Lobby ústredia CIA. FOTO: Reuters
StoryEditor

CIA po údajnom úspechu v Rusku hľadá informátorov aj v Číne, Iráne a Severnej Kórey. Zverejnili inzeráty

02.10.2024, 21:28
Autor:
TASRTASR

Hovorca čínskeho veľvyslanectva v USA obvinil Spojené štáty z vedenia "organizovanej a systematickej" dezinformačnej kampane proti Číne.

Americká Ústredná spravodajská služba v stredu spustila novú iniciatívu v snahe naverbovať informátorov v Číne, Iráne a Severnej Kórei. Tvrdí, že v prípade Rusov išlo o úspech. Správa pochádza z agentúry Reuters.

CIA na tento účel zverejnila na svojich účtoch na sieťach X, Facebook, Instagram, Telegram, LinkedIn a Dark Web pokyny v mandarínskej čínštine, perzštine a kórejčine, ako ju bezpečne kontaktovať.

Autoritárske režimy

"Naše úsilie v tejto oblasti bolo úspešné v Rusku a chceme sa uistiť, že aj jednotlivci v iných autoritárskych režimoch vedia, že sme otvorení pre spoluprácu," povedal hovorca CIA s tým, že tajná služba USA sa prispôsobuje zvýšenej štátnej represii a globálnemu dohľadu.

Video v mandarínčine zverejnené na platforme Youtube obsahovalo iba písané inštrukcie, ktoré odporúčali kontaktovať CIA prostredníctvom jej oficiálnej webstránky s použitím šifrovaných virtuálnych súkromných sietí alebo softvéru na anonymné prehliadanie webu TOR.

image

Kremeľ vysiela jadrový signál Západu, varuje ruský expert: Zdržanlivosť Moskvy nie je neobmedzená

CIA považuje "bezpečnosť a blaho" ľudí, ktorí sa ju rozhodnú kontaktovať, za prvoradé. Požiadala o mená, miesta pobytu a kontaktné údaje osôb, ktoré nie sú spojené s ich skutočnou identitou, spolu s informáciami, ktoré by mohli byť pre ňu zaujímavé. Upozornila však, že odpovede nie sú zaručené a môžu istý čas trvať.

Hovorca čínskeho veľvyslanectva v USA obvinil Spojené štáty z vedenia "organizovanej a systematickej" dezinformačnej kampane proti Číne. Akékoľvek pokusy "vraziť klin medzi Číňanov a Komunistickú stranu Číny alebo oslabiť ich úzke puto" podľa neho "nevyhnutne zlyhajú".

Ťažké ciele

Ruské veľvyslanectvo ani iránska delegácia pri OSN bezprostredne nereagovali na žiadosť o vyjadrenie pre Reuters.

Rusko, Čína, Irán aj Severná Kórea sú vo vnútri spravodajskej komunity v USA známe ako ťažké ciele. Ide o krajiny, do ktorých vlád je ťažké preniknúť a dosadiť špiónov.

V Číne sa o to CIA pokúša čoraz viac v čase, keď Peking posilňuje spoluprácu s Moskvou a Teheránom a v regióne demonštruje svoju vojenskú silu.

USA sa tiež zaoberajú konfliktom Iránu s Izraelom, iránskym jadrovým programom, jeho rastúcimi väzbami s Ruskom a podporou militantných skupín na Blízkom východe.

Jedným z cieľom amerických tajných služieb je aj program jadrových zbraní KĽDR spolu s údajnými dodávkami severokórejských zbraní Rusku, ktoré ich využíva na vojnu proti Ukrajine. Pchjongjang aj Moskva toto obvinenie popierajú.

Reuters pripomína, že CIA začala verbovať Rusov v roku 2022, keď na svoje sociálne siete zverejnila texty v ruskom jazyku o tom, ako tajnú službu bezpečne kontaktovať. V nasledujúcom roku zverejňovala aj príslušné videá.

01 - Modified: 2024-10-01 21:44:09 - Feat.: 1 - Title: Indexy po odpálení iránskych rakiet klesli, investori sú opatrní. Dolár posilnil 02 - Modified: 2024-10-02 13:37:38 - Feat.: 1 - Title: Vráťme Slovensku budúcnosť. Pomôže nám matematika 03 - Modified: 2024-09-30 08:54:03 - Feat.: 1 - Title: ANALÝZA: Jadrová elektráreň ako bomba. Kde je najväčšie riziko súčasnej fázy rusko-ukrajinskej vojny?
01 - Modified: 2024-10-03 16:30:00 - Feat.: - Title: Môže Čína ohroziť USA? Trapas s jadrovou ponorkou rozvíril pochybnosti 02 - Modified: 2024-10-03 16:00:59 - Feat.: - Title: Na Ukrajinu dorazil protiraketový systém Patriot z Rumunska, uviedol Kyjev. Krajina čelí útokom na civilistov 03 - Modified: 2024-10-03 15:13:27 - Feat.: - Title: Ruská obžaloba žiada pre súdeného Američana deväť rokov za mrežami 04 - Modified: 2024-10-03 15:09:26 - Feat.: - Title: Ruský vicepremiér očakáva silný rast globálneho dopytu po rope a plyne 05 - Modified: 2024-10-03 15:01:49 - Feat.: - Title: Ruská armáda potvrdila dobytie kľúčového mesta na východe Ukrajiny
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
03. október 2024 18:32