Americký prezident Joe Biden. FOTO: Reuters
StoryEditor

Biden mal navštíviť Nemecko, cestu zrušil pre hurikán Milton

08.10.2024, 17:20
Autor:
ČTKČTK

Kedy by sa cesta nakoniec mohla uskutočniť, nebolo ihneď jasné. Ako poznamenala agentúra AP, Biden sľuboval, že počas svojho mandátu navštívi Afriku.

Americký prezident Joe Biden vo štvrtok neodletí do Nemecka, ako plánoval. Namiesto toho bude dohliadať na prípravy na úder hurikánu Milton a následné krízové ​​operácie, oznámil dnes Biely dom.

Odkladá aj návštevu Angoly, ktorá mala nadväzovať na rokovania v Nemecku. Náhradný termín cesty ihneď Bidenov tím neohlásil.

Hurikán Milton podľa všetkého udrie na Floride v stredu večer a mohol by tvrdo zasiahnuť veľké mestá Tampa a Orlando. V pondelok sa búrka stala extrémne silným hurikánom piatej kategórie, dnes o niečo zoslabla, pre Floridu však Milton zostáva veľkým nebezpečenstvom.

Navyše prichádza necelé dva týždne po hurikáne Helene, ktorý spôsobil rozsiahle škody aj v oblastiach ležiacich v trase novej búrky.

image

Bidena prijmú v Nemecku s najvyššími poctami, šéf Bieleho domu príde prvýkrát od zjednotenia

"Vzhľadom k predpovedanej trajektórii a sile hurikánu Milton odkladá prezident Biden svoju nadchádzajúcu cestu do Nemecka a Angoly, aby dohliadal na prípravy a reakcie na hurikán Milton, spoločne s pokračujúcim odstraňovaním následkov hurikánu Helene naprieč juhovýchodom (Spojených štátov)," uviedol Biely dom.

Biden mal na programe trojdňovej návštevy Nemecka niekoľko rokovaní na vrcholnej úrovni vrátane schôdzky kontaktnej skupiny pre obranu Ukrajiny, na ktorej sa mali zúčastniť zástupcovia desiatok ďalších krajín vrátane Česka.

Zrušenie cesty dnes potvrdila aj spolková vláda, ktorá prostredníctvom hovorcu uviedla, že má pre Bidenovo rozhodnutie pochopenie.

Kedy by sa cesta nakoniec mohla uskutočniť, nebolo ihneď jasné. Ako poznamenala agentúra AP, Biden sľuboval, že počas svojho mandátu navštívi Afriku. Funkčné obdobie mu končí 20. januára.

01 - Modified: 2024-10-10 06:19:25 - Feat.: - Title: Ceny ropy vo štvrtok ráno vzrástli, podporilo ich zvýšenie dopytu na Floride 02 - Modified: 2024-10-10 07:59:28 - Feat.: - Title: Hurikán Milton zoslabol a postupuje Floridou. Zostáva však nebezpečný, vznikajú aj tornáda 03 - Modified: 2024-10-10 05:01:52 - Feat.: - Title: Nemecko vyhostilo dvojicu prokremeľských aktivistov a zakázalo im návrat 04 - Modified: 2024-10-09 22:00:00 - Feat.: - Title: ANALÝZA: Izrael čelí dileme. Útočiť či neútočiť na iránske jadrové zariadenia? 05 - Modified: 2024-10-09 18:55:25 - Feat.: - Title: Biden obvinil Trumpa zo šírenia lží ohľadom vládnej pomoci počas hurikánov, hovorí o dezinformáciach
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
10. október 2024 09:59