Dym a plamene stúpajú na južných predmestiach Bejrútu po izraelských náletoch. FOTO: Reuters
StoryEditor

Izrael pokračuje v úderoch na ciele v Libanone, Hizballáh ostreľoval Haifu

07.10.2024, 06:42
Autor:
ČTKČTK

Podľa armády zaútočili izraelské lietadlá na centrálu tajnej služby a ďalšiu teroristickú infraštruktúru Hizballáhu.

Izraelská armáda v noci na dnes uviedla, že v libanonskom hlavnom meste Bejrúte zasiahla ústredie tajnej služby šiitského militantného hnutia Hizballáh. Zároveň oznámila smrť vojaka pri bojoch na libanonskom území.

Hizballáh raketami ostreľoval Haifu a ďalšie mestá na severe Izraela, zranených bolo niekoľko ľudí. Informovala o tom agentúra DPA.

Podľa armády zaútočili izraelské lietadlá na centrálu tajnej služby a ďalšiu "teroristickú infraštruktúru" Hizballáhu. Vzdušné údery v oblasti libanonskej metropoly vykonával Izrael tiež počas nedele, zasiahnuté boli zrejme sklady munície.

Izraelská armáda neskôr oznámila, že pri bojoch v Libanone zomrel v nedeľu 25-ročný vojak a ďalší dvaja utrpeli vážne zranenia. Podľa predbežného vyšetrovania boli zasiahnutí mínometným granátom.

Hizballáh v noci na dnes pokračoval v ostreľovaní severného Izraela. Podľa armády na prístavné mesto Haifa vyslal asi päť rakiet, pričom časť striel sa protivzdušnej obrane nepodarilo zachytiť.

Portál Times of Israel uviedol, že v Haife bolo črepinami zranených päť ľudí. Ďalší človek utrpel zranenia v meste Tiberias na severovýchode Izraela.

Ďalšiu salvu 15 rakiet vyslal Hizballáh na oblasť prihraničného mesta Kirjat Šmona, oznámila izraelská armáda. Aj tu časť rakiet prenikla protivzdušnou obranou, zranení neboli bezprostredne hlásení.

V posledných dvoch týždňoch sa situácia v Libanone prudko vyostrila po sérii explózií pagerov a vysielačiek využívaných Hizballáhom a následnom začatí najtvrdších izraelských vzdušných úderov od vojny z roku 2006. Začiatkom tohto mesiaca potom Izrael začal obmedzenú pozemnú operáciu na juhu Libanonu.

Libanonské šiitské hnutie Hizballáh, ktoré je financované Iránom a podporuje boj palestínskeho hnutia Hamas proti Izraelu, figuruje vo viacerých štátov sveta (USA, Británia alebo Austrália) na zozname teroristických organizácií. EÚ považuje za teroristickú organizáciu vojenské krídlo tohto hnutia.

01 - Modified: 2024-10-08 13:07:12 - Feat.: - Title: Hizballáh je štát v štáte, jeho prítomnosť destabilizuje Libanon, vyhlásil Borrell v europarlamente 02 - Modified: 2024-10-08 11:37:26 - Feat.: - Title: Hizballáh v priebehu pol hodiny vypálil smerom na izraelskú Haifu vyše 100 rakiet 03 - Modified: 2024-10-08 10:46:16 - Feat.: - Title: Hizballáh hrozí ďalšími útokmi na Izrael. Straty naše schopnosti neohrozili, vyhlásil úradujúci vodca 04 - Modified: 2024-10-08 09:25:37 - Feat.: - Title: Irán varuje Izrael: Akýkoľvek útok na infraštruktúru bude mať za následok silnejšiu odvetu 05 - Modified: 2024-10-08 08:32:18 - Feat.: - Title: Izraelská armáda rozšírila svoju operáciu aj na pobrežnú zónu na juhu Libanonu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
08. október 2024 15:50