Ilustračná fotografia. FOTO: Reuters
StoryEditor

Cigarety z Bieloruska do Litvy sa pašujú balónmi, bojovať proti nim chcú dronmi

08.10.2024, 10:11
Autor:
TASRTASR

Podľa odhadov litovskej pohraničnej stráže v septembri prešlo hranicu z Bieloruska okolo 250 pašeráckych balónov. Za celý minulý rok pritom litovskí pohraničníci zaznamenali len tri takéto prípady.

Litva plánuje použiť drony, aby zakročila proti balónom, ktoré používajú pašeráci zo susedného Bieloruska. Podľa agentúry DPA to v pondelok oznámil litovský minister obrany Laurynas Kašciúnas. Spresnil, že drony sa použijú na detekciu balónov a prípadne aj na ich zneškodnenie.

Kašciúnas ozrejmil, že v rámci cvičenia počas uplynulého víkendu sa zistilo, že dron ovládaný človekom dokázal balón rozpoznať a naviesť ho na pristátie na zem.

Minulý týždeň sa vo vzdušnom priestore Litvy ocitli meteorologické balóny z Bieloruska, ktoré niesli ako náklad škatule s cigaretami zabalenými v plastovej fólii. Škatule dopadli na vojenské základne. K podobnému incidentu došlo aj v septembri na letisku v hlavnom meste Vilnius. Práve tento incident rozpútal debatu o pašeráckych balónoch.

image

Litva posilní protivzdušnú obranu ďalšími systémami krátkeho a stredného dosahu za 360 miliónov

Z vojenského hľadiska sa takéto balóny považujú za neškodné, pričom pohraničná stráž nemá ani zákonné oprávnenie ani potrebné vybavenie na ich zostreľovanie. Teraz sa však v Litve diskutuje aj o zmenách príslušného zákona - niektorí politici totiž argumentujú, že prelety balónov s pašovaným tovarom odhaľujú medzery v ochrane vzdušného priestoru i letectva.

Používanie meteorologických balónov na pašovanie cigariet z autoritárskeho Bieloruska nie je novým fenoménom. Odkedy však Litva posilnila bezpečnosť na svojich pozemných hraniciach - fyzickým dohľadom, či plotom -, stúpol počet prípadov, keď boli pri pašovaní využité balóny.

Podľa odhadov litovskej pohraničnej stráže v septembri prešlo hranicu z Bieloruska okolo 250 pašeráckych balónov. Za celý minulý rok pritom litovskí pohraničníci zaznamenali len tri takéto prípady, zatiaľ čo v roku 2022 žiadny.

01 - Modified: 2024-10-14 05:06:18 - Feat.: - Title: V parlamentných voľbách v Litve vedú opoziční sociálni demokrati, chcú zostavovať vládu 02 - Modified: 2024-10-13 19:29:44 - Feat.: - Title: V Litve sa začalo sčítavanie hlasov odovzdaných v parlamentných voľbách. Dominovali im obavy 03 - Modified: 2024-10-13 09:20:33 - Feat.: - Title: Občania Litvy volia parlament v čase, keď rastú životné náklady a ruská hrozba 04 - Modified: 2024-10-13 05:52:59 - Feat.: - Title: Parlamentné voľby v Litve pravdepodobne vyhrá opozícia, neprinesú však zmenu v zahraničnej a obrannej politike 05 - Modified: 2024-10-12 12:54:34 - Feat.: - Title: Tusk chce dočasne pozastaviť právo na azyl, požiada o súhlas EÚ
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
15. október 2024 02:27