných kontrol a tiež sa snaží zabezpečiť vzájomné uznávanie určitých odborných kvalifikácií.

Ako poznamenala agentúra Reuters, aj keď unioví lídri Starmerov vrelejší tón privítali, obe strany sa zhodujú na tom, že akékoľvek zmeny vzťahov medzi EÚ a Britániou budú predmetom tvrdého vyjednávania, a to aj v prípade, že nebudú dotknuté hlavné princípy dojednaných podmienok pre brexit.

Starmer je prvým labouristickým premiérom od referenda z roku 2016, v ktorom sa Briti rozhodli opustiť EÚ. Až do júla, keď Starmer začal vládnuť, riešili vzťahy s Európskou úniou premiéri z Konzervatívnej strany. Starmer uviedol, že chce prístup k Bruselu zmeniť bez toho, aby však poprel výsledky referenda z roku 2016.

01 - Modified: 2024-10-02 14:35:49 - Feat.: - Title: V Británii evidujú rekordný nárast antisemitských incidentov 02 - Modified: 2024-10-02 07:36:30 - Feat.: - Title: Starmer cestuje do Bruselu, chce zlepšiť vzťahy s Európskou úniou 03 - Modified: 2024-10-01 20:43:19 - Feat.: - Title: Európska únia odsudzuje iránsky útok na Izrael. Je potrebné okamžité prímerie, vyhlásil Borrell 04 - Modified: 2024-10-01 19:34:46 - Feat.: - Title: Európska únia a Spojené štáty vyzvali albánsku opozíciu, aby obnovila dialóg s vládou 05 - Modified: 2024-10-01 16:20:38 - Feat.: - Title: Česko zablokovalo vyhlásenie EÚ vyzývajúce na prímerie v Libanone, píšu zahraničné médiá
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
02. október 2024 21:03